вівторок, 8 липня 2014 р.


День працівників природно-заповідної справи




 «Птахи і звірі, квіти і дерева благають до людини зберегти, де стоїш, де живеш – на відстані погляду та голосу,хоч би на віддалі простягнутої руки!  І твій особистий активний простір, помножений на мільйони,
стане охоронним простором Вітчизни,  помножений на мільярди - охоронним простором світу.»

                                                                                       «Екологічний маніфест.»


           7 липня , Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629, визначено професійним святом працівників природно-заповідної справи.
           Цього дня, в великій залі   адмінприміщення,  працівників природно-заповідної справи Семенівщини  вітали перший заступник голови райдержадміністрації Світлана Лишко, голова районної ради Ольга Мохун,  директор НПП «Нижньосульський» Микола Федоренко.


Співробітники природно-заповідної справи вкладають у свою роботу не лише свої знання, досвід, а й душу, без якої ніщо живе не відгукнеться на заклик жити і розвиватися.
Кращих працівників парку, активістів екологічного руху нагороджено грамотами районної ради, райдержадміністрації. Директор національного природного парку «Нижньосульський»,  Микола Федоренко, отримав грамоту Полтавської облдержадміністрації і зазначив, що ця відзнака є важливою для усього колективу працівників.
       
На цьому святі Семенівська центральна районна бібліотека представила  розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Національні парки – зелена перлина України» .  Про природно-заповідний фонд  Семенівщини розповіла тематична розкладка «Семенівщина заповідна» / про об’єкти 
загальнодержавного значення, які знаходяться на території  району/.
Гості та учасники свята переглянули фотороботи екологічного гуртка «Дзвіночок», представлені  Богданівською ЗОШ І-ІІІ ст. / про рослини, які ростуть на території району та  занесені до Червоної книги України/.
Про пам’ятку  садово - паркового мистецтва місцевого значення «Криворудський парк» розповів стенд  під такою ж назвою, а загін «Друзі природи» Криворудської ЗОШ І – ІІІст. презентували трав’яні збори та чай із власноруч зібраних трав. Працювали виставки наукових робіт з природоохоронної, еколого-натуралістичної тематики.
         Святковий настрій  цього дня дарували  виступи екологічних агітбригад  Семенівського НВК №2 («Пролісок») та
Криворудського екотеатру «Червона стріла» (порадували учасників сценкою) , які є переможцями конкурсу агітбригад.  Маргарита Дунай,учениця Семенівського НВК№2 коротко розповіла про    свою наукову роботу (зайняла ІІ місце в МАУП ) « Екологічний проект  «Волонтерський рух учнів на екологічній стежині Національного природничого парку «Нижньосульський» (керівник В.І Буряк).  Протягом усього свята  демонструвалися слайди про заповідні місця краю та  роботу   по збереженню та відтворенню природно - охоронного фонду.
Гарні пісні дарували вихованці  Семенівської  дитячої музичної школи .

        День працівника природно-заповідної справи 7 липня обрано невипадково, адже асоціюється він з прадавнім святом Івана Купала – з періодом, коли природа в цей час досягає апогею  свого розвитку. Тварини вже народили та підростили своїх діток, рослини розквітнули та набрали цілющих властивостей. Існує легенда, що в Купальську ніч розквітає чарівна квітка папороті і той, хто її знайде, той усе на світі знатиме, дістане скарби, матиме найвищий врожай та не боятиметься лихих сил.

Дух свята природи сповна відповідає духу природно-заповідної справи.
Тож бережімо, цінуймо те, що найближче, найдоступніше – рідну природу. Природа – це наше здоров’я. Кожна рослина у лісах, парках, садах, несе нам свої таємниці. А вони для нас не тільки цікаві, а й корисні.
Давайте будемо все оберігати:
Джерела, ріки, квіточки малі.
Любить всім серцем й завжди пам’ятати,
Що ми є часточка природи на Землі. 

Зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар