пʼятницю, 16 лютого 2018 р.

Нові надходження

Вип.3



94(477.53)
   Р 47
Решетилівщина – мій рідний край
[Текст]: історико - краєзнавчі нариси. - Полтава:ТОВ «АСМІ»,2017.-198с.
Книга містить істерико-краєзнавчі матеріали про Решетилівщину: її найдавніше і ближче минуле,розповіді про відомих людей краю, про побут і звичаї населення, славні традиції, здобутки і втрати на непростому історичному шляху.



94:323] (47+57)  
С 21
Саттер, Девід. Доба безумства. Занепад і кінець Радянського Союзу [Текст]/Девід Саттер; Пер. з англ. Наталії Комарової.-К.:ДУХ І ЛІТЕРА,2017.-528с.
ЦРБ        124.50 грн.


Радянський Союз став першою в історії державою, в якій офіційна ідеологія пронизувала всі сфери й рівні життя, перетворюючи громадян на безликі та взаємозамінні гвинтики колосальної системи. Американський журналіст Девід Саттер, який у 1970‒1990-ті роки працював кореспондентом в СРСР, в своїй книзі показує життя радянських людей і трагічні наслідки цього соціального експерименту.




391(477)   63.5(4Укр)
К 71
Косміна, Оксана. Українське народне вбрання [Текст]/Оксана Косміна. - Вид-во «Балтія –Друк», 2017.-62с.


Видання знайомить читача з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця ХІХ - початку ХХ сторіччя, що зберігаються в музеях Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя, Переяслава-Хмельницького і приватних колекціях. Альбом містить інформацію про регіональні особливості українських строїв, змінює сталі стереотипи, демонструючи український національний одяг в усьому багатстві і розмаїтті.



338.24    
П 24
Пекар,Валерій. Різнобарвний менеджмент: еволюція мислення,лідерства та керування [Текст]/ Валерій Пекар.-К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2017.-191с.,іл..
У книзі популярно викладена «інтегральна динаміка» - теорія еволюції людського мислення, організацій і великих соціальних систем. Текст заснований на курсі лекцій, який читається автором у провідних українських бізнес-школах, але істотно перевищує його за обсягом.

355(477)АТО       
Д 56
Добровольчі батальйони
[Текст]/Катерина Гладка,Дмитро Громаков, Вероніка Миронова та ін.- Харків: Фоліо,2017.-325с.,іл.

Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробутів – і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших степів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробути у майбутньому? На ці питання вирішила відповісти група експертів і журналістів. Проект  «Добробати» - це хроніка історії духу і водночас роздуми над його природою. Створення добробутів, їхній бойовий шлях і сучасний стан – усе це безпосередньо з уст учасників подій, політиків, військових, громадських діячів та волонтерів.


796.964(477)     
Л 75
Ломов А.Г. Хокей з м’ячем    і  шайбою на Полтавщині та в Україні. Офіційна історія.-Полтава: Дивосвіт, 2017.-336с.

 У виданні висвітлені всі етапи розвитку   популярних зимових видів спорту на Полтавщині та додані нові розділи про чемпіонати незалежної України, виступи збірної України на чемпіонатах світу, виступи провідних команд України в чемпіонатах МХЛ,СЄХЛ, білоруської екстра ліги, КХЛ.







75(477)      
Я 14
Яблонська, Тетяна. Книга, яку знищили: [худ.реконструк.альб. «Тетяни Яблонської», 1969р. з віршами  І. Драча] /Тетяна Яблонська, Іван Драч.-К.: Мистецтво, 2017.-56 с.

Поетичний альбом, що ми сьогодні пропонуємо до вашої уваги поєднує у собі талант двох майстрів  Тетяни Яблонської та Івана Драча. Вперше виданий у 1969 році, з ідеологічних міркувань всі 4000 примірників  були знищені радянською владою. Нові тенденції у творчості начальників від культури тоді  не цікавили.
Ця українська серія Яблонської шістдесятих років виставлялася у Москві та Угорщині. Іван Драч, у ті ж  роки гостинно запрошений художницею пожити у своїй майстерні, спостерігав увесь цей творчій процес зсередини. Творчу майстерню Тетяни Нілівни відвідували українські, американські, канадські гості і всі задивлялися на  дійсно народні творіння.
Сам Драч  у ті роки був невиїзний і пізніше, коли згадував про заборону виходу альбому, корив себе за можливий свій вплив на  сумні для художниці обставини.
Отже, ви маєте можливість доєднатися до українського творчого  національного синтезу  зразка середини минулого століття. І вкотре зрозуміти, що істинне мистецтво, долаючи  роки та усі  перешкоди, завжди знайде свій шлях до вдячних поціновувачів.

