пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

1 грудня- Всесвітній день боротьби зі СНІДом


В Семенівській центральній районній бібліотеці  з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом організовано книжкову виставку -  пораду «ВІЛ/СНІД:  сьогодні варто знати більше» для  широкого кола  користувачів.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним з найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику. Він був заснований в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, і вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 33,4 мільйона жителів нашої планети заражені СНІДом, окрім того, приблизно 2,7 мільйона чоловік заражаються смертоносним вірусом щорічно. На сьогодні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для всіх країн. Нашій державі в цьому процесі належить сумне лідерство - 5 місце в світі за темпами розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу.
ВІЛ - вірус імунодефіциту людини, що призводить до захворювання на СНІД. ВІЛ схильний до стрімких мутацій, передається через прямий контакт слизових оболонок або крові з рідиною тілесного походження. В ході ВІЛ-захворювання в однієї і тієї ж людини виникають все нові штами (різновиди) вірусу, що абсолютно різні за швидкістю відтворення і за своєю здатністю ініціювати і вбивати ті або інші типи клітин. Принципові відмінності цієї інфекції обумовлені надзвичайною складністю структури епідемічного процесу і багатофакторністю його розвитку.
Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є однією з найтяжчих серед країн Східної Європи та Співдружності незалежних держав.
Хвороба протікає довго, має декілька стадій . Термін "синдром" означає сукупність симптомів хвороби . У кожному випадку захворювання на СНІД виявляють глибоке ураження імунної системи, а саме її недостатність, тому в назву включили "імунний дефіцит" Оскільки він виникає не при народженні, його назвали "набутим".
Шановні користувачі відповіді на наступні запитання ви знайдете на нашій книжковій виставці переглянувши рекомендовану літературу.

Як можна заразитися СНІДом?
Чи є методи діагностики СНІДу?
Як уберегти себе від СНІДу?
Хто хворіє СНІДом?
Куди слід звернутися для обстеження на ВІЛ?

СНІД подібно пожежі охопив майже всі країни світу. Постає питання – як сповільнити його поширення, як уберегтися від ВІЛ-інфекції? Одним з головним на сьогодні „рецептом” проти СНІДу  залишається здоровий спосіб життя з етичними принципами і моральною охайністю  а також  усунення наркоманії як соціального явища з нашого життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар