четвер, 10 травня 2018 р.

До Дня пам’яті та примирення, 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні



Шляхами війни та болю

Знову Вічний вогонь обпікає серця,
Знову спогад далекий приносить неспокій,
Бо дорогам воєнним немає кінця,
Бо приходять до Вас побратими крізь роки,
Забираючи друзів в останній політ,
Щоб по їхніх стежках вже онуки ходили...
Тільки вічний вогонь об'єднує усіх,
Щоб вклонитися Вам і солдатським могилам…

       До Дня пам’яті та примирення, 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в  Семенівській ЦРБ  організовано книжкову виставку « У святому мовчанні над Вічним вогнем схиляється наша Вітчизна», в районній бібліотеці для дітей  - «Нашу пам'ять обпалює вічний вогонь», які розкривають  події буремних років. Представлені на виставці документи, книги, ілюстровані матеріали; доповнені творами письменників-земляків, художників, кіносценаристів України. То наша пам’ять, яка з’єднує минуле із сьогоденням і майбутнім. 
       8 травня для учнів 5 класів  Семенівського НВК №1 проведено патріотична годину «Шляхами війни та болю». Разом з учнями на захід завітали  заступник директора Семенівського НВК №1 А.Г. Федоренко,  бібліотекар В.В. Вовк, голова літературного кафе « Рідне слово» О. А.Косько, зав. районним краєзнавчим музеєм Л. С.Ярова, учасниця художньої самодіяльності, автор музичних та віршованих творів Є.Д. Гребінченко.
       Захід розпочала ведуча Л. Безсмертна, яка звернулася до учасників заходу : « Перегортаючи сторінки Другій світової війни, зважмо прочитане і почуте. Зважмо не тільки розумом, а й серцем. Крізь розпалене катами полум’я, мовби прориваються у наше сьогодення стогін, передсмертні муки приречених. Матерів, від яких забирали і кидали в полум’я немовлят, дітей, на чиїх очах спалювали матерів, непорятованих стариків, чию старість не пощадили фашистські бузувіри. Голоси закатованих, але нескорених наших співвітчизників долинають до нас разом із голосами чудом врятованих свідків народної біди.
      Голова літературного  кафе О. Косько розповів про звільнення села  Калинівки Семенівського району. Цей матеріал було підготовлено зі спогадів  Володимира Кусяки, якому  у 1941 році було лише 8 років. Це  розповідь   про  героїчні сторінки історії, що  назавжди залишилися в дитячій пам’яті, а сьогодні спливають, щоб донести правду підростаючому поколінню. ( Про героїчне звільнення с. Калинівки  матеріал Володимира Кусяки під редакцією Олександра Коська опубліковано у газеті «Семенівський вісник» у 2004 році. Ця стаття згодом увійшла до книги Є. Бутенка «Визволення Семенівщини». Пізніше цей матеріал було, також, надруковано у місцевій газеті, але вже зі змінами та доповненнями).
       Невпинно летить час, спогади передаються від покоління до покоління. Одного разу Єва Дмитрівна Гербіченко (с-ща  Семенівка) зустрілася з людиною, яка розповіла про те, як тяжко було втрачати близьких людей, виживати, підніматися з руїн. Тож під враженням почутого народилися в неї поетичні рядки під назвою «Будь проклята війна», які вона прочитала учасникам заходу.   
Все далі відходять грізні і важкі роки Великої Вітчизняної, але не згасає пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, хто приніс на олтар свободи найдорожче – життя. Кожен з нас поділяє думку, втілену в словах: Ніхто не забутий, ніщо не забуте!”.
Захід добігав кінця, учні задавали питання, ділилися  своїми знаннями про героїчне минуле, знайомились з матеріалами книжкової виставки.
Ми повинні любити і шанувати Україну, робити багато-багато добрих справ, щоб наша Батьківщина була щасливою. І завжди пам’ятати про ІІ світову війну, про подвиг, який здійснив наш народ, захищаючи неньку-Україну, про подвиг інших воїнів і нашого народу сьогодні.
Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і День Перемоги у Другій світовій війні. В ці  травневі дні до Вічного вогню йдуть сивочолі ветерани, солдатські вдови, їхні діти, онуки.













Немає коментарів:

Дописати коментар