792(477)   
В 31
Вергеліс,Олег. Українська драма [Текст]: епізоди/Олег Вргеліс.-К.:Радуга, 2016.- 453с.


 Книга відомого театрального критика Олега Вергеліса «Українська драма» - авторський погляд на тенденції, явища, образи, які визначають «температуру» нового сценічного часу (розгін третього тисячоліття). Режисерські пошуки Едуарда Митницького, Ростислава Держипільського, Андрія Білоуса, Дмитра Богомазова, Станіслава Мойсеєва, Віталія Малахова, Владислава Троїцького, Андрія Приходька. Акторські звершення Анатолія Хостікоєва, Наталії Сумської, Петра Панчука, Ірми Вітовської, Віталія Лінецького, Давида Бабаєва, Валерії Заклунної. Одна з ключових фігур «Української драми» - Богдан Ступка. Книга присвячена пам'яті видатного актора.



                                                  Художня література

821.161.2
В48
Винничук, Ю.П. Аптекар [Текст]: роман/ Юрій Винничук.- К.: Довженко БУКС, 2017.-318с.
ЦРБ        94.00 грн.  
Події нового роману Юрія Винничука «Аптекар» відбуваються у 1646-1648 роках спочатку у Венеціанській республіці, а далі – у Львові. Історичне тло уміло використане для захопливої гри в дійсне-недійсне, де персонажі історичні сусідять з вигаданими, а їхні складні стосунки формуються у любовні трикутники.
Фантазійні описи звучать як реальні, авторська вигадка відходить на другий план, змушуючи читача вірити у світ, витканий зі сну. Проза Ю.Винниченка – це завжди інтригуючи оповідь завдяки бурхливій уяві майстра вишуканих стилізацій.
Автор знову дивує тим, що новий роман, який поєднує у собі метафоричність і гострий сюжет, не схожий на жоден попередній. Хоча окремі натяки й алюзії єднають його з «Танґом смерті».   
           
821.161.2
В48
Винничук, Ю.П. Лютеція [Текст]: роман/ Юрій Винничук. - Харків.: Фоліо, 2017.-314с.

 «Лютеція» — роман-містифікація, де безлічі ірраціональних речей намагаються знайти раціональне пояснення. Це своєрідне загравання з уявою і здоровим глуздом читача, котре чинить Винничук. Й робить це так непомітно й мимовільно, як може тільки він. Читач не пручається, просто поринає у вигаданий світ снів й самонавіювання. Годі й зрозуміти, чи ти читаєш книгу, чи вона вже твориться сама в твоїй голові. Справжня магія слова. В цьому весь Винничук.
Обидва герої роману, які відділені один від одного значним відрізком часу, бачать однакові сни. Кінець вісімдесятих років минулого століття, радянська система вже доживає свої останні роки, такий собі художник-оформлювач за професією і «шухлядний» письменник Юрко живе на висілках в своєрідному Макондо (всі ми пам’ятаємо Гарсія Маркеса) — у Винниках поблизу Львова і бачить дивні сни. Немов рудоволосе дівча на ім’я Лютеція проїжджає осіннім Ринком, й подає якийсь знак на мигах Юркові. Сон повторюється майже кожної ночі, пригадується і вдень. Уява хлопця домальовує додаткові деталі і Юрко вже не розрізняє де був сон, а де його мрійливе марення.
821.161.2
В 65
Герасим’юк, В. Кров і легіт [Текст]: вибрані вірші і поеми/ Василь Герасим’юк.-Чернівці: Букрек, 2017.-320с.- (сер.  «Третє тисячоліття: укр.. поезія»).
Більшість віршів та поем вже відомої книги Василя Герасим’юка,лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, написана на межі тисячоліть і на початку нового століття. Через неабияку популярність книга видається  вдруге, повторним накладом, аби знайти відгуки у серцях нових читачів.







 821.161.2
Д 72
Драч,І.Ф. Криниця для спраглих [Текст]: сценарії та кіносценарії/ Іван Драч. - Харків.: Фоліо, 2017.-589 с.
Читачам пропонуються дев'ять сценаріїв і кіноповістей видатного поета і кінодраматурга Івана Драча. За більшістю з них знято повнометражні фільми, визнані знаковими сторінками вітчизняного кінематографу. У виданні вміщено також поезії Івана Драча, примітки, коментарі, рецензії та спогади українських діячів культури, інтерв'ю і статті самого автора.






