понеділок, 22 січня 2018 р.

22 січня - День Соборності України.

Щорічно, згідно з Указом Президента, 22 січня ми відзначаємо День Соборності України.
Власне, сьогоднішнє свято і потрібне для того, щоб ще  раз осмислити історію держави і зрозуміти природу невдач.

Злука, єднання, соборність – ці поняття, сьогодні особливо, сприймаємо як надто важливі і актуальні. Маємо зруйнувати кордони й у душах своїх об’єднатись заради величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України.
Зміст і значення Акту Злуки важко переоцінити. Вони по-справжньому розкриваються тепер, з висоти  історичного досвіду.
22 січня 1919 року, посеред руїни, заподіяної війною і революцією, сталася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів, відбулося об’єднання двох суверенних держав  - Української Народної Республіки в одну самостійну соборну державу.
Маємо також пам’ятати, що 22 січня 1918 року почалося засідання Малої Ради, на якому було прийнято ІУ Універсал. У ньому Українська Народна Республіка проголошувалася "самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу".
Відзначення злуки між УНР та ЗУНР збігається  з річницею ІУ Універсалу, що дає підставу говорити про здійснення двох мрій - здобуття незалежності й збереження Соборності України.
Сьогодні День Соборності України символізує єдність України та багатьох поколінь українців, які виборювали Соборність і Незалежність нашої держави і виборюють її сьогодні.       
Акт Злуки знайшов своє продовження і під час Революції Гідності. Так, день 22 січня 2014 року Україна зустріла в огні. Сьогодні Україна також бореться за свою незалежність. На Сході  йде війна з російським агресором, в якій наші воїни віддають своє життя за Україну, її територіальну цілісність, свободу, мирне та щасливе майбутнє.
Долаючи усі важкі випробування, які випали на долю українського народу, і сьогодні ми змушені знову доводити всьому світові, що наша держава єдина  і неподільна, що немає окремої Східної і Західної України, а ми - єдиний народ!

22 січня  в селищі відбулися урочистості з нагоди свята, за участю  керівництва  району,    громадськості,   мешканців району та селища. Відбулося покладання квітів до стели Борцям за свободу України. Хвилиною мовчання присутні вшанували героїв які віддали свої життя за незалежність і цілісність України.   Учасники заходу переглянули книжково-ілюстративну виставку «День Соборності країни, вустами історії», на якій представлено книги, що відтворюють  історичні події минулих років, а також події, які відбуваються на Сході України сьогодні.  

Немає коментарів:

Дописати коментар