середу, 19 липня 2017 р.

Знаменні та пам'ятні дати



21 липня  виповнюється  110 років від дня народження Олени Іванівни Теліги (1907-1942), української поетеси, публіциста.



В Семенівській районній бібліотеці організовано книжкову виставку-портрет «Війною розстріляні рядки»та підготовлено Інтелект-реліз "Поетка вогненних меж"
Олена Теліга народилась 8 (21) липня 1906 року в Іллінському під Москвою в інтелігентній, напівбілоруській - напівукраїнській родині Шовгенів. Коли дівчинці було п’ять років, Шовгенови переїхали до Петербурга. 3 1918 року родина мешкала в Києві. У Києві Олена вчилася в Жіночій гімназії Олександри Дучинської; вивчала українську мову поряд з російською, німецькою, французькою.
 У 1920 році батько і брат Олени опинилися в еміграції в Чехословаччині.
Навесні 1922 року матері Олени разом дочкою та сином Сергієм вдається вибратися з радянської України спочатку в Польщу, а в липні 1922 року оселитися в Подєбрадах у Чехословаччині. Саме в Чехії Олена спочатку отримує “матуру” − атестат, а потім закінчує історико-філологічне відділення Українського педінституту в Празі. Тут вона знайомиться зі своїм вірним другом Михайлом Телігою, одружується з ним − з ним згодом і піде на розстріл. Саме в Чехії відбувається її становлення як поетки, публіциста- літературознавця.
З початком Другої світової війни Олена Теліга перебувала в Польщі − ще з 1929 року жила тут, коли у Варшаві померла її мати. Тоді ж настали злигодні та нестатки: іноді їй доводилося працювати з музичними номерами в нічних кабаре − і навіть манекенницею, але потім вдалося влаштуватися вчителькою початкових класів.
У 1937 році, виступаючи перед Українською Студентською громадою у Варшаві, Теліга висловила своє захоплення фашистськими рухами у Європі. Проте тяжіння до Києва жило в її душі постійно: “трагічний” Київ чекав її − і вона не сподіваючися, що на неї чатує небезпека, вирушила разом із Уласом Самчуком і кількома друзями до міста юності.
У грудні 1939 сім'я Теліг переїхала до Кракова, де Олена зустріла свого знайомого, відомого діяча української емігрантської культури Олега Ольжича і вступила в Організацію українських націоналістів (ОУН). У 1941 році в Києві Олена Теліга організовує Спілку українських письменників, відкриває пункт харчування для своїх соратників, співпрацює з редакцією “Українського слова” Івана Рогача, що знаходилась на Бульварно- Кудрявській вулиці, видає тижневик літератури і мистецтва “Літаври”.
Після арешту редакції “Українського слова” О. Теліга не брала до уваги постанов німецької влади: ігнорувала вказівки німців зухвало і принципово.
7 лютого 1942 р. почалися арешти, вона знала, що ризикує, але тікати з Києва не хотіла. Олена пішла на стовідсоткову загибель, з нею пішов і її Михайло. Під час арешту 9 лютого він назвався письменником, щоб бути разом з нею. В київському ґестапо Олена Теліга перебувала у камері № 34. Тоді ж відбулася її зустріч із сестрою Лесі Українки. На сірому ґестапівському мурі залишила вона свій останній автограф: угорі намальовано тризуб і напис – “Тут сиділа і звідси йде на розстріл Олена Теліга”. За даними істориків, 22 лютого 1942 р. українську письменницю - патріотку було розстріляно в Бабиному Яру разом із чоловіком та соратниками.
Література яку ви можете прочитати
в наші бібліотеці про життя та творчість Олени Теліги


Теліга О. Листи. Спогади.- К.: Вид-во ім. О.Теліги, 2003 . – 400с.

Олена Теліга//Преварська М.І. Українські поети. Довідник.-К.:Велес,2015.-С.192-194

Захочеш і будеш: Олена Теліга:поезія// Український декламатор. Збірка віршів для української молоді.-К.: Смолоскип,2006.-С.273-279.

