пʼятницю, 2 березня 2018 р.

Будні Семенівської ЦРБ

           Йшли до кращого, а куди прийшли!?     
          Чи є майбутнє у сучасної бібліотеки?   



До сьогодні,  сучасна   бібліотека була  інформаційним центром,  що надає доступ до документів у різних форматах, що представлені у фондах   (книг, періодики, аудіовізуальних,  електронних документів), надає вільний безкоштовний доступ до Всесвітньої мережі Інтернет, як для дорослого користувача так і для дітей.         
Семеніська ЦРБ завжди була методичним  центром. Саме тут вирішувались актуальні питання   роботи сільських бібліотек, надавалась допомога в роботі з новопризначеними, складалися та видавалися методичні рекомендації, поточні та перспективні плани. Саме в бібліотеках проводились масові заходи по відзначенню знаменних і пам'ятних дат письменників, поетів, істориків, науковців,художників, учених, виконуючи   Постанови Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Указів Президента України. Сьогодні в бібліотеці можна отримати безкоштовного книги в тимчасове користування різної тематики. Проводиться робота  по різних напрямках  з дітьми та молоддю в т.ч. з питань морально-правового, патріотичного виховання. Одним з головних напрямків є краєзнавча робота. І це лише частина всього  над чим працюють працівники бібліотеки. Все це добре, але  сьогодні  Семенівська ЦРБ переживає нелегкі  часи, бо як виявляється, що бібліотека  і працівники нікому не потрібні. Знову стоїть питання фінансування. Сьогодні закрито відділи   комплектування та обробки літератури, методичний, скорочено художника, техпрацівника,системного адміністратора,  постало питання, хто  буде обслуговувати  користувачів дітей? Звичайно, користувач отримає книгу в користування, але працівникові, який залишився працювати потрібно бігати з відділу у відділ, щоб задовольнити  запити користувачів.       
Сьогодні бібліотекарі - жінки  мають бути техпрацівниками, відкидати сніг   взимку, влітку полоти клумби, видаляти пил та цвіль з книжок (що з’являється за низької температури в приміщенні), вести документацію, терміново надавати інформацію  у вищестоящі органи, до  обласних  бібліотек,  в т.ч. і про роботу сільських бібліотек.  
Була Семенівська центральна районна бібліотека, а як же тепер буде вона називатися і що буде входити до її функцій? Легко руйнувати , а як будувати ви всі напевно  знаєте? Де шукати роботу працівникам яких   вивільнено, і як працювати тим, хто залишився?   
Як говорять -  треба вірити в краще і надіятись. Тож постає питання в що вірити і нащо надіятись?


Сьогодні сніжно, як надворі, так і в приміщенні, і навіть у душах працівників Семенівської ЦРБ.




Немає коментарів:

Дописати коментар