821.161.2
Д 72
Драч,І.Ф. Сатирикон [Текст]: поезія/ Іван Драч. - Харків.: Фоліо, 2017.-415с.
До видання увійшли поезії із книжок «Противні строфи» (2005), «Із майбутньої книги» (2007), «Сивим конем» (2011), «Sатирико N. Pro i contra» (2015), в яких поет чуйно вловив найтонші вібрації сучасності.








821.161.2
Д 99
Дяченки,М. та С. Самум [Текст]: роман,повість, оповідання/ Марина та Сергій Дяченки. – К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2017.- 316с.
Вона — сучасна відьма-авантюристка, ворожить і знімає причину та вроки, проте вірить тільки в гроші. Він — демон, що вселився в неї.
Вона одержима. Він — жорстокий хазяїн.
Двоє ненавидять одне одного і пов’язані спільною місією. Варто хоч раз помилитися, спізнитися, схибити —- і відьма, і демон опиняться в пеклі. Однак у такій важкій справі помилка - це тільки справа часу...
До нової книжки Марини та Сергія Дяченків, крім роману «Одержима», увійшли нові повісті та оповідання: «Електрик», «Самум», «Хрущ».

821.161.2
Д 99
Дяченки,М. та С. Віта Ностра [Текст]: роман/ Марина та Сергій Дяченки. – К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2017.- 380с.
«Віта Ностра» - роман-ідея, роман-перетворення, роман про те,як стати дорослим , пізнати себе, про біль і страх. Істинний страх, коли боїшся, що щось може статися з твоїми близькими, коханими, рідними, беззахисними, та ще й через твою провину, змушує Сашу Самахіну вступити до дивного інституту Спеціальних Технологій, де студенти схожі на чудовиськ, а викладачі – на запалених янголів. І життя її перетворюється на жахіття…




821.161.2
Д 99
Дяченки, М. та С. Варан [Текст]: роман/ Марина та Сергій Дяченки. – К.: ДОВЖЕНКО БУКС, 2017.- 316с.
Дивовижний світ зі своїми законами. Маги, які творять дива і знають наперед думки простих людей. Захоплюючі пригоди, неймовірні тварини, живі поля і ліси — у романі М. та С. Дяченків «Варан» є все, що потрібне «справжньому» фентезі. Але є і те, що відрізняє прозу Дяченків від інших, — філософський зміст, одвічні питання, на які, можливо, немає відповіді, але які повинна поставити собі кожна людина...






821.161.2
Д 99
Дяченки, М. та С. Темний світ. Рівновага [Текст]: роман/ Марина та Сергій Дяченки. – Харків : Фоліо, 2017.- 283с.,іл.
Мене звуть Даша Лебедєва. Філфак МДУ, другий курс. Я безтолкова і загалом середнячок. Коли роздавали таланти, мене явно відтіснили кудись у кінець черги... До того, як усе це закрутилось, я гадки не мала, що срібний кулон, який дістався мені від батька, - потужний артефакт і з його допомогою можна бачити Тіней. Я й уявити собі не могла, що ці жахливі безсмертні ство­ріння, які висмоктують із людей радість, любов і життєві сили, будуть загрожувати моїм близьким. І, звичайно, навіть не підозрювала, що на мене можуть звернути увагу відразу двоє хлопців - самовпевнений мажор Сем і чесний добряга Міша.
Але про все по порядку. А почалася ця історія з того, що я померла...

821.161.2
К 93
Курков, А. Ю.Шенгенська  історія [Текст]: роман/ Андрій Курков.- Харків: Фоліо, 2017.-715с., іл.
Основні події роману пов’язані з трьома литовськими молодими парами, які наприкінці 2007 року зібрались вирушити жити до Європи, бо ж саме тоді для Литви починала діяти угода, що відкривала її громадянам кордони Європейського Союзу. Кожна з них мала різну ціль на мапі: Лондон, Париж і Рим. Перші дві вирушили за обраним маршрутом, а от третя змушена була лишитися вдома. І з цього моменту оповідь розбивається на кілька частин із паралельним розвитком дій, кожна з яких присвячена долі окремої пари.
Є там і ще одна сюжетна лінія, але про неї згодом. Якщо коротко підсумовувати подальші події: життя перших двох пар складається не зовсім так, як вони уявляли, виштовхуючи їх із омріяних і відтак сильно романтизованих столиць до ширшого і більш буденного простору провінцій Англії і Франції відповідно. Життя ж пари, що лишилася в Литві, хоч і не сповнене пригод (які стосовно перших двох доречніше було б назвати поневіряннями), проте складається значно успішніше і спокійніше. Якщо перші змушені перебиватися разовою некваліфікованою роботою і ледь зводити кінці з кінцями, то третя обзаводиться власним бізнесом і живе майже безтурботним життям у литовській провінції.

