четвер, 20 листопада 2014 р.

ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "ЧОРНЕ КРИЛО ГОЛОДОМОРУ"

  В ці останні дні листопада весь світ вшановує пам’ять мільйонів дітей, жінок та чоловіків, яких свідомо позбавили життя, застосувавши штучний голод. Україна пережила Голодомор, відчула його катастрофічні наслідки. Пам'яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років присвячена віртуальна книжкова виставка "Чорне крило голодомору"
РОЗДІЛ 1. Безкровна війна проти українського народу. 
РОЗДІЛ 2.  Художня література про голодомор.
РОЗДІЛ 3. Голодомор очима наших письменників земляків.
РОЗДІЛ 4. Дзвони пам'яті: сторінками періодичних видань.

 

РОЗДІЛ 1. Безкровна війна проти українського народу. 

Злочин [Текст] /упоряд. П.Кардаш. - Мельбурн; К.: Фортуна, 2003. - 555с.
Анотація. «Книга ця своїм змістом бентежить душу, наповняє наші серця пекучим болем, закликає усіх пам'ятати той біль і не причиняти його нікому.Це правда про геноцид українців, яку вже ніхто не викреслить із світової історії. І поважну сторінку до неї вносить упорядник і видавець «Злочину» пан Петро Кардаш, українець зі славної Бережанщини і австралійського Мельбурну».

Голодомор 1932-1933 років в Україні [Текст]: Документи і матеріали / Упоряд.: Р. Я. Пиріг; НАН України, Інститут історії України. - К.:, Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2007. - 1128 с.
Анотація. У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціо-гуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930-х років. Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору. Подано документи Політбюро ЦК ВКП(б) і Політбюро ЦК КП(б)У, РНК СРСР і РНК УСРР, місцевих партійних та радянських органів, установ ДПУ, суду, прокуратури, міліції; листування Й. Сталіна, Л. Кагановича, В. Молотова, С. Косіора, В. Чубаря та інших; численні звернення селян - листи, заяви, скарги, прохання. Публікуються унікальні щоденникові записи очевидців голоду. Вміщено також матеріали зарубіжних дипломатичних представництв, організацій української еміграції, міжнародної громадськості. 
Розрахована на науковців, політиків, викладачів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться цією трагічною сторінкою нашого історичного минулого.

Смертю смерть подолали : голодомор в Україні 1932-1933 [Текст]. - К.: Україна, 2003. - 352с.
Анотація.У книзі трагедія голодомору 1932-33рр. висвітлюється як у загальноукраїнському, так і регіональних аспектах. Авторський аналіз органічно доповнюється численними архівними документами, спогадами очевидців страшної трагедії, фото і документами.

Голодомор. Геноцид українського народу 1932-1933 [Текст]. -К. : Видавництво імені Олени Теліги, 2008. - 25с.
Анотація. Брошура в стислій формі розповідає про головні причини найжахітливішої за масштабом трагедії,яку пережив наш народ. У центрі уваги пошук відповіді на питання ,чому терор був спрямований проти України.


Великий голод в Україні 1932-1933 років: у ІУ т. Т.І. Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США /Виконавчий директор Джеймс Мейс. – К.: Вид. Дім “Києво-Могилянська академія”, 2008. – 838 с.

Анотація. Книга "Великий голод в Україні 1932-1933 років" є однією з найважливіших книг національної пам'яті України. Останній том чотиритомного видання матеріалів комісії з розслідування Голоду 1932-19333 рр. в Україні містить підсумковий звіт із додатками. Проаналізувавши доробок нерадянських
дослідників про український Голод, його особливості в контексті радянської історіографії голоду, згадки про Голод у радянській пресі, висвітлення цієї теми в історичній прозі, а також реакцію на Голод 1932-1933 років за межами України, подаючи унікальні свідчення тих, хто пережив Голодомор, архівні матеріали країн Заходу, зокрема депеші італійських дипломатів, Комісія дійшла висновку, що Голод 1932-1933 років був спланованим геноцидом, направленим на винищення українського селянства - життєдайної основи нації. 
Видання розраховане як на науковців, так і на широке коло тих, хто цікавиться історичним минулим нашої держави.


