суботу, 16 травня 2020 р.

16 травня - День Європи



«Наш шлях Європа, шлях в нове майбуття»

З 2003 року третьої суботи травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.
Для українців це особливий день. Ще з античних часів Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.
До вашої уваги книжкова виставка "День Європи - свято миру і єдності".


Представляємо розважально-пізнавальну книжку для школярів у якій лаконічно та просто пояснено, чим є Європейський Союз і як він працює. Книжка наповнена барвистими ілюстраціями, яскраво розповідає про історію європейського континенту, його сучасність, клімат та природу.  Також, у цьому посібнику ви дізнаєтеся, зокрема, про історію Європейського Союзу, що робить ЄС та як ухвалює рішення. Переглянути та скачати книжку можна за посиланням: http://eu-ua.org/sites/default/files/inline/files/vidkryy_dlya_sebe_yevropu_0.pdf

Що є в цій книжці?
Континент, який ми маємо для себе відкрити ст. 3; Перебувати в русі ст.6; Мови в Європі ст.8; Клімат і природа ст.10; Сільське господарство ст.13; Море ст.15;Подорож у часі  ст.19;
Сорок відомих облич – книжка-вкладка :
 Історія Європейського Союзу ст.30; Що робить ЄС ст.34; ЄС та його сусіди – карта ст.37; Країни Європейського Союзу ст.38; Відкрий для себе Європу! Вікторина ст.39; Як ЄС ухвалює рішення 40; Завтра … і пізніше  ст. 42; Корисні посилання для тебе і твого вчителя ст.44







Представництво Європейського Союзу в Україні презентувало нову двадцятисторінкову брошуру під назвою «Асоціація ЄС-Україна: що це дасть Вам». У брошурі міститься довідкова інформація про перспективи і практичні переваги Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною.
Брошура наголошує на тому, що у разі підписання та ратифікації Угода стане найбільшим міжнародно-правовим документом, який Україна коли-небудь укладала.
На урядовому рівні Угода передбачає постійний діалог між ЄС та Україною, спрямований на зміцнення демократичних принципів, верховенства права й належного урядування.
Громадяни ж завдяки Угоді зможуть краще контролювати діяльність влади, державних службовців, правоохоронних органів та судів. Впровадження положень документу сприяло би боротьбі проти корупції та гарантувало би захист прав власності кожного громадянина.
У брошурі також наголошено, що створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі між ЄС та Україною є ключовою частиною Угоди про асоціацію. На відміну від низки інших угод про зону вільної торгівлі, що їх має ЄС з іншими країнами світу, угода з Україною є «глибокою та всеосяжною». Це означає, що вона забезпечить не лише зменшення або скасування тарифів на більшість товарів, але й поступове зняття інших (нетарифних) бар’єрів у торгівлі, пов’язаних із відмінностями у технічних стандартах. Вона також також зменшить бюрократичні перепони та дискримінацію.
Крім того, створення зони вільної торгівлі з ЄС дозволило би суттєво покращити захист прав споживачів в Україні. Нові норми, запроваджені завдяки Угоді, розв’язуватимуть проблеми, пов’язані з непрозорим ціноутворенням, із наявністю на ринку небезпечних товарів, із незадовільним контролем за якістю продукції. З іншого боку, зона вільної торгівлі зробила би свій внесок у поступове зниження цін на деякі види товарів.
Зоною вільної торгівлі з ЄС передбачені конкретні переваги для українського бізнесу. На додаток до доступу до найбільшого у світі ринку (чисельністю у майже 500 млн. осіб), вона забезпечить кращий захист прав інтелектуальної власності, покращення внутрішнього бізнесового клімату. Такі переваги мають дати новий імпульс розвитку підприємництва в Україні.
Угода також матиме конкретний вплив на щоденне життя громадян України. Низька тривалість життя в Україні великою мірою визначається неякісною екологією. Для поліпшення стану екології Угода про асоціацію допоможе розв’язати проблеми із забрудненням повітря, зменшить шкоду від використання бензину та дизпалива, урегулює виробництво лаків і фарб (особливо в автомобільній промисловості).
Оскільки ще одним чинником смертності залишається ситуація на українських дорогах, документ передбачає конкретні заходи з регулювання швидкості автотранспорту. Він також створить умови для посиленого контролю за вживанням алкоголю за кермом, а також за користуванням ременями безпеки та дитячими кріслами під час руху. Це допоможе суттєво зменшити смертність та травмування на автошляхах країни.
Істотну користь від укладання Угоди про асоціацію отримає українська молодь. Документ створює умови для модернізації вищої освіти в Україні та збільшення кількості студентських та викладацьких обмінів між університетами України та ЄС.
Окрім того, Угода надає широкі можливості для розвитку секторальної співпраці, зокрема з візового питання, а також у енергетичній, авіатранспортній та інших галузях.
Варто пам’ятати, що в Угоді про асоціацію, як і в інших подібних угодах, раніше підписаних між ЄС та іншими країнами, немає згадки про можливість членства України в Євросоюзі. Однак успішне впровадження положень документу сприяло би значному наближенню України до ЄС, принесло би чималу користь для її громадян та підготувало би країну до перспективи членства в ЄС.



