середу, 13 серпня 2014 р.

14 СЕРПНЯ - СВЯТО МАКОВІЯ АБО МЕДОВО-МАКОВИЙ СПАС

І за церковним, і за народним календарем 14 серпня – це свято Першого Спаса, мокрого Спаса, Спаса на воді – медовий Спас. За традицією предків, цього дня необхідно чистити та впорядковувати криниці, джерела. У давнину хворі купалися в річці, бо вода на Маковія вважалася цілющою. За народним звичаєм, цього дня найбільше слід вживати меду, маку та фруктів.

За народними уявленнями, від цього дня бджоли вже не дають меду.
Від самого ранку йдуть до церкви святково одягнені люди, щоб посвятити квіти, мак і воду. Вважається, що посвячені цього дня квіти, будучи вплетеними в косу, бережуть волосся від випадання. А мак, розсипаний на городі, сприяє гарному врожаю.
Після посвяти квіти та маківки кладуть за образи і зберігають там до весни. Раніше навесні цей мак розсіювали по городі, а засушені квіти дівчата на Благовіщення вплітали у волосся – «щоб не випадало».
Цього дня готують обрядову страву – «шулики». Готується вона ось так: господині випікають солодкі коржі, кришать їх на дрібні шматочки, а потім заливають медом і посипають маком. Надзвичайно смачно!
Перший Спас – це початок Успенського посту. Присвячений цей піст Пресвятій Богородиці. За суворістю він наближається до Великого посту, послабляється тільки по суботах та неділях, а також під час свята Преображення Господнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар