понеділок, 11 лютого 2019 р.

Увага! Нові книги!


011/016
С 40
Степан Онисимович Сірополко (1872-1959) : біобібліогр. покажч. / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т біограф. дослідж. ; уклад., життєпис, хронологія Т. І. Ківшар. – К., 2012. – 200 с. : портр. – Імен. покажч.: с. 164-182. – Геогр. покажч.: с. 183-187. – Покажч.: с. 188-197. 
ЦРБ     27.00 грн.


Біобібліографічний покажчик містить бібліографію праць Степана Онисимовича Сірополка, а також відомості про життєвий і творчий шлях визначного українського вченого, громадського й політичного діяча. У хронологічній послідовності подано бібліографічну інформацію про масштабний і багатоаспектний науковий та публіцистичний доробок історика освіти, педагога. Книгознавця, бібліотекознавця, бібліографа, біографі ста, журналіста, редактора.
Видання підготовлено до 140-річчя від дня народження С. О. Сірополка. Адресовано науковцям, фахівцям освітньої та бібліотечної справи, викладачам і студентам вузів, дослідникам української історії.



030
О-58
Онацький Є. Д. Українська мала енциклопедія [Текст]: у 4 т. Т.2: Ї-НА / Євген Онацький; упоряд. та наук. ред. С. Білокінь. - 2-ге вид., уточн. - Київ: Пульсари, 2018 - 528.

«Українська мала енциклопедія» — авторський твір професора Євгена Онацького. У ньому потрактовано теми переважно суспільних наук, оскільки вони торкаються проблем української духовної культури — етики, релігії, суспільної психології і філософії, вірувань, забобонів, символіки, народної творчості, історії, літератури. У першому томі подано 1910 статей. Енциклопедія розрахована на широке коло читачів.
[081:930/85](477)
Г 67
Гордієнко,Я.
Errare humanum est [Текст]: 50 нарисів з українського примарознавства/ Яків Гордієнко.-К.: Дуліби, 2016.-210с.


Видання п’ятдесяти нарисів Якова Гордієнка з українського «примарознавства» “Errare humanum est” (з лат. – Людині властиво помилятися), відкриває нову науково-популярну, або, як зараз модно казати, нон-фікшн серію видавництва «Дуліби» «Великі містифікації». Метою книжки не є боротьба з міфами і не висміювання помилкових уявлень. Адже кожен має право вірити у що хоче, навіть у цілковиту нісенітницю. Науковці так само мають право на те, щоб їхня позиція, підкріплена документами та незаперечними фактами, отримала широке розповсюдження і стала загальним надбанням.




316.3
П 78
Проблеми суспільної безпеки в процесі розвитку соціальних мереж : [ монографія] / [В. Попик (кер. проекту), В. Горовий, О. Онищенко та ін.] ; НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2015. – 202 c.
У монографії розглядаються проблеми актуалізації значення соціальних мереж у суспільному розвитку, зростання у зв’язку з цим необхідності вироблення відповідних технологій і організаційних заходів суспільства і держави для протистояння негативним інформаційним впливам, що здійснюються через інноваційні канали інформаційних обмінів.









321.021
Б 81
Бондарчук, А. Україна. Голодомор 1946-1947 років : непокараний злочин, забуте добро / Упорядник-автор А. Бондарчук. Київ: Орієнтир; Видавець ФОП Мельник М. Ю., 2017. 608 с.

ЦРБ        182.00 грн.
Книга є спробою подати голодомор 1946-1947 років при допомозі вчених, свідків, документів, як цілісну трагічну подію у її проявах, а три совєцькі голодомори – як складову політики, спланованої системою нищення України, упокорення духу українського народу Московією, царською, комуністичною, сучасною російською імперією і його незнищеність, високі моральні якості населення Західної України в нелегкі часи.




