пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

Видавнича діяльність.

«Іван Багряний: життя над прірвою» [Текст] : бібліографічне досьє:  до 110- річчя від дня народження Івана Багряного / Автор-укладач провідний бібліограф З.Іващенко.- Семенівська центральна районна бібліотека, 2016.- 24c.
Матеріал містить інформацію про життєвий і творчий шлях письменника, рекомендаційний список літератури (твори автора та про нього),  маловідомі  сторінки з життя письменника, фото світлини,  ілюстрації  до книг та посилання на Інтернет ресурси.

«Багряний — людина, чиє життя й творчість — одне уперте й героїчне, велике НІ: ні — русифікації, ні — цензурі, ні — безправ’ю, ні — нелюдяності, і тисячі менших ні, пронесені й стверджені крізь тортури й фронти, крізь подвиг праці й працю подвигу».
                                                            Юрій Шевельов


Життя і творчість Івана Багряного — приклад високої національної самосвідомості яскравої особистості, відданого патріота України, що перед цілим світом ствердив свою віру в непоборність і вічність буття свого народу.
«Нещадний до всіх поневолювачів і катів. Ворог усякої брехні, підступництва, облуди. Ворог рабської психології і покори. Ворог продажних і ницих, юд і фарисеїв, зрадників, перевертнів і донощиків. І водночас — возвеличник відважних і сильних, чесних і незрадливих, бентежних і гордих людей — носіїв української і вселюдської правди. Таким він був. Таким відійшов у безсмертя,» — так написав після смерті письменника Григорій Костюк.
Справжнє ім’я – Іван Павлович Лозов’яга (Лозов’ягін). Іван Багряний народився 2 жовтня 1906 р. в с. Куземин на Полтавщині (тепер Сумська область) у родині робітника-муляра.
На рідній землі його люто ненавиділа більшовицька  влада, ім'я митця було занесено в чорні списки зрадників народу, а твори надовго вилучені з літературного вжитку.
25 серпня 1963 року  перестало битися серце великого письменника. Помер Іван Багряний у санаторії Сан Блазієн у Шварцвальді, Західна Німеччина. Поховали його в Новому Ульмі. На пам'ятнику, поставленому на могилі, викарбувані слова з поеми «Мечоносці».
Тільки 1991 р. Івана Багряного реабілітовано, відтоді почала перевидаватися його творча спадщина.
Сьогодні Іван Багряний повертається в Україну своїми творами, своєю вірою в її незалежність і вірою в її народ, незнищенну могутню націю, що «сама кує й буде кувати свою долю».

Немає коментарів:

Дописати коментар