понеділок, 19 червня 2023 р.

Цифровізація України продовжується: бібліотеки – Хаби цифрової освіти в Дії


Хаб цифрової освіти КУ «Семенівська ЦБ» 19.06.23 провів урок з цифрової грамотності на тему: «Безпека в інтернеті: що потрібно знати» для школярів старших класів в рамках другого етапу проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти», який здійснюється ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія» https://www.undp.org/uk/ukraine/projects/digital-inclusive-accessible-support-digitalisation-public-services-ukraine-dia-support-project), що реалізується за фінансування Швеції, та Міністерства цифрової трансформації України.

Метою заходу було поглиблення знань та навичок користувачів у цифровізації, вдосконалення їх цифрових навичок (пошук безпечних сайтів,  безпечне збереження інформації, реєстрація облікового запису, оновлення програмного забезпечення, безпека платежів в інтернеті) надання можливості жителям громади безкоштовно здобути знання з цифрової грамотності. Присутні переглянули освітній серіал Кіберняні на платформі «Дія.Освіта» та закріпили отриманні знання на практичній роботі. Діти реєстрували себе  в соцмережі Facebook, спробували оформити та оплатити покупку в інтернет-магазині, через пошукову систему Google знайти та скопіювати необхідну інформацію.

12 бібліотек-філій:  Богданівська, Криворудська, Новоселицька, Степанівська, Очеретуватівська, Вереміївська2, Заїчинська, Устимівська, Паніванівська, Рокитівська, Очеретуватівська та Біляківська  входять до мережі цифрових хабів Семенівської селищної громади. На їх базі можна безкоштовно отримати доступ до сайту https://osvita.diia.gov.ua  та пройти навчання з цифрової грамотності.

Системний адміністратор КУ «Семенівська центральна бібліотека» -координатор Хабу пройшов онлайн-навчання «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти» на базі регіонального тренінгового центру Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського та отримав електронний сертифікат. Для бібліотекарів-філій провів  презентацію освітнього серіалу «Тренінг для тренерів», по проходженню якого вони зможуть отримати сертифікати. Наразі бібліотекарі  надають консультації та проводять різноманітні заходи для користувачів бібліотеки щодо надання цифрових послуг.

Бібліотека-Хаб цифрової освіти прагне, щоб кожен користувач, незалежно від віку, статі, професії отримав належний сервіс обслуговування з навчання цифрової грамотності та безкоштовний доступ до платформи «Дія. Цифрова освіта», а також консультаційну допомогу від фахівців Хабу.

Заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан наголошує, що бібліотеки є ключовими партнерами проєкту «Дія. Цифрова освіта» у роботі з підвищення цифрової грамотності українців. Керівник «Проєкту підтримки Дія» Володимир Брусіловський підкреслює, що цифрова грамотність є однією з головних передумов, аби люди могли користуватися цифровими послугами, тому ПРООН у стратегічному партнерстві зі Швецією продовжить підтримувати розвиток цієї сфери. Президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація Оксана Бруй акцентує важливість використання потенціалу бібліотек як соціальних інституцій, зокрема щодо розвитку цифрових компетентностей населення України.

«Проєкт підтримки Дія» розпочав роботу в 2021 р. і спрямований на подолання цифрового розриву між поколіннями та різними соціальними групами. Його головна мета – підвищити доступність нових цифрових рішень, щоб кожен чоловік та жінка в Україні могли користуватися електронними послугами та ніхто не залишився поза увагою. Більше про проєкт читайте тут: https://www.undp.org/uk/ukraine/projects/digital-inclusive-accessible-support-digitalisation-public-services-ukraine-dia-support-project

КУ « Семенівська центральна бібліотека» є офіційним Хабом  на базі якого ви можете отримати безкоштовний доступ до платформи «Дія. Цифрова освіта», а також консультаційну допомогу від фахівців Хабу. Також бібліотека  має свій сайт https://sembiblio.at.ua, блог https://smbiblio.blogspot.com та сторінку в соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/semenivka.biblioteka

Бібліотека - світ нових можливостей! Ми завжди раді вас бачити!

Координатор Хабу: Тарасенко Любов, тел: 066-189-41-18

                                   E-mail: sembiblio@ukr.net


Немає коментарів:

Дописати коментар