323(477)
А 18
Аваков А.Б.  Зелений зошит [Текст]/Арсен Аваков.; пер. зі слобожан. Л.А.Логвиненка, В.М.Верховеня; худож.-оформл. М.С. Мендор. - Харків : Фоліо,2018.-154с.,іл.

Цей збірник — вибрані статті, есеї та публікації в пресі й Фейсбуку Арсена Авакова.
Книга охоплює один з найскладніших періодів новітньої історії України: з 1січня 2014року до осені 2017-го. Іноді це абстрактні тексти, іноді рефлексія чи емоції у відповідь на вир тогочасних подій.
Роки — від Євромайдану, перемоги Революції Гідності до сьогоднішніх днів — через відчай і безсилля анексії Криму, захоплення частини Донбасу, війну, горе і доблесть... Через становлення емоцій чергового періоду історичної боротьби за незалежність, національної самосвідомості, через велику щоденну роботу запуску глобальної державної реформи.
Кожній публікації збірки передує хроніка того дня, коли її було опубліковано, — іноді це нерозривно підказує бекґраунд посту, його настрій, інколи ні, але завжди дає змогу читачеві вибудувати свої часові ремінісценції до цього непростого часу.

329.7
Т 65
Трайдакало,Олег. Майдан.Погляд з середини [Текст]/ Автор-упорядник О.Трайдакало. - К.
: Сервіс «Book Express»; видавець Мельник М.Ю., 2018. - 320 с. : іл.
На перший погляд, це історія про простих людей — справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми.
У подіях Революції гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної «Львівської брами» зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.









348(477)
Д 63
Документальна спадщина Свято-Михайлівського монастиря у Києві  ХУІ-ХУІІІс. З фондів НБУ ім. В.І. Вернадського [Текст] :збірник документів.-К.:2011.-559с.,31 іл.


У виданні представлена публікація 318 актових документів XVI–XVIII ст. з унікальної збірки «книги-архіву» Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві, що нині зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.








7.071.1:069.4(Батурин)
Б 28
Виктор Батурин: художник и его музеи [Текст]: жизнеописание художника. - Полтава: ООО «АСМИ», 2017. - 305с.

У книзі висвітлюється життя та творчості діяльність В.Н. Батурина (1937-1993), заслуженого художника України, видатного художника-експозиціонера. У книзі показано, що В.Н. Батурин був різнобічної творчою особистістю: талановитим художником, вдумливим дослідником, видатним організатором, справжнім патріотом Полтави.
Книга адресується музейним працівникам, вчителям шкіл, працівникам культури, студентам гуманітарних спеціальностей, краєзнавцям і всім, хто цікавиться історією Полтави і її музеїв.



782.1
Т 45
Титаренко, Григорій. Планетарн
ий голос Андрія Кикотя/Григорій Титаренко.- Полтава: Полтавський літератор, 2018.- 248с.
Творчо-біографічний нарис про життя видатного українського оперного співака Андрія Кикотя, публікації в періодичній пресі, інтерв’ю людей,які особисто були з ним знайомі чи працювали, подано відреставровані світлини і оцифровані вибрані записи вокальних творів у його виконанні.


                                                         
                                                    Художня література




821.111(410)
А 38
Акерман, Еліот. Зелені  проти синіх[Текст]: /Елліот Акерман; [пер. з англ.  Л.Зурнаджи]/ Елліот Акерман.- К.: Дуліби, 2017.-208с.
«Зелені проти синіх» –  переклад українською мовою американського бестселера за списком «Нью-Йорк Таймс». Дія відбувається під час війни в Афганістані (2001–2014). Це є правдивий глибокий, суворий твір про те, якою насправді є сучасна війна. «Війна – це омана», – сказав колись пророк Мохаммед. Але де вона – та межа, коли закінчуються військові хитрощі і починається зрада, віроломство? Як знайти межу, де закінчується боротьба за власну територію і свої права й починається бізнес?

