вівторок, 21 лютого 2023 р.

З міжнародним днем рідної мови!


21 лютого – міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. І у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні

Згадаємо слова Панаса Мирного: «Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.» Отож без мови, як і без сонця, повітря, рослин не може існувати держава. Мова це ніби природа, яка оточує нас, і ми маємо берегти, примножувати та пишатися нею.
КУ «Семенівська центральна бібліотека» провела мовно-патріотичний калейдоскоп «Любіть, шануйте і плекайте рідну мову», також в бібліотеці діє книжкова виставка «О слово рідне! України слава!»
В бібліотеках-філіях традиційно діють книжкові виставки:
* Подолянська бібліотека-філія «Рідна мова, чиста як роса»
* Бакумівська бібліотека-філія «О рідна мова, мене чаруєш ти»
* Єгорівська бібліотека-філія «Рідна мова моя, поетична й пісенна»
* Чаплинська бібліотека-філія «Бринить співає наша мова, чарує тішить і п’янить»
* Вереміївська №2 бібліотека-філія «Мова- коріння нації»
* Богданівська бібліотека-філія «Моя ти рідна, горда мова»
* Василівська бібліотека-філія «Мова-духовний скарб нації»
* Малолипнягівська бібліотека-філія «Окрилена, калинова і співуча українська мова»
* Брусівська бібліотека-філія «Українська мова – дзеркало душі»
* Новоселицька бібліотека-філія «Краса і сила рідної мови»
* Заїчинська бібліотека-філія «Велична, щедра і прекрасна мово, - прозора й чиста, як гірська вода,-то України мова барвінкова така багата й вічно молода»
Василівська, Вереміївська, Новоселицька бібліотека-філії організували Свято мови, в Калинівській б/ф відбулася година поезії, Устимівська б/ф провела інтелектуальну гру «З рідним словом міцніє держава».















Немає коментарів:

Дописати коментар