пʼятницю, 17 січня 2014 р.

День Соборності країни, вустами історії.


Книжкова виставка
"День Соборності країни, вустами історії"
Україна! Країна хвилюючої краси, радості й печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, чорнобривців і калини. Це історія мужнього народу, що віками боровся за волю, за своє щастя, свідками чого є високі в степу обеліски, могили й пам'ятники та прекрасна народна пісня. Тому найдорожче в нашому серці, найсвятіше почуття - любов до неньки України.
День Cоборності — свято, яке відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акта злуки про об’єднання Української народної республіки й Західноукраїнської народної республіки, що відбулося в 1919 році.
Офіційно День Соборності відзначається з 1999 року.
30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича це свято було скасовано, натомість встановлено День Соборності та Свободи України.
Свобода, Незалежність, Соборність – це ті цінності, які завжди були, є і будуть шановані в Україні.
Урочистий акт єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки став символом віковічного прагнення нашого народу жити у єдиній соборній незалежній державі.

Проте він має не лише історичний аспект. Українська Соборність, спрямована на зміцнення української держави, поліпшення добробуту громадян, утвердження на міжнародній арені.
«Соборна» означає спільна, злагоджена, та, що має згоду усіх.
Ніхто не зможе сьогодні заперечити, що ми хочемо жити саме в такій державі!
Сьогодні нас розділяють різні епохи, але об’єднують однакові прагнення: як і колись, так і тепер український народ відстоює ідею єдності, соборності та територіальної цілісності держави.
Українська революція 1917-1921 років зробила реальною мрію багатьох поколінь українців про об’єднання в єдину соборну державу. День Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року символізує собою об’єднання двох частин України – тих частин, що були розділені історичними колізіями протягом довгого часу.
Це - подія великого історичного значення.
Це свято нагадує нам, що Український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності, спільними силами дбати про добробут народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар