понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Свята  українського народу

14 жовтня  відзначається велике християнське свято одне із 12 найбільших церковних свят року - Покрова Пресвятої Богородиці. Цього дня відзначають і День українського козацтва.

         Покрова — свято жовтня, коли земля «вкривається» на зиму і «лягає відпочивати». Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду льодом, а дівчат — шлюбним вінцем, бо вважається покровителькою шлюбів. На Покрову небо все частіше вкривається хмарами. Саме тоді просить Покрову Мати-Земля: «Покровонько, Покровонько, накрий мені головоньку, накрий в’ялим листячком, червоним платочком, накрий в’ялою квіткою, білою наміткою. Покрий, покрий нивоньку, щоб не боліла її спинонька, ні спина, ні голова, щоб на весну здорова була».
Для дівчат Покрова — найбільше свято: розпочинається сезон вечорниць, весіль.
Покрова Пресвятої Богородиці – Свята Мати Покровонька – настає 14 жовтня.
               Історія свята сягає X століття. Уперше воно виникло в Греції, на яку в цей час напали араби. Оточивши Константинополь, вони намагалися захопити місто. Константинопольці зібралися на всеночну відправу до Влахернської церкви. Під час Божої служби святий Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній побачили в небі Діву Марію, що ступала повітрям разом з Іваном Хрестителем, апостолом Іваном Богословом та ангелами і тримала над віруючими християнами омофор і молилася. Покривало – омофор – сіяло і в руках Богородиці виблискувало яскравіше за сонячне проміння, – і було як захисток від видимих і невидимих ворогів. Це видиво додало мужності грекам, і вони перемогли. Відтоді свято Покрови стало народним.

            Це свято мало подвійне значення для запорозьких козаків. Під Покровом Пресвятої Богородиці козаки не боялися ні ворожого вогню, ні грізної стихії, тобто бурі морської. Під Покровом Пріснодіви вони залишались непорочними і свято виконували найголовніший девіз свого життя — захист дідівської православної віри та безшлюбність.
Тож  в день християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці - берегині нашого народу, покровительки війська і козаків, 14 жовтня,  відзначаємо День українського козацтва.
       Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам’яті українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар