вівторок, 27 березня 2018 р.

Засідання літературного кафе "Рідне слово"


      

Мереживо поезії і пензля Ніни Кохан

      26 березня в Семенівській ЦРБ  відбулося засідання літературного кафе «Рідне слово». Засідання присвячено Всесвітньому дню поезії, яке відзначається щороку 21 березня. 

На захід завітали письменник  А. Пахомов, О. Косько, Л. Мазанько, О. Кіяшко, Л. Сіденко, всі хто любить поетичне слово. 
Цікавою і змістовною була зустріч  з молодою, вродливою, чарівною, талановитою Ніною Кохан.
Та перш чим розпочати поетичну сторінку, Ніну привітали з Днем народження, який вона відзначила напередодні, директор Лідія Шумейко, музичне вітання подарувала учениця Семенівської ДМШ  Марія Назаренко. 
Ведуча заходу З. Іващенко, розповіла, що Ніна Кохан (дівоче Н. Вертій) народилася  22 березня 1993 року в с. Черняківка Чутівського р-ну у сім’ї простих робітників. У віці шести  років пішла до першого класу Черняківської ЗОШ, І-ІІ ступенів. І саме на цей період і припадають  перші «проби пера».          
Мальовнича краса краю, - ліси, річки, безкрайні яри, змалку надихали на нові маленькі звершення. Коротенькі вірші, проте, вже не були позбавлені сенсу. Та дівчинка полюбляла ще й малювати,хоча перші картини мали тільки натяк на митця.   Протягом навчання у 5-9 класах Ніна стала активно брати участь у шкільних конкурсах і творчих заходах.      
У 2007 році, після закінчення Черняківської ЗОШ, продовжила навчання в Кочубеївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Саме в цей час стає постійним, активним учасником шкільних, районних, обласних та всеукраїнських конкурсів,КВК, агітбригади, олімпіади, творчі вечори… За що отримувала   нагороди та відзнаки. 
У 2009 році, після закінчення школи, вступила до Полтавського національного педагогічного університету ім.. В.Г. Короленка на психолого-педагогічний факультет, на спеціальність психологія. Поєднувала і навчання, і творчість. На протязі 4-х років була культторгом групи.  
Після університету почалося доросле життя: інші зацікавлення, інші проблеми, проте творчість, як говорить Ніна, - то мабуть назавжди… У 2014 році переїжджає до Семенівки.
Влітку, 2016-го року, виходить заміж за хлопця з Семенівки. Починає малювати художні роботи на замовлення. Є постійним учасником конкурсів Чутівської спілки письменників, друкується у місцевій газеті «Літературна Чутівщина». Продовжує прагнути до нових творчих горизонтів...       
Перш чим надати слово молодій поетесі, ведуча узагальнює, що ж таке поезія?
- Про неї не можна сказати в декількох словах! Часто поезія - це сповідь, молитва, порада. Так чи інакше, це крик, або шепіт душі, це така собі містика, бо автор відчуває певний зв'язок із надприродним, божественним.            
Черпаючи поезії натхнення
З прадавнього живого джерела,
Гортаю непомітно сьогодення,
…Яка б негода в ньому не жила.         
            (Н. Кохан)    
Як народжувалась поезія і про що пише сьогодні розповіла молода поетеса.
«Буденність і одноманітність – не привід для зупинки - це лише невід’ємна складова нашого життя, яка повинна бути мотивацією»,- говорить Ніна.      
Кожен вірш - це сповідь поета, якийсь незабутній епізод з його життя, що торкається найпотаємніших куточків людської душі то переростає в тривогу за день сьогоднішній.
В доробку  Ніни - вірші  про  природу, кохання, інтимна лірика, розповідь  про   Україну, про Майдан і  війну на Сході.       
Окремі твори, молодої поетеси, читали учасники заходу Галина Самбур, Лідія Шумейко,Олена Кіяшко,Олександр Косько.         
Високу оцінку творчості дали письменник Анатолій Пахомов, Ліана Сіденко, О.Кіяшко (члени літературного об’єднання Семенівщини)     
Голова літературного об’єднання О. Косько вніс пропозицію прийняти в члени літераторів Семеніщини Ніну Кохан. Цю пропозицію було підтримано   одноголосно.
Та на цьому зустріч не закінчилась. Наступною сторінкою творчості була розповідь про чудові картини створені Ніною. Всі присутні мали можливість не тільки познайомитись з виставкою її робіт,а й поспілкуватись з автором, адже така нагода буває не завжди.

   
Ніна неодноразовий учасник Всеукраїнських,обласних, районних конкурсів, де вона займала призові місця і за це її народжено   дипломами, грамотами, подяками.          
Сьогодні головне, щоб такий талант як у Ніни Кохан не загубився.
Ведуча подякувала усім присутнім, що знайшли час, відклавши свої справи, і завітали до бібліотеки,  та від усіх присутніх  висловила подяку  Ніні, за її талант, за те що поділилася своїми творчими доробками. А також побажала нових творчих злетів, щастя, здоров’я, запального вогнику, натхнення, гармонії, вірних друзів і звичайно кохання.    
Ініціатором і організатором зустрічі виступила директор Семенівської ЦРБ Лідія Шумейко.       

Творча зустріч добігала кінця.  
Наостанок прозвучали слова нашого земляк О. Дудника:           
 - Люди, вмійте любити
   I цінити життя…             

Хай вам доля всміхнеться,
Хай в усьому везе.
Щастя зичу від серця,
На все добре! На все…  

До нових зустрічей!





Див. також

Немає коментарів:

Дописати коментар