821.161.2
Г 69
Горліс-Горський,Ю. Холодний яр [Текст]: Ч.1/Юрій Горліс-Горський. - Харків: Кн.Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017.-399 с.
«Холодний Яр» – спогади вояка, які читати легко, ніби пригодницький роман, і корисно, як багате на факти джерело про маловідому сторінку нашої історії: повстанський рух під прапором Української Народної Республіки. Уперше після 1961 року презентується автентичний текст. Крім того, це перше академічне видання, яке відображує всі відомі прижиттєві версії від 1932 до 1938 року.
Книжка доповнена статтями, у яких розглянуто спогади Горліса-Горського як історичне джерело, а також наведено деякі зауваги щодо його біографії, яку досліджувати виявилося вкрай непросто.




821.161.2
Г 84
Гримич,М. Магдалинки [Текст]: роман/ Марина Гримич.-2-ге вид., перероб.-К.:Дуліби, 2016.-240с.
Четверо подруг у всіх невдачах свого особистого життя звинувачують «Сірожу» Драгомарецького, колишнього однокласника, а нині – високого посадовця. Вони створюють таємне товариство Магдалини, першою заповіддю якого є іґнорація чоловіків. Але одного весняного дня Магдалинки, а також їхній друг Ростик, прийнятий до товариства, отримують анонімний подарунок – путівки та авіаквитки до Париж. Тож інтрига почалася...







821.161.2
Д 33
Дениско,Ганна. Про що гомонить Соборний майдан [Текст]: інтерв’ю, есеї, сторінки боротьби за Свободу /Г. Дениско.- Полтава: ФОП Говоров С.В., 2018.-392с.
Книга вміщує невелику частину публіцистичного доробку заслуженого журналіста України, кавалера ордена «За заслуги» ІІІ ступеня Ганни Дениско-Антипович, котра уже понад півстоліття працює на журналістській ниві в ім’я утвердження в пост геноцидному українському суспільстві ідеалів Свободи, Честі і Справедливості, переданих нам у спадщину від аріїв – антів – козаків – лицарів Української Народної Республіки і Української Повстанської Армії, тих, хто не зрадив свою безсмертну душу і Матір Україну у найтяжчих випробах доби. Видання для широкого кола читачів.




821.161.2
З-12
Забужко,Оксана. З магій книг і людей [Текст]: збірка есеїстки/Оксана Забужко.-Камянець - Подільський,ТОВ «Друкарня» «Рута», 2012.-376с.

В книгу увійшли вибрані есеобєднані темою культурного простору довкола нас. Розповаідь від першої особи, тонко переплетений жанровий  мікс  мемуару, рецензії, біографії,філософського роздуму та культурологічної розвідки зроблять цю книгу привабливою для всіх,хто має смак до вдумливого читання.









 821.161.2
К 49
Клименко,Л. Вибрані хіти [Текст]: збірник  романів/ Люба Клименко.- К.: Дуліби,2016.-2-ге вид, виправл.- 428с.
«Вибрані хіти» Люби Клименко – це збірка романів авторки, які вже встигли полюбилися читачеві: «У світі твар... пардон, мужчин», «Великий секс у Малих Підгуляївцях», «Paloma negra». «У світі твар... пардон мужчин» має підзаголовок «Посібник для жінок з полювання на мужчин». Практично це класифікація чоловіків на 12 типів з практичними рекомендаціями щодо їх приборкання і ліричними відступами про любовний досвід свекрухи головної героїні. «Великий секс у Малих Підгуляївцях» засвідчує: в українському селі секс був, є і буде. «Палома негра» - це чуттєва мелодрама в латиноамериканських мотивах.




821.161.2
К 49
Клименко,Л. Маміглапінатапеї, або Любов у київській комуналці [Текст]: роман/ Люба Клименко.- К.: Дуліби, 2016-160 с.

