четвер, 1 грудня 2016 р.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

                  Найсерйозніший виклик людству: СНІД

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.
СНІД — одна із найбільш трагічних проблем, з якою зіткнулося людство в минулому сторіччі. З нею, на жаль, ми, увійшли й у XXI ст. Вже не один десяток  років ця зловісна абревіатура не сходить зі сторінок газет і журналів. Із загрозливою швидкістю ця інфекційна хвороба охопила увесь світ. У багатьох країнах СНІД набув характеру епідемії. Це захворювання здатне поставити людство під реальну загрозу вимирання.  
 
  
До дня боротьби зі Снідом в Семенівській ЦРБ було організовано книжкову виставку «Найсерйозніший виклик людству: СНІД»  та проведено бібліографічний огляд літератури  «Молодь і СНІД: серйозний  погляд».  


Сумна статистика свідчить:       
За десять місяців 2016 року в Україні за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України був зареєстрований 13 381 новий випадок ВІЛ-інфекції (з них 2 349 дітей до 14 років). Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293 739 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 40 816 осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області, а також Київ.

Вірус імунодефіциту людини (ретровірус) був вперше виділений в 1983 році в Парижі Люком Монтан’є. Інфіковані вірусом клітини людини залишаються з цим вірусом до кінця свого існування.            
Основними шляхами передачі ВІЛ є:
•          статевий при стосунках без засобів захисту або з засобами захисту низької якості;
•          внаслідок вживання наркотиків ін’єкційним шляхом, при використанні одних і тих же шприців та голок;
•          від матері до дитини під час вагітності або грудному вигодовуванні (вертикальний шлях передачі).
Інфіковані можуть почувати себе здоровими багато місяців і навіть років, так звана стадія безсимптомного носійства вірусу.
СНІД спричиняє смерть мільйонів дорослих людей у розквіті сил. Він призводить до розвалу, зубожіння родини, послаблює потенціал робочої сили, перетворює мільйони дітей на сиріт і загрожує єдності соціальної та економічної галузуй суспільства і політичної стабільності народів.

Сьогодні  існують швидкі експрес тести,що дозволяють отримати результат протягом 10–30 хвилин без використання спеціального лабораторного обладнання для проведення імуно-ферментного аналізу. Матеріалом для дослідження можуть бути зразки сечі, слини, цільної крові, сироватки або плазми крові.
Експрес тести мають високу чутливість та специфічність (точність близько 99,5%) і можуть використовуватися як в домашніх умовах так і в лікувальних закладах.
Та було б великою помилкою думати, що СНІД вибирає собі жертви тільки серед групи ризику. Ризик інфікування на ВІЛ із більшою чи меншою ймовірністю загрожує кожній людині. Вірус-убивця розповсюджується планетою з неймовірною швидкістю. Епідемія страшна не тільки смертями, а й тим, що призводить до тяжкої соціальної та економічної деградації суспільства.

Учені не втрачають надії, деякі навіть упевнені, що медикаменти, спроможні перемогти ВІЛ,  неодмінно з’являться в найближчі роки. Що ж до вакцини для масового застосування, то, за їхніми прогнозами, вона з’явиться вже в нашому столітті. А поки що всі зусилля науковців і громадськості треба спрямувати на профілактику СНІДу – такі перспективи на найближче майбутнє.
            А ми маємо пам'ятати: здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах - найкращі методи профілактики СНІДу.



Немає коментарів:

Дописати коментар