821.161.2
Т 19
Таран. Людмила. Крила Магдалини [Текст]: роман/Людмила Таран.-Чернівці: Букрек, 2017.-232с.
Вона не ангел, вона –Магдалина. Грішниця? Свята? Вона – як усі, вона –особлива. Уляна,Інна,Галина,Ліна – це також її імена. Впізнаєте? Може, з когось із них вас зводила доля. Може, якась промайнула у вашому сні…
На завершення –цикллюбовної лірики «Вірші, надіслані Сапфо»: як своєрідний щоденник серця.





821.161.1
В 65
Войнович, В.М. Малиновий пелікан [Текст]: роман/Володимир Войнович.-Харків: Фоліо, 2016. - 252с.
Розповідь у романі ведеться від імені автора, якого на початку книги вкусив кліщ. І от по дорозі в лікарню в кареті швидкої у пацієнт починає марити і бачить дивовижні картини російського життя. Начебто країною править Перша особа держави, скорочено Перодер, який має вигляд… пелікана малинового кольору. Чому? Після анексії Криму з’ясовується, що українська хунта мало того, що гнобила населення, вона довела рідкісний вид птахів — малинових пеліканів — до майже повного винищення.
Остання пара пеліканів розучилася висиджувати яйця. І в Росії є лише одна людина, яка може їм допомогти особистим прикладом. А щоби догодити Перодеру, всі його підлеглі також набувають вигляду пеліканів, прилаштовуючи й собі дзьоби — чи то з картону, чи то з іншого матеріалу.

821.161.1
А 48
Алексієвич,С.Час  SECONDHAND (кінець червоної людини)[Текст]/Світлана Алексієвич; пер.з рос.Л.Лисенко.Вид.2-е.- К.:ДУХ І ЛІТЕРА,2016.-461с.
Ця книга стала останньою в циклі з п’яти праць Світлани Алексієвич під загальною назвою «Червона людина. Голоси утопії».
«Комунізм мав божевільний план, – розповідає авторка у передмові до книги, – переробити «стару» людину, «ветхого Адама». І це здійснилося… може, лише це й здійснилося. За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінизму створили окремий людський тип – «homo soveticus». Хтось вважає, що це трагічний персонаж, а хтось називає його «совком». Мені здається, я знаю цю людину, вона добре мені знайома, я з нею поруч, пліч-о-пліч, прожила чимало років. Вона – це я. Це мої знайомі, друзі, батьки».
Монологи, що потрапили до книги, авторка записувала протягом останнього десятиріччя, мандруючи всім колишнім Радянським Союзом.
«Час секонд-хенд» – це мій діагноз нам, діагноз тому, що ми зробили за 20 років, нашому злочинному романтизмові та, як я зараз вважаю, нашій мовчанці, нашій теперішній німоті й мовчанню еліти. Ми поступилися владою бандитам. Я навіть не знаю, як назвати. Це вже навіть не політики, а такий орден тих, хто має доступ до російського пирога. Ось вони його розділили, і це такий своєрідний орден». 
821.161.1(477.53)
О 31
Овдієнко,Л.Прогуркотів мій поїзд, пролетів…Вінок пам’яті Людмили Овдієнко [Текст]: поезії. - Полтава:ТОВ «АСМІ»,2017.-383с.


До нової книжки поетеси ввійшли як досі не опубліковані вірші, так і ті ,що вже полюбилися читачеві з її попередніх збірок.
Друга частина книги складається із вінка пам’яті Людмили Овдієнко. Відомі письменники, літературознавці, державні діячі, науковці,актриси, представники інтелігенції та різних верств населення аналізують та висловлюють своє ставлення до творчості поетеси. Окрім цього, розділ  ілюстрований високохудожніми портретами даних особистостей та їхніми власноручними підписами, що значно посилює сприйняття кожного сказаного ними словами.
821.161.1(477.53)
Ф 95
Фурса,Н. Зінське щеня [Текст]: оповідання та новели. - Полтава: Дивосвіт,2017.-184с.
Книга прози Наталки Фурси, у стосунку до поетичного досвіду автора, позначена хіба одним – такою ж високою культурою письма. У ній годі шукати ліризму, метафоричності – це жорстке, часом нещадиме препарування характерів, людських стосунків. Без авторськихнарацій і присудів. А чуття слова мовленого , особливо у першому циклі збірки – книзі «Картата хустка» - остаточно надає оповіданням щасливої та рідкісної властивості викликати в читача беззастережну довіру.

Немає коментарів:

Дописати коментар