понеділок, 14 жовтня 2013 р.


 «Вірити та жити:паліативна допомога»                                    

                                        «У кожної людини є право на
достойне життя.

Але ніхто не може відібрати
  у неї і право на достойну
   смерть, смерть без болю,
                                         принижень і страждань…» 
             
  «Вірити та жити: паліативна допомога» під такою назвою в Семенівській центральній районній бібліотеці підготовлено інформаційну годину та тематичну поличку  до Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги. Інформаційний листок    «Хоспіси : дім останнього  милосердя».
подає список   хоспісів і відділень паліативної допомоги в Україні.‎

Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя.  Обов’язок держави -  захищати життя людини.  Кожен має право захищати своє життя і здоров’я,  життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань»  ст.27  Конституції України.  Право на життя гарантується і п.1, 2, 4 ст.281  ЦК України: «Фізична особа має невід’ємне право на життя.  Фізична особа не може бути позбавлена життя. Забороняється задоволення прохання фізичної особи про припинення її життя».   
      В ст.35-4 Паліативна допомога   Закону України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення медичної допомоги  говориться:
    На останніх стадіях перебігу невиліковних захворювань пацієнтам надається паліативна допомога, яка включає комплекс заходів,  спрямованих на полегшення фізичних та емоційних страждань  пацієнтів, а також надання психологічної і моральної підтримки
 членам їх сімей.
             Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги в цьому році припадає на 12 жовтня ( проводиться щорічно в другу суботу жовтня). 


Організатором Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги є Світовий Альянс паліативної допомоги, куди входять національні та регіональні організації, які підтримують розвиток хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.
Цілі Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги полягають у підвищенні інформованості світової громадськості про проблеми паліативної допомоги та хоспісів, сприяння у створенні умов для того, щоб люди могли висловити свої думки про проблему; підвищення розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання та членів їх сімей; сприяння становленню та розвитку благодійних фондів, здатних підтримувати та розвивати рух хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.
Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги - це спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми в кінці життя.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) запровадила паліативну допомогу 1982 року. Спочатку її визначили як догляд за людиною в останні дні життя. У 2002 році ВООЗ розширила поняття паліативної допомоги.
Зараз під цим поняттям розуміють комплексний підхід, мета якого – забезпечити максимальну якість життя пацієнта з невиліковним або смертельним захворюванням і членів його родини, шляхом запобігання та полегшення страждань, а також надання психосоціальної та моральної підтримки.
В Україні щорічно тисячі осіб через хворобу втрачають можливість самообслуговування та потребують сторонньої допомоги. Лише 5% паліативних пацієнтів отримують в нашій державі потрібну спеціалізовану медичну допомогу, адекватне знеболення та професійний догляд.             Цьогоріч світова спільнота відзначатиме цей день під девізом «Паліативна педіатрія та надання паліативної допомоги людям молодого віку».
 У Полтавському обласному Центрі здоров’я відбулося тематичне засідання круглого столу. Зараз у Полтавській області розгорнуті 137 паліативних ліжок.Серед перспектив і потреб розвитку паліативної та хоспісної допомоги Полтавської області: відкриття обласного методичного центру паліативної допомоги та розвиток інших форм паліативної допомоги, а саме: денні стаціонари, оперативні виїзні служби, служби допомоги вдома, вихідного дня , «кабінети болю » та інші види допомоги.
Перелік хоспісів і відділень паліативної допомоги в Україні дивіться
www.palliativecare.gov.ua/node/88‎

Ти  знаєш,  що  ти людина? 
Ти  знаєш  про  це  чи  ні? 
Усмішка  твоя єдина, 
Мука  твоя єдина, 
Очі  твої одні. 
Більше  тебе  не  буде. 
Завтра  на  цій  землі 
Інші  ходитимуть  люди, 
Інші  кохатимуть  люди
Добрі,  ласкаві  й  злі. 
Сьогодні  усе  для  тебе
Озера,  гаї,  степи. 
І  жити  спішити  треба, 
Кохати  спішити  треба
Гляди  ж  не  проспи! 
Бо  ти  на  землі людина, 
І  хочеш  того  чи  ні
Усмішка  твоя єдина, 
Мука  твоя єдина, 
Очі  твої одні. 
                                
     
Симоненко Василь
          

Немає коментарів:

Дописати коментар