вівторок, 14 лютого 2023 р.

14 лютого- день свята закоханих і не тільки...

 


      День святого Валентина 14 лютого є найбільш відоме, як свято усіх закоханих, що пройшло крізь століття, і сьогодні широко відзначається у всьому світі. 

     Достеменна історія цього свята досі невідома, проте у більшості переказів та легенд його "винуватцем" називають ранньохристиянського мученика Валентина — єпископа з італійського міста Терні (місто неподалік Риму), щщ жив у III столітті та таємно вінчав закоханих.

    Але 14 лютого співпадає з низкою інших свят та знаменних дат. Так, у цей день святкують Міжнародний день дарування книг і День комп'ютерника (в цей день в 1946 році був продемонстрований перший електронний комп'ютер ENIAC I), а також День заснування YouTube (сервіс був засновний 14 лютого 2005 року).      

    В народі свято 14 лютого відоме під назвами Трифонів деньТрифон-перезимникТрифон-мишегон. У день Трифона в давні часи було прийнято читати змову від мишей, щоб вони не псували мішки з сіном і борошном. Також в цей день задобрювали і пригощали котів, щоб вони добре ловили мишей.

   Святий Трифон вважався покровителем землеробства і домашніх тварин, в першу чергу - птахів. У день його пам'яті ситно годували домашню птицю, додавали в корм свіжі овочі або кісткове борошно.

 Прикмети погоди 14 лютого

  • Зірка падає вночі - до теплої весни.
  • Якщо день дуже морозний, то весна буде морозною і пізньою.
  • Який день сьогодні, таким будуть і наступні 30 днів.
  • Довгі бурульки в цей день віщують хороший урожай влітку.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар