четвер, 25 червня 2015 р.

«Конституція України - новий відлік часу»


28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.
До Дня Конституції України в Семенівській  центральній районній бібліотеці представлено книжкову виставку «Конституція як правова цінність», яка розповідає  про становлення держави, основи конституційного права, внесення змін до Конституції України.

25 червня, для широкого кола користувачів в Семенівській центральній районній бібліотеці було проведено правову мозаїку «Все в цьому світі залежить від нас» та бібліографічний огляд літератури «Конституція України - новий відлік часу».
Основні розділи Конституції визначають загальні засади функціонування української держави, основні права, свободи та обов’язки людини і громадянина, завдання та функції діяльності Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів та інших органів виконавчої влади, засади здійснення правосуддя, територіальний устрій держави.

Цікаво, що першою вітчизняною конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 5 квітня 1710 року, була однією з перших в Європі та світі. Адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року, конституцію Франції та Польщі – 1791 року, конституцію Російської імперії – 1905 року.
Під час проведення заходів було звернуто увагу на те, що  найближчим часом будуть внесені  зміни до Конституції України. Це дозволить зробити реформи у державі незворотними та створити ефективну модель управління країною, яка буде «запорукою добробуту її громадян».

Немає коментарів:

Дописати коментар