понеділок, 23 вересня 2013 р.

Визволення Семенівщини

23 вересня – День визволення семенівщини від німецько-фашистських загарбників – свято для всіх мешканців районну.
Довгих три роки випробувань стали страшною ціною сьогоднішнього миру.
Невимовно тяжких втрат зазнав український народ у тій страшній воєнній круговерті, що розметала, понівечила і розтоптала мільйони людських доль. Це була трагедія. Її принесли з собою гітлерівські орди, які без жалю топтали нашу землю, палили міста і села, грабували, гнали в німецьке рабство дівчат і хлопців, убиваючи на своєму шляху кожного, хто не хотів скорятися загарбникам.
Скільки безневинних людей зазнали нечуваних тортурів, знущань та принижень у концтаборах, тюрмах, на примусових роботах та пересильних пунктах!
За неповними даними, значних жертв зазнало мирне населення нашого районну. Окупантами розстріляно, замордовано і спалено 703 чоловіка. З них 193 дітей і жінок. Лише в селі Великі Липняги 24 вересня 1943 року від рук фашистських катів жахливою смертю загинуло 125 дітей, 116 жінок, 49 чоловіків.
23-24 вересня 1943 року район був звільнений 373 Миргородською стрілковою дивізією в складі 1235, 1237, 1239  полків та іншими частинами і з’єднаннями Воронезького фронту.
Пам’ять захисників, які полягли і боях з фашистами, увічнена 39 пам’ятниками на братських могилах, меморіалом жертвам фашистського розбою у селі Великі Липняги. У районні 40 інших безіменних та 385 інших поховань загальною кількістю 1375 чоловік. 
Сьогодні хочеться низько вклонитись пам’яті воїнів, які принесли нам жаданий мир. Які прийняли свій останній бій та знайшли вічний спокій на Семенівській землі. Ми вклоняємося тим, хто брав участь у партизансько – підпільній боротьбі, хто своїми зусиллями у тилу наближав таку жадану для всіх Перемогу.
Пам’ять про подвиг наших предків вимагає від нас не тільки шанобливого ставлення. Ми повинні бути гідними нащадками покоління переможців, справжніми патріотами своє малої Батьківщини та держави.
Вітаючи семенівців та гостей районну зі святом голова райдержадміністрації В. Є. Книш зазначив: «Все далі збігає час від подій Другої світової війни та щасливого моменту нашої Перемоги. І кожного разу цей урочистий момент зустрічають все менше людей, які ціною свого життя здобували довгождану перемогу…».
У заходах взяли участь керівництво району, колективи підприємств, організацій, установ, представники політичних партій, громадських організацій, учнівська молодь, жителі і гості районну.
Присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів –визволителів урочистою ходою та покладанням вінків до пам’ятника.
Сьогодні ми низько схиляємо голови перед світлою пам`яттю загиблих фронтовиків, віддаємо данину поваги і шани колишнім підпільникам і партизанам, оборонцям і визволителям рідної землі – усім тим, хто наближав довгоочікувану перемогу на фронті і в тилу. Завдяки їх подвигу ми отримали змогу жити у незалежній, мирній державі.
Вклонися, моя Україно, цим людям величним і скромним,
що в назвах фронтів титанічних пронесли наймення твоє. 
Ти словом достойним розкажеш своїм поколінням потомним, 
чому їм довічну пошану твій вдячний народ оддає!

Немає коментарів:

Дописати коментар