 Як працює ЄС, що таке Європейська політика сусідства, Східне партнерство, які основні засади Угоди про асоціацію - ці та інші питання розглядаються в брошурі «Європейський Союз Україна».
















В наступній книзі «Європа у 12 кроках і опис»   розповідається: Як і навіщо було створено Європейський Союз? Як він функціонує? Що він уже дав своїм громадянам і які нові виклики постають перед ним сьогодні? Чи може ЄС в епоху глобалізації успішно конкурувати з іншими провідними економіками та забезпечувати встановлені ним соціальні стандарти? Яку роль Європа відіграватиме на світовій арені? Де проходитимуть кордони ЄС? Яке майбутнє очікує на євро?



 А далі пропонуємо перейти за посиланнямhttp://eu-ua.org/sites/default/files/inline/files/europe_in_12_lessons_2017_ua_0.pdf




Брошура «Європейський Союз Україна» Як працює ЄС, що таке Європейська політика сусідства, Східне партнерство, які основні засади Угоди про асоціацію - ці та інші питання розглядаються в брошурі «Європейський Союз Україна». Книга «Європа у 12 кроках і опис» У книзі розповідається: Як і навіщо було створено Європейський Союз? Як він функціонує? Що він уже дав своїм громадянам і які нові виклики постають перед ним сьогодні? Чи може ЄС в епоху глобалізації успішно конкурувати з іншими провідними економіками та забезпечувати встановлені ним соціальні стандарти? Яку роль Європа відіграватиме на світовій арені? Де проходитимуть кордони ЄС? Яке майбутнє очікує на євро?
 Пропонуємо вам незвичайну книжку. Без сумніву, ви всі полюбляєте гратися. Адже гра – це розвага та, водночас, пізнання чогось нового. Саме для цього й написана «Європа-гра». Можливо, ви вже бували у країнах Європейського Союзу з батьками
чи друзями. І, мабуть, звернули увагу на гарні дороги, цікаві будівлі, чистий громадський транспорт, усміхнених людей. Україна теж пря- мує до такого рівня життя, проголосивши одним зі своїх пріоритетів більш тісну асоціацію з Європейським Союзом.
Однак важливо розуміти, що країни Євросоюзу йшли до цього не- простим шляхом упродовж тривалого часу. І ми хочемо, аби юні гро- мадяни України дізналися трохи більше про ЄС, його історію та сучас- ність. Вони дуже цікаві, адже в світі немає жодної іншої організації, подібної до Європейського Союзу.
Європейський Союз створили понад 60 років тому мудрі державні діячі, які вміли дивитися на багато років уперед. Коли ЄС ще тіль- ки починав формуватись, деякі з теперішніх його лідерів були дітьми. Вони зростали разом із тими складним процесами, що зробили Європейський Союз таким, яким він є тепер. Водночас, як і мільйони їхніх друзів та й людей інших поколінь, теперішні президенти чи прем’єри країн ЄС росли з усвідомленням своєї належності до унікального об’єднання багатьох держав, метою якого було і є зробити життя людей кращим.

Ви, юні українці також нині зростаєте разом із непростими процесами, що ведуть Україну до зближення з Європейським Союзом. І вам так само важливо усвідомлювати, що ви – європейці. Ви маєте багато спільного з вашими ровесниками від Лісабона до Варшави, від Гельсінкі до Рима або у будь-якому іншому куточку Європи. І коли підростете, ви теж можете долучитись до подальшої розбудови європейської України – в тому числі на високих посадах. При цьому важливо розуміти і бути щирими прихильниками європейської ідеї та найважливіших її цінностей: демократії, дотримання прав людини, рівності всіх перед законом, поваги до інших. Це – основи сучасного Європейського Союзу, які європейці пізнають з дитячих років.

















Немає коментарів:

Дописати коментар