вівторок, 26 липня 2016 р.

28 липня -День хрещення Київської Русі-України


















В Семенівській ЦРБ до Дня хрещення Київської Русі для широкого кола користувачів влаштовано книжкову виставку - подію "Хрещення Русі. Історія віків". З учнівською молоддю проведено історичну вікторину 
«Подорож у Київську Русь»


День Хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 668/2008 від 25 липня 2008 року щорічно в цей день. Цього ж дня Православна церква вшановує пам'ять рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі.
Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звичайно ж найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з цього нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство і криваві жертви, повністю себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії і ввів його в якості державної релігії на Русі - крок абсолютно раціональний, адже Візантія в той час була найбільш могутньою і багатою державою континенту, центром цивілізації.
Християнізація Русі означала входження її в світову християнську спільноту, знаходження нею свого місця у співдружності християнських держав. З прийняттям християнства Київська держава, згідно з тодішніми уявленнями, ніби очищалася від скверни і ще "не країни" ставала країною і одночасно членом християнської співдружності. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, або сказати, узаконило державність.
Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти і культури: почали відкриватися школи, в Києві був збудований головний храм Русі - Десятинна церква Богородиці (996). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Риму, призвело до того, що Русь у середині XI ст. виявилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов'янських країн.
Шановні користувачі та відвідувачі нашого блогу радимо і вам перевірити свої знання  і відповісти на запитання нашої вікторини
                                              
  Історична вікторина
                                   «Подорож у Київську Русь»                                  

1.В якому літописі і хто згадує про походження Київської Русі?
2. Як довго існувала Київська Русь?
3. Столицею Русі було місто?
4. Якою була форма правління на Русі?
5. Хто була першою християнкою серед князів на Русі?
6. Скільки років тривало правління князя Олега?
7. Все його правління – безперервні війни, про кого йде мова?
8. За чиє правління булу побудовано понад 400 церков?
9. З цим правителем пов’язують зустріч князів у Любечі в 1097 р. з припинення міжусобних воєн?
10. В якому році відбулося Хрещення Київської Русі? 11. З чиїм іменем пов’язують Хрещення Київської Русі?
         

Відповіді: (літописець Нестор, «Повість минулих літ»;  з кінця IX – до середини XIII ст.;  Київ;  феодальна монархія;  мудра Ольга(945 – 962);  з 882-912;   князь    Святослав ( 962-972);   за князя Ярослава Мудрого (1034-1054);   Володимир Мономах  ( 1113-1125);   988;   князь Володимир Великий).



               Віртуальна книжкова виставка
                  Хрещення  Київської Русі
 Грушевський, М.С. Історія України-Руси: в 11 т., 12 кн. [Текст]  / М.С.