пʼятницю, 28 січня 2022 р.

29 січня -День пам'яті героїв Крут

 

29 січня 1918 року в історії України з’явилася сторінка, щедро полита молодою кров’ю, назва якої Крути! Крути – залізнична станція між Бахмачем і Ніжином, біля якої 29 січня 1918 року відбувся бій сотні Першої військової школи ім. Б. Хмельницького та сотні Помічного студентського куреня проти більшовицьких військ під командуванням П. Єгорова, що наступали на Київ.

І знов, у котрий це вже раз,
Зійшлися ми в одній родині,
Щоб пом’януть той славний час,
Коли в офіру батьківщині
Себе принесли кращі з нас.
Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути.

В Семенівській ЦБ організовано книжкову виставку «Героїка трагедії Крут» присвячена героям Крут.

Сьогодні ми схиляємо голови перед тими, хто загинув в боротьбі за волю і кращу долю України , хто у розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є у кожного з нас – життя.

В КУ «Семенівська ЦБ» організовано книжкову виставку «Героїка трагедії Крут» присвячену героям Крут.

29 січня 1918 року 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці, створених за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи ім. гетьмана Б. Хмельницького та Студентського куреня ім. Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету, Київського політехнічного інституту та учнів старших класів київських гімназій.

Серед героїв крутянців, що загинули у нерівному бою був і наш земляк Микола Васильович Божинський – Божко. Доля відвела Миколі лише 22 роки. Нібито в його житті не було нічого особливого — народився, навчався, працював. Але трагічна загибель за Україну зобов’язує нас пам’ятати цього парубка в окулярах.

Те , що зробили у ті буремні дні герої Крут, показало всьому світові, що не згасла і ніколи не згасне яскрава зоря незламного національного духу українського народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар