четвер, 13 листопада 2014 р.

ДИСКУСІЙНЕ КОЛО "ТОЛЕРАНТНІСТЬ - ПОТРЕБА СЬОГОДЕННЯ"


Сьогодні наша розмова присвячена толерантності. 16 листопада Міжнародний день толерантності. 
ІСТОРІЯ СВЯТА
 На Генеральній Конференції ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року була прийнята Декларація принципів толерантності та визнана необхідність впровадження толерантності в суспільство. Адже толерантність – це не тільки позитивний принцип, але і засіб підтримки миру, а також економічного і соціального прогресу всіх народів. 
 Декларація принципів толерантності вступила в силу в новому XXI столітті. 16 листопада проголошено Міжнародним Днем толерантності, який щорічно відзначається в усьому світі. 
"Не всім, може бути, знайоме це слово. І, на перший погляд, звучить воно абсолютно незрозуміло. Але сенс, який воно несе, дуже важливий для існування і розвитку людського суспільства. Сучасна культурна людина - це не тільки освічена людина, але людина, що володіє почуттям самоповаги, яку шанують оточуючі", - такими словами розпочалося в бібліотеці дискусійне коло "Толерантність – потреба сьогодення".
 Бібліотека – одна з територій толерантності. Термін "толерантність" походить від латинського слова tolerantia, що перекладається як "терпіння". Це слово існує в багатьох мовах і, незважаючи на деякі відмінності у значеннях, вимовляючи це слово на будь-якій мові, ми маємо на увазі практично одне і те ж:
... що інші можуть думати інакше, ніж ти сам; 
... милосердя, співчуття; 
... вміння бути великодушним і терпимим; 
... визнання ідей, відмінних від твоїх власних.
 Саме бібліотека стала місцем зустрічі, інтеграції і співіснування представників різних культур, віросповідань і національностей, "полігоном" з формування нової моделі міжнаціональних відносин. Виховуючи толерантність, ми забезпечуємо мирне і продуктивне майбутнє нашої країни і всього світу. 
- Зараз нам потрібна ваша допомога, дорогі учасники, - говорила ведуча заходу бібліотекар Безсмертна Л.О. У нас є квітка "толерантність", але вона без пелюсток. Завдання для вас: заповнити пелюстки синонімами та рисами толерантності. (Мудрість, чуйність, доброзичливість, відповідальність, терпимість, взаємоповага, об’єктивність, небайдужість, людяність, взаєморозуміння).
Ведуча зачитала висловлювання про толерантність. Толерантність - це гармонія в багатоманітності:
  • "Любов виникає з любові, коли хочу, щоб мене любили, я сам першим люблю" Григорій Сковорода. 
  • "Намагайтеся бути хоча б трохи добрішими, і ви побачите, що будете не в змозі здійснити інший вчинок." Конфуцій.
  • "Я не згідний з тим, що ви говорите, але пожертвую своїм життям, захищаючи ваше право висловлювати власну думку". Вольтер.
 "Формування толерантної свідомості підростаючого покоління дозволить вам у майбутньому бути успішними в суспільстві та подальшому житті. Виховання культури толерантності у вас необхідне для того, щоб, подорослішавши, прийшовши в доросле життя, ви були озброєні розумінням цінностей не насильства, терпимості, вмінням поважати права і свободи іншої людини". Такими словами звернулася до учасників директор ЦРБ Яковенко К.О. Закінчевся масовий захід переглядом виставки–діалог "Толерантність - шлях до згоди".

Немає коментарів:

Дописати коментар