Василів-Базюк Л.Й. У горі та сльозах наша доля…[Текст] Геноциди в Україні. Букрек, 2010. – 328 с.
Анотація. У своїй книзі авторка – наша краянка з Канади – звертається до сумнозвісних в історії подій, які увесь цивілізований світ визнав геноцидом українського народу. В її розповіді простежуються разючі паралелі, якими позначено трагічні сторінки нашої історії – від давнини до сучасності. Зі сторінок твору постають мотиви щирого вболівання за нинішній і майбутній день рідної матері-Вітчизни та заклично звучить ідея непорушного єднання українців на нашій, на своїй землі.


Сергійчук, В. Як нас морили голодом [Текст] /В.Сергійчук. -К. : Укр. вид. спілка, 2003. - 250с.
Анотація. У книзі на основі невідомих до цього часу документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в ХХ столітті через штучні голодомори, організовані більшовицькою владою, наведено спогади очевидців тих страшних подій.
Видання розраховане на тих, хто хоче знати правду про страшні сторінки української історії.

Український хліб на експорт: 1932-1933 [Текст]. - К.: ПП Сергійчук М.І., 2006. - 432с.
Анотація. На основі невідомих документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в 1932-1933 роках через експорт нашого хліба. 
Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.

33-й: Голод [Текст]: Народна Книга-Меморіал / упоряд.: Л. Б. Коваленко. – К. : Рад. письм., 1991. – 584 с.
Матеріали в Книзі-Меморіалі згруповано за тодішнім (початок 30-х років) адміністративно-територіальним поділом Української РСР, яка складалася з семи областей: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Київської, Одеської, Харківської, Чернігівської (до складу Української РСР входила також Молдавська АРСР).


Конквест Р. Жнива скорботи [Текст]: Радянська колективізація і голодомор / Р. Конквест пер. з англ. - К.: Либідь, 1993. - 384 с.: іл

Анотація. Перед читачем - перший повний український переклад відомого на Заході дослідження одного з найтрагічніших періодів нашої історії. Спираючись на документальні джерела, автор роз­криває жахливі картини колективізації та голодомору 1929-1933 рр., залишаючи за собою право на особистий погляд на висвітлю­вані події.

Книга скорботи України [Текст] : Голодомор : Полтавська область. Кн. 1. / Голова ред.колегії С. Соловей. – Полтава : АСМІ, 2007. – 504 с.

Анотація. Смертельні жнива голодомору 1932 – 1933 років на Полтавщині жахливі. Згадаємо ж всіх поіменно. . .




Голод в Україні: Вибрані статті [Текст] / Упоряд. і передм. Н.Дюк; Вст. ст. К.Ющенко; Худож. Я.Гніздовський. – 2-е вид., доп. – Луцьк : ВМА "Терен", 2006. – 164 с.: фотоіл.
Анотація. Штучний голод 1932-1933 років, запроваджений верхівкою комуністичного тоталітарного режиму в Україні, був моторошним знаряддям знищення мільйонів українців. Ця книга містить збірку статей, котрі допоможуть описати й пояснити страшну трагедію тим, хто живе на цій багатостраждальній землі сьогодні.




Борисенко, В.К. Свіча пам'яті [Текст]: усна історія про геноцид у 1932 - 1933 роках / В.К. Боисенко. - К.: Стилос, 2007. - 288с.
Анотація. У книзі на основі матеріалів усної історії розкривається глибина трагедії українського народу під час Голодомору- геноциду у 1932-1933 роках. Усні свідчення неспростовно доводять, що акція геноциду українських селян була чітко спланованою більшовицькою владою Кремля.