Роман для людей третього віку і для тих, хто ними колись стане. Новий роман майстрині життєствердної еротики Люби Клименко призначається в основному для віку 50+. Хоча ті, хто хочуть уявити собі, яким буде їхнє інтимне життя в старості, також отримають від книги користь, а, можливо, навіть і задоволення. Тим більше, що значна частина сюжету розгортається на фоні життя київських комуналок 1960-1970 рр.







821.161.2
К 59
Кокотюха,Андрій.  Чорний ліс [Текст]: роман/ Андрій Кокотюха.- З-тє вид. – Харків: Кн. клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2018.-304с.


У Чорному лісі на Волині українці воюють відразу на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головний герой - колишній міліціонер, зек, радянський диверсант - мусить розібратися в тому, хто друг, а хто ворог. У нього нині одна мета - зрозуміти, на чиєму боці правда, і відстоювати її зі зброєю в руках.








821.161.2
М 57
Ми діти твої,Україно, і доля у нас одна [Текст]: збірка патріотичної поезії митців слова Хорольщини.- Полтава: ПП Миро Ю.В., 2017.-172с.

До даної збірки увійшли поетичні твори майже 30-ти авторів різного віку – представників літературного обєднання «Хорольські дивоцвіти», що діє при Хорольській центральній районній бібліотеці. Основними темами поезій є любов до Батьківщини, свого роду, родини та маленької Батьківщини –села. Поряд з творами добре відомих авторів міститься поезія юних,які лише роблять перші кроки на літературному поприщі.







93/94
П 39
Плохій,Сергій. Брама Європи [Текст]/ Сергій Плохій.-2-е вид.- Харків: Кн.клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018.-496с.
Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них – і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність. «Брама Європи» — це правдива історія нашої країни, наших прагнень та життя! Пориньте у спогади предків та їхні долі, що вирішили наше сьогодення!


94(477)
П 29
Симон Петлюра та його родина [Текст]: документи і матеріали.- Полтава,ТОВ «РІК», 2018.-282с.

Це видання є передруком книги "Симон Петлюра та його родина", виданої 1996 року київським видавництвом "Рада" під загальною редакцією та упорядкуванням директора бібліотеки ім. Симона Петлюри в Парижі Василя Михальчука. Випустили її до 70-річчя трагічної загибелі, по суті, другого після Михайла Грушевського, Президента УНР. У ній друкуються недавно відкриті й досі невідомі широкому загалові читачів матеріали самого Петлюри, його дружини Ольги та доньки Лесі, зокрема: листи Голови Директорії УНР до міністрів і керівників дипломатичних представництв України у західних столицях, листи, вірші, малюнки Лесі Петлюри, листи Ольги Петлюри. Вміщені в книзі й їх рідкісні родинні фотографії. Розраховане ж видання на політологів, дипломатів, істориків, культурологів та широке коло читачів.

94(477.53)
П 56
Пугач, Олекса. Отаман Гонта 1920 року (героїзм і трагедія останніх гайдамаків Чорнухинщини)/ Олекса Пугач.- Полтава: Полтавський літератор,2018.-376с.
Книга розповідає про національно-визвольну боротьбу полтавських козаків і селян під проводом Володимира Греся (отамана Гонти) у 1920 році проти московських більшовицьких поневолювачів. Вона грунтується на спогадах учасників тих подій, документах та матеріалах архівів.
Основним гаслом їх боротьби була вільна Україна, а символом — малиновий козацький прапор. Він і зображений в центрі обкладинки книги.
Головний герой книги Олекси Пугача Гонта провів в ув’язненні 10 років – з 1929 по 1939-й рр.
Автор – історик, краєзнавець, юрист Олекса Пугач розповідає, що вся викладена в книзі інформація достовірна. Факти він брав у архіві Управління СБУ та Державному архіві  Полтавської області.
Книга видана тиражем у  300 примірників в комунальному видавництві «Полтавський літератор» на замовлення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації у рамках регіональної Комплексної програми комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери на 2016-2020 рр.


Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар