четвер, 19 березня 2015 р.

120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МАКСИМА РИЛЬСЬКОГО

 19 березня виповнюється 120 років від дня народження Максима Тадейовича Рильського (1895-1964), українського поета, перекладача, науковця. Поет належав до течії неокласиків-митців, які вважали, що поезія має спиратися на класичні надбання світового мистецтва. Поезія Рильського вигадлива за формою та барвиста за змістом – більшість віршів присвячена пошуку краси в навколишньому, замилуванні природою та мистецтвом.
   Щоб ознайомити і нагадати читачам життєвий і творчий шлях визначного українського діяча в читальному залі   Семенівської центральної районної бібліотеки відбулася презентація книжкової виставки- портрет "Все моє життя в моїх творах". Книги, представлені на виставці, сповнені щирістю, відвертістю, адже Рильський бачив вічне у звичайному житті, поет використовував історичні і літературні асоціації, що надавало особливого колориту його художнім творам. 
  Серед заходів, що пройшли в бібліотеці година творчості Максима  Рильського - "Гармонія, що з думки вироста" 
   М.Рильський – поет-учений, поет-ерудит. Особливість поезії Рильського – тиха любов до природи й людини, всього живого й красивого, філософське само занурення, тонке відчуття вічності.
Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур'ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.

КНИГИ ЯКІ МИ РАДИМО ПРОЧИТАТИ:

Рильський, М. Вибрані твори : [Текст] Вступ. ст. О.Дейча ; худож. В.Є.Перевальський/ М. Рильський. - К. : Дніпро, 1977. – 351 с.
Анотація. Високий патріотизм, філософська заглибленість, поетичне відчуття краси рідної землі, класична строгість і яскрава образність форм - характерні риси поезії Максима Тадейовича Рильського. Видання містить вірші різних років та поеми "Марина" і "Жага".

Рильський Т.Р. В житті ніколи неправді не служив [Текст] / Тадей Рильський ; [упоряд. М. Рильський ; авт. передм. та комент. Н.М. Пазяк]. - Київ : Успіх і кар'єра, 2013. - 575 с. : фотоіл., портр. 

Анотація. В книзі «Тадей Рильський. В житті ніколи неправді не служив» (видавництво «Успіх і кар’єра») представлені наукові дослідження, статті, розвідки з народного світогляду, сімейних та релігійних відносин, з питань економіки, етнографії,
правових стосунків, архівні матеріали. Ці праці досі визнаються енциклопедією тогочасного суспільства. Самого Тадея Рильського сучасники вважали кращим знавцем народного життя Правобережжя.

Агеєва, Віра Мистецтво рівноваги [Текст]: Максим Рильський на тлі епохи / В. Агеєва. – К.: Книга, 2012. – 392с.
Анотація. Авторка розглядає творчість Максима Рильського у широкому біографічному та історико-культурному контексті. Вперше із залученням тривалий час недоступних або замовчуваних архівних матеріалів і документів простежено історію шляхетського роду Рильських, зокрема історію боротьби «двох душ», польської й української, роль Тадея Рильського і всього середовища київської Старої громади у формуванні найвизначнішого поета неокласичного кола. Розглянуто художню еволюцію від символізму десятих років до неокласицизму двадцятих – сорокових. Окрема сюжетна лінія цього дослідження – особливості «безпеки життєдіяльності» у роки сталінського соцреалізму, складні й не зрідка трагічні колізії співіснування з радянською системою, аналіз текстів з подвійним дном, текстів–шифрів, наявних у багатьох радянських письменників. Поетика Максима Рильського аналізується в контексті художньої практики київських неокласиків, зокрема Миколи Зерова та Павла Филиповича. Акцентується особлива роль Максима Рильського у збереженні традицій українського модернізму в другій половині ХХ століття

 

Рильський, Богдан Максимович. Мандрівка в молодість батька [Текст]: / Б. М. Рильський. – 2-ге вид. доп. – К. : Київська правда, 2004. – 144 с. : портр., фото. 

Анотація. Ця книжка - синівські спогади про батька - славетного українського поета-класика Максима Рильського, про рідних та близьких йому людей, які жили в складну й драматичну епоху 30-60-х років 20 ст.

Немає коментарів:

Дописати коментар