 Марочко, В. Голодомор 1932-1933 років в Україні [Текст]: Хроніка / В. Марочко О. Мовчан. - К.: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2008. - 294с.
Анотація. Хроніко-документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРР 1932-1933 pp. – Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України та Росії, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури, доповідні записки іноземних дипломатів. Для істориків, педагогів, краєзнавців, студентів – усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.


Кушерець, В. Через терни – до України [Текст] / Василь Кушерець, Василь Василашко; 2-ге вид., перероб. – К.: Знання України, 2012 . – 152 с. – іл.
Анотація. Повернення до України через терни – це відкриття не лише «закритої» історії, але й вивчення нездоланності народу, що мав світову державу.

Морочко, В. Голодомор 1932-1933 рр. [Текст] / Василь Морочко. - К., 2007. - 64с.
Анотація. Книжка в науково-популярному форматі оповідає
 про одну з найтрагічніших сторінок української історії -
 геноцид українців в 1932-1933 рр. шляхом спланованого
 комуністичною владою голодомору. Висвітлюється тактика й стратегія уряду СРСР та керівництва ВКП(б) на
 знищення українського села, руйнівні наслідки насильницької колективізації в Україні, рух опору проти примусового створення колгоспів та непосильних податків,
 особливості й перебіг голодомору, випадки людоїдства.
 Запропоновано методику підрахунку реальних жертв
 голодомору-геноциду. 
Для всіх, хто не байдужий до цієї скорботної сторінки української історії.

Василенко В. Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду: правова оцінка [Текст]  / В. Василенко. - К.: Видавництво імені Олени Теліги, 2009. - 48 с.
Анотація. У книзі витлумачені вузлові питання правової оцінки геноцидного харак­теру Голодомору 1932-1933 рр. в Україні у світлі Конвенції ООН 1948 р. про попередження злочину геноциду та покарання за нього. Основну ува­гу приділено обґрунтуванню наявності наміру тоталітарного комуністично­го режиму частково знищити українську націю шляхом виморення голо­дом українських селян, які були її питомим складником. Розкрито механізм здійснення Голодомору, порушені питання відповідальності його ідеоло­гів, організаторів, замовників та виконавців. Обґрунтовується необхідність формально-юридичної оцінки Голодомору компетентними органами України для з'ясування всіх його обставин та негативних наслідків.

РОЗДІЛ 2.  Художня література про голодомор.

Василів-Базюк Л. Й. П'ять колосків [Текст] : Історична повість. - Чернівці: Букрек, 2009. - 320 с.
 Анотація. Все далі відходять від нас страшні події 1932-33 рр. зі страшними нелюдськими очима і простягнутими пухлими руками лежачих немічних людей. Та хіба можна забути про непросту долю багатостраждального українського народу? Книга Любові Василів-Базюк "П'ять колосків" розкриває чорні сторінки нашої історії — голодомору-геноциду 20-30-х рр. минулого століття. Читаючи цю історичну повість, кожен витре не одну гарячу сльозу, не одному читачеві вона зранить душу і серце своїм болем.



Барка В.К. Жовтий князь [Текст] : Роман / Худож. – ілюстратор С.В.Кривенченко; Художник-оформлювач А.С.Ленчик. – Харків: Фоліо, 2008. – 317 с.

Анотація. Роман “Жовтий князь” (1958-1961 ) – це перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України – страшному голодомору 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть.


Осьмачка, Т.С. Ротонда душогубців [Текст] : Оповідання / Післямова М.Ф. Слабошпицького. – К.: Укр. Письменник, 2008. – 287 с.

Анотація. У творі Тодося Осьмачки “Ротонда душогубців” зображено глибокий трагізм долі українського народу напередодні великого голодомору 1932-33 років, подано художньо- психологічний аналіз організації цього штучного голодомору правлячою тоді тоталітарно-терористичною сталінською клікою.


Бедзик, Юрій Дмитрович. Гіпсова лялька [Текст]: роман. — К.: ТОВ ”ЮГ”, 2004. — 287 с.
Анотація. Роман відомого українського письменника присвячено одній з найбільших трагедій XX століття — голодомору 1932-1933 рр. на України.



