четвер, 23 січня 2014 р.

Літературно-поетичний калейдоскоп

Шевченківські читання «Кобзарева стежина»
«На тиху розмову, на добреє слово Шевченко нас кликав й запрошує знову».
   З метою гідного відзначення 200- річчя від дня народження Т. Г. Шевченка 
  11 квітня 2012 року Президент України видав Указ № 257, згідно з яким 2014 рік оголошено роком Т.Г. Шевченка.
 «Сьогодні, 22 січня, ми розпочинаємо районні Шевченківські читання «Кобзарева стежина», які проходять з січня по листопад 2014 року», - такими словами розпочала захід директор Семенівської центральної районної бібліотеки Яковенко Катерина Олександрівна.

 - Неперевершений світоч української культури, геніальний поет, художник, мислитель Тарас Григорович Шевченко відомий в історії України, як непохитний борець за її державну незалежність та політичну самостійність, за повне визволення українського народу від національного й соціального гноблення. 
Його називають пророком, оскільки багато з того, про що він писав у своїх творах, збулося і вони не втрачають своєї актуальності. Поет прагнув від чогось застерегти, щось порадити, направити на путь істинну правнуків своїх.
У кожного своя доля
І свій шлях широкий,
Той мурує, той руйнує,
Той неситим оком
За край світа зазирає…
 Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці. В знак шани Великого Кобзаря в 2001 році було відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку в селищі Семенівка (скульптор Володимир Білоус, земляк з Оболоні).
 Шевченківські читання районна бібліотека розпочала літературно-поетичним калейдоскопом «На тиху розмову, на добреє слово Шевченко нас кликав й запрошує знову».
 На захід були запрошені перший заступник голови райдержадміністрації В.А.Назаренко , завідуюча сектором з питань внутрішньої політики Ю.В. Скриль, начальник відділу культури, туризму та архіву І.А. Удовиченко. 
 А також були присутні учні НВК №1 8-А класу (класний керівник В.М. Голодна). 
 Ведучі Л.О.Безсмертна та Г.В. Самбур розповіли про життя та творчий шлях Т.Г. Шевченка.  До учасників заходу з словом звернувся перший заступник голови держадміністрації Назаренко В.А. Він привітав учасників заходу зі святом Соборності та Свободи та наголосив, що свято, яке ми відзначаємо сьогодні, пов’язане з Т.Г. Шевченком, що поет і сьогодні ще необхідніший ніж будь-коли, що історія його життя становить історію нашої Батьківщини.
 Свято продовжила читанням уривку із твору «І мертвим і живим…» номінант обласної премії ім. І. Котляревського в номінації «Слово», дипломант першого ступеня Всеукраїнського та обласних конкурсів читців ім. Т. Г. Шевченка, володарка «Гран-Прі» обласного конкурсу читців, обласного конкурсу читців ім. Т.Г. Шевченка та учениця 11 класу Семенівського НВК №1 Феденко Ліза. Свої власні вірші присвячені Україні та Кобзареві прочитала поет-початківець, фармацевт державної аптеки О.Д.Кіяшко 
 Часто оригінальні вірші поета настільки наближалися до народно -пісенного варіанту, що досить швидко переходили в народні пісні. З піснями на слова Т.Г. Шевченка «Якби мені черевички», «Зацвіла в долині» виступили учениця НВК №1 Проскурня В. та вихованці ДМШ, учасниці і переможці районних міжрегіональних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів дует Ілона та Діана Міхно.
 В бібліотеці влаштовано книжкову виставку-портрет «Ти живеш, Кобзарю у душі народу». Переглянувши її, кожен відкриє щось особисте в поезії Кобзаря, дізнається більше про його творчість. 
 Начальник відділу культури, туризму та архіву І.Удовиченко привітала всіх присутніх з початком Шевченківських читань та запросила всіх відвідати народний районний музей, кімнату «Тарасова світлиця». 
 На закінчення заходу прозвучала пісня (у запису) в виконанні В. Зінкевича «Шлях до Тараса» на сл. Ю. Рибчинського муз. О. Осадчого.

Немає коментарів:

Дописати коментар