середу, 2 вересня 2015 р.

70 -а річниця завершення Другої світової війни.


    


  2 вересня 1945 року після 6 років запеклих боїв, які від травня 1945 року перемістилися з Європи на Далекий Схід, офіційно закінчилася Друга світова війна – підписано Акт капітуляції Японії.     
     Ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в її перебіг і завершення війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.      
     Дру́га світова́ війна  − наймасштабніша  світова війна  в історії людства. Почалася 1 вересня 1939 і тривала 6 років (2194 дні) до 2 вересня 1945, коли на борту лінкора «Міссурі»  було підписано капітуляцію Японії перед союзними державами.
     
Воєнні дії відбувались на території 40 країн, а загальнолюдські втрати склали близько 50-55 млн. осіб. Значних втрат поніс і український народ. Зруйновано майже 700 міст, 28000 сіл та загинуло близько 10 млн. чол.        
       Цього дня ми згадуємо всіх тих, чиє життя забрала війна, хто поліг у жорстокому бою, хто після Перемоги помер від ран і не дожив свого віку. Ми славимо тих, хто  самовідданою працею в тилу наближав перемогу над ворогом. За це ми будемо вдячні їм довічно.   

 «…Вогняні сорокові. Горе. Кров. Руїни. Гримлять важкі переможні битви. Йдуть легіони воїнів: фронтовики і народні месники -  Космодем’янські і Кошові, Матросови і Глинки…

    Наша Перемога – це ні з чим незрівнянна реальна легенда, якої не знав світ, це титанічний подвиг воїнів старшого і молодшого поколінь, це рани і смерть братів і сестер, котрі не шкодували життя в ім’я тих,  хто живе і трудиться сьогодні» - так пише у своїй книзі «Навічно в пам’яті народній» Петро  Тронько.       
      Книга «В ім’я життя» - чудовий подарунок нашим читачам від жінок – фронтовичок, які пройшли через пекло війни і здобули Перемогу. Ці та інші книги про мужність, патріотизм та стійкість ви можете знайти на книжковій виставці «Роки війни – століття пам’яті» , яка організована в читальному залі нашої бібліотеки  для широкого кола користувачів .
        Пам’ять про найстрашнішу війну людства та вдячність воїнам-визволителям живе у наших серцях та житиме у серцях майбутніх поколінь.


Немає коментарів:

Дописати коментар