 Самчук, Улас. Марія [Текст]: роман / У. Самчук. -К.: Український письменник, 2000. - 189с.

Анотація.  «Марія» — про воістину страшні метаморфози людського буття в умовах більшовицького геноциду, серед сили-силенної гріхів якого був і чи не найбільший — голодомор. Жах цієї трагедії подається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає разом із рештою українців страшного голоду. З огляду на похилий вік головної героїні, ця трагедія, може, і не виглядала б такою вражаючою, якби читач із кожною сторінкою твору все чіткіше не усвідомлював, що у цій старій жінці уособлена сама Україна. Несхитна в моральних своїх навичках та переконаннях, але беззахисна перед злом.


РОЗДІЛ 3. Голодомор очима наших письменників - земляків.


Бутенко, Євген. Вони звинувачують! [Текст]: Пекуча правдв про голодомор 1932-1933рр. / Є. Бутенко.- Семенівка, 2003. - 30с.


 
Бутенко, Є.П. Забуттю не підлягає [Текст] / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2007. - 80с.
Анотація. Книга розповідає про організований голодомор 1932-1933 років на Семенівщині та політичні репресії 1937-1938 років. Автор зібрав неспростовні докази-свідчення тих живих, щоб ми ніколи більше не допустити таких злодіянь перед людством.

Бутенко, Є.П. Слідами голоду с. Очеретувате [Текст] / Є.П. Бутенко. - Семенівка, 1990. - 20с.
 





 

 РОЗДІЛ 3. Дзвони пам'яті: сторінками періодичних видань.

Величко, Л. Український народ: випробування голодом: духовність / Л. Величко // Урядовий кур'єр. - 2013. - № 216. - 22 листопада. - С.4



Івашко, О. В один голос - про один голод: розкриваючи архіви/ О. Івашка // Урядовий кур'єр. - 2013. - 16 листопада. - С.17



 Кощенко, О. У пам'яті народній: до роковин Голодомору / О. Кощенко // Сільські вісті. - 2013. - №133. - 12 листопада. - С. 1


Данилець, О. "Це була трагедія бездержавної української нації" : голодомор / О. Данилець // Урядовий кур'єр. - 2013. - 9 листопада. - С.8



Шпак, В. Десант у ніч : пам'ять / Віктор Шпак // Урядовий кур'єр. - 2013. - № 204. - 6 листопада. - С.5



Зворигін, Н. "Індустрілізація була зведена на кістках українських селян" : голодомор погляд через 80 років // Урядовий кур'єр. - 2013. - № 202. - 2 листопада. - С.8



 Тоді  було подвигом поділитися хлібом : погляд // Урядовий кур'єр. - 2013. - № 197. - 26 жовтня. - С.19


Вертіль, О. У нього навіть прізвище було ясне: голодомор / О. Вертіль // Урядовий кур'єр. - 2013. - № 182. - 5 жовтня. - С.19


Тютюнник, Є. Плата за фото, яке звинувачує: голодомор/ Є. Тютюнник// Урядовий кур'єр. - 2013. - № 129. - 20 липня. - С.18


Особова, О. Спогади як кара Божа: голодомор/ Олена Особова // Урядовий кур'єр. - 2013. - 13 липня. - С.6


Картоплина для немовляти: із спогадів Л. Шевченко м. Київ// Урядовий кур'єр. - 2013. - 22 червня. - С.21


Бедзік, В. Діти боялися потрапити у... холодець: голодомор/ В. Бедзік//  Урядовий кур'єр. - 2013. - № 102. - 8 червня. - С.17


Голодний гопак 1933 року: із спогадів П.О. Притуляк м. Кременчук// Урядовий кур'єр. - 2013. -  червня. - С.21


Омелянчук, І. Кордон між життям і смертю: врятовані душі/ І. Омелянчук // Урядовий кур'єр. - 2013. - № 92. - 25 травня. - С.20


Немає коментарів:

Дописати коментар