четвер, 26 січня 2023 р.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту


Голокост - біль втрачених  поколінь


 Голокост - це вісім букв болю і страждань. Цим словом називають геноцид євреїв та інших соціальних груп, вчинений нацистами під час Другої світової війни. 
День пам'яті жертв Голокосту заснований з метою, щоб люди ніколи не забули про злочини нацистів і щоб пам'ять невинно вбитих була вшанована.
 

За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 3 000 000 мирних жителів, з яких близько 850 000 — 900 000 складали євреї, що проживали в Україні.

Багато українців, ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення. Єврейському меморіальному музеєві Яд Вашем та ентузіастам  вдалося встановити 2 363 прізвища рятівників-українців, які одержали почесне звання «Праведник народів світу».

Відомий випадок, коли в Галичині було страчено 100 українців за те, що вони намагалися порятувати євреїв. Були випадки, коли вся громада села рятувала єврейські родини. Окремі організації, що співпрацювали з німцями, також намагалися допомогти євреям. У листопаді 1941 року Український крайовий комітет у Львові надіслав німецькій владі меморандум з протестом проти організації гетто у Львові. Цим же комітетом був створений українсько-польсько-єврейський координаційний орган для допомоги ув'язеним.

Багато для порятунку євреїв зробила Українська греко-католицька церква. Греко-католицькі свяженники вихрещували євреїв, щоб дати їм християнські посвідчення. 





Книжкова виставка в Заїчинській бібліотеці-філії "Трагедія, історія, пам'ять"


Книжкова виставка в Богданівській бібліотеці-філії "Голокост: історія та уроки"

 

Немає коментарів:

Дописати коментар