четвер, 27 квітня 2023 р.

Заповідні куточки Семенівського краю

 Історія людства нероздільно пов’язана з природою. Природа- це всесвітня мати, що може заспокоїти, надати сил, подарувати яскраві емоції , надихнути на творчість. Вона дарує людям яскраві поля, числі ріки, зелені гаї, різнобарвні краєвиди.

Однак вплив людської діяльності на природне оточення постійно змінював свої форми, поступово набував дедалі більших масштабів, що спричиняло шкідливі забруднення, техногенні аварії, природні катаклізми, які залишали свій слід в екології природи.
Тому для збереження екосистеми планети організації і окремі люди власними зусиллями стали створювати заповідники і національні парки. Їх принцип полягає в тому, щоб залишити природу в первозданному вигляді, охороняти її та дати можливість звірам і птахам жити в дикому середовищі.
Семенівкський край також славиться величезною кількістю заповідних куточків і налічує більше десяти заказників та пам’яток природи.
1. Богда́нівський парк — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташований у межах Семенівського району Полтавської області, при південній околиці села Богданівка. Площа 10 га. Статус надано згідно з рішенням облвиконкому № 555 від 24.12.1970 року. Перебуває у віданні Богданівської сільської ради.
2. Гра́кове — гідрологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований в околицях (південніше) сіл Оболонь і Новоселиця Семенівського району Полтавської області, у притерасній частині заплави Сули (неподалік від її гирла) та річки Оболоні. Площа заказника 500 га. Оголошений постановою Ради Міністрів УРСР від 12.12.1983 р. № 495. Перебуває у віданні Оболонської і Товстівської сільських рад.
3. Криве́нківський заказник — ландшафтний заказник місцевого значення в Україні. Об'єкт природно-заповідного фонду Полтавської області. Розташований у межах Семенівської селищної громади Кременчуцького району Полтавської області, на північний схід від села Білогуби (біля колишнього села Кривенки). Площа 94,2 га.
4. Кривору́дський дендропа́рк — дендрологічний парк, парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення в Україні. Розташований у селі Кривій Руді Семенівського району Полтавської області.Площа 12 га.
5. Су́линський націона́льний приро́дний парк (природоохоронна територія) у межах Семенівського району: в околицях сіл Горошине, Погребняки, Дем'янівка. Площа 23290 га.
6. Соло́не — гідрологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Семенівського району Полтавської області, між селами Оболонь, Погребняки і Мирони, що на захід від смт Семенівки. Площа 400 га.
7. О́стрів — ландшафтний заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Кременчуцького району Полтавської області, на схід від села Веселий Поділ. Площа 60 га.
8. Парк ім. Л. І. Глібова (Веселоподі́льський парк) — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах Семенівського району Полтавської області, в селі Веселий Поділ. Площа 18 га.
9. Рого́зів Куто́к — гідрологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Семенівського району Полтавської області, біля сіл Худоліївка і Новий Калкаїв. Площа 1600 га.
10. Коно́нівське — заповідне урочище в Україні. Розташоване в межах Семенівської селищної громади Кременчуцького району Полтавської області, на північ від села Грицаї.. Площа 35,6 га.
11. Дуб чере́шчатий (Дуб І. П. Котляревського) — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах Семенівського району Полтавської області, в західній частині села Горошине.
12. Дуби чере́шчаті — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах смт Семенівка Полтавської області, на вул. Шевченка (територія Семенівської центральної районної лікарні).
Кожен з нас може долучитися до збереження цієї планети і це не так важко, як здається на перший погляд. Давайте будемо відповідальними і свідомими!









Немає коментарів:

Дописати коментар