середу, 17 травня 2017 р.

Всесвітній день вишива́нки


18 травня Всесвітній день вишива́нки


В Семенівській ЦРБ до Дня вишиванки влаштовано виставку "Вишивана доля України".
Запрошуємо до перегляду!



Це міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.
Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. День вишиванки не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.


Цікаво, що перші вишивки на території України з'явилися ще за скіфів. Археологічні розкопки підтверджують, що знайдені на Черкащині фігурки чоловіків, створені ще у VI столітті, в своєму оздобленні мають не тільки структурні особливості українського одягу XVIII-XIX століть, а й елементи давнього орнаменту. Про той же орнамент розповідав і арабський мандрівник у своїх описах русів, які датуються Х століттям. Тому варто схилитися перед цим феноменом, що пройшов через стільки століть і повернувся до сучасних жителів нашої Неньки.



Рекомендаційний список літератури
Кот, Мирослава. Українська вишита сорочка [Текст] : традиції і сучасність: альбом / М. Кот ; фотогр. Н. Ясиневич [та ін.]. - Дрогобич : Коло, 2007. - 149 c.: фотоіл.










 






Косміна  О.Ю. Традиційне вбрання українців Том1. Лісостеп. Степ.[Текст. Фото]/О.Ю.Косміна.-К.:Балтія-Друк,2008.-157с. 


 


Косміна  О.Ю. Традиційне вбрання українців ТомІІ. Полісся. Карпати[Текст.Фото]/О.Ю.Косміна.-К.:Балтія-Друк,2012.-160с.




Кара-Васильєва, Тетяна. Українська вишивка[Текст.Фото]/Тетяна  Кара-Васильєва,Алла Чорноморець.-2-е вид. стер.-К.:Либідь, 2005.-160с.; іл.





Матейко Катерина Іванівна Український народний одяг [Текст]: Етнографічний словник/ Катерина Матейко; НАН України. Ін-т народознавства.-К.: Наук.думка, 1996.-194,[2] с.








Дивись також:
https://www.google.com.ua/search?q=Полтавська+вишиванка&

https://www.google.com.ua/search?q=вишивка+білим+по+білому+схеми




Немає коментарів:

Дописати коментар