четвер, 26 квітня 2018 р.

26 квітня -32 річниця аварії на Чорнобильській АЕС





32 роки відділяють нас від аварії на Чорнобильській атомній електростанції.      
Чорнобиль ... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи.  
Аварія на Чорнобильській АЕС - найстрашніша екологічна  катастрофа  XX століття. За масштабами забруднення навколишнього середовища вона була найбільшою в світі. Забруднення поширилося не тільки на країни Європи, а й за її межі.
Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління.

 У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1-й годині 23 хвилини нічну пітьму розірвало полум’я. На четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталася найбільша катастрофа,яка з острахом сколихнула всю планету.
Проходять роки, а біль не вщухає, тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного апокаліпсиса. Ми, українці, повинні пам’ятати й шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Чорнобиль був, є та буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а робити це постійно.
26 квітня в селищі   біля Пам’ятного знака учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС відбувся мітинг реквієм . Хвилиною мовчання учасники вшанували пам'ять тих,хто пішов у вічність та покласти квіти до пам’ятного знака.
Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року, коли ядерна смерть загрожувала всьому живому і неживому.
Урятований світ — найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про тих? кого вже немає поруч і не забуваймо хто з нами поруч.
В Семенівській ЦРБ  організовано книжкову виставку  «Біль, якому немає меж». Тут зібрано книги та публікації які розповідають про  аварію на ЧАЕС та  її наслідки.


Чорнобиль...
Ти чорна прірва нашого життя
Ти чорний біль народу,
Ти, наче лезо простого ножа,
Прорізав наші долі і природу...
Тривожний дзвін...
Троянди на граніт
Лягають, наче смуток в душу...
Чорнобиль, чорний біль сердець,
Про тебе вічно пам’ятати мушу.










Немає коментарів:

Дописати коментар