вівторок, 4 липня 2023 р.

Цікаве про книги

• Перші книги в сучасному вигляді винайшли в Стародавньому Римі. Виготовляли їх із зігнутих навпіл і прошитих аркушів пергаменту.
• Першою у світі книгою, надрукованою на друкарській машинці, є твір Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра».
Однією з найдавніших книг є бухгалтерські записи одного давньоєгипетського фараона. Книжці близько 4400 років.
• Наймасовішою книгою в історії людства є Біблія, якої надруковано вже понад 6 мільйонів примірників. На другому місці знаходиться збірник цитат Мао Цзедуна, а на третьому – «Володар перснів» Дж. Толкіна.
• Найбільша (за фізичними розмірами) книга, надрукована на папері – це книжка про пророка Мухаммеда, яка знаходиться в Дубаї (ОАЕ). Її габарити — 8,06 м х 5м, вона складається з 429 сторінок і важить близько 1,5 т.
• Найменша книга у світі — «Кобзар». Її створив український майстер М. Сядристий. У книжці є 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутиною, а обкладинку зроблено з пелюстки безсмертника. На торці сірника можна розмістити сім подібних «Кобзарів», а в маковому зерні - три. Книгу легко протягнути крізь вушко голки або заховати в віях.
• Найтовстішою друкованою книгою у світі є WIKIPEDIA. Вона являє собою збірник статей з мережі Інтернет, що її любитель книг Роб Метьюс вирішив надрукувати у вигляді одного тому. Таким чином, паперова версія цієї книжечки склала 5000 сторінок.
• Найдовшою (по кількості сторінок) книгою є видання мультдисциплінароного художника Ilan Manouach тома манґи ONEPIECE (“Неподільність”), яке надруковане у Франції. Воно має 21 450 сторінок, тому його фізично майже неможливо прочитати.
• Найдорожчою книгою, що знаходиться в приватних руках, є так званий «Лестерський кодекс». Інша її назва - «Трактат про воду, землю і небесні тіла", створений Леонардо да Вінчі. У 1994 р. її купив за 24 млн доларів знаменитий засновник компанії «Microsoft» Білл Гейтс. Книга являє собою збірник думок, знахідок і висновків Леонардо да Вінчі на різні теми. Сама книга - це всього 18 пергаментних сторінок, скріплених між собою, причому прочитати таку книгу можна тільки за допомогою дзеркала.

Немає коментарів:

Дописати коментар