Жадан,Л. Тільки тим дана перемога , хто й у болі сміятися міг[Текст ]: Життєвий і творчий шлях О.Теліги та О.Ольжича/Л.Жадан //Шкільна бібліотека.- 2007.- №7.- С.63-66.

Олена Теліга (21.VII.1907-13(?)- 21.II. 1942) [Текст ]// Українське слово : Христоматія української література та літературної критики XX ст.-2- ге. Вид..- кн.  2.-К.:Вид-во «АКОНІТ»,2001.- С.726-730.

Олена Теліга (1907-1942) [Текст ]// Жулинський .М.Слово і доля: Навч. посібник.- К.: Вид-во А.С.К,2006.-  С.571-581.

Олена Теліга (1907)[Текст]//Бернадська Н.І Українська  література  XX століття: Довідник .-К.: «Знання Прес»,2007.-122-128.

Скрипник,Л. Олена Теліга життя за тризубовий стяг[Текст]/ Л.Скрипник., В.Глушаниця// Шкільна бібліотека.-2006.-N6.-С.50-56.

Белік,М.В. Пішла, бо знала: повернеться![ТЕКСТ]:100-річчя О.Теліги / М.В. Белік// Шкільна бібліотека.- 2007.-N6.-С.61-62.

Хадан,Л.В. Світи в віках Божим смолоскипом [Текст]: Життєвий і творчий шляхО.Теліги /Л.В.Хадан//Позакласний час.- 2009.- N1-2.-С.35-39.

Сапеляк,С.Велика правда Олени Теліги[Текст]/С.Сапеляк// Літературна Україна.- 2009.-26 лист.- С.7.

Кирян,Н.Ми не повинні зламатися [Текст]:105-річчя від дня народження О.Теліги/Н.Кирян//Слово Просвіти.-2011.-28лип.3серп.- С.5.

Пастернак,Н. Живописець слова ,патріотка,діяч культури [Текст]: 70-річчя від дня смерті О.Теліги/Н.Пастернак//Культура і життя.-2012.- 17 лют.- С.8.

Герасимчук, В. Гаряче серце і "гаряча смерть" нескореної поетеси Олени Теліги[Текст] / В. Герасимчук // Літературна Україна. - 2006. - 27 лип. - С. 2.

Інтернет-ресурси

Олена Телiга. Біографічна довідка [Електронний ресурс]/ режим доступу: http://poetry.uazone.net/teliha/teliha00.html – мова – українська. – загол. з екрану
Олена Теліга (1907–1942) [Електронний ресурс]/ режим доступу: http://poetry.uazone.net/teliha/ – мова – українська. – загол. з екрану.- Алфавітний покажчик творів. Біоґрафічна довідка

 Олена Теліга. ЛИСТИ, СПОГАДИ. Видавництво імені Олени Теліги. [Електронний ресурс]/ режим доступу: http://ukrlife.org/main/minerva/teliha.htm – мова – українська. – загол. з екрану.- Наведено 65 листів і листівок Олени Теліги до різних адресатів: Михайла Теліги, Наталії Лівицької-Холодної, Дмитра Донцова, Уласа Самчука, Олега Лащенка, Богдана-Ігоря Антонича та інших. Другу частину книги становлять спогади сучасників Олени Теліги, а також фотографії, частина яких публікується вперше.В електронному варіанті.

  Олена Теліга. О краю мій: Твори, документи, біографічний нарис. [Електронний ресурс]/режим доступу: http://www.bestbooks.kiev.ua/html/b6.html – мова – українська. – загол. з екрану.- Наведені поетичні і прозові твори талановитої української поетеси та активної громадської діячки Олени Теліги, а також нарис про життя і творчість поетеси на основі документів, листів, спогадів сучасників.

Немає коментарів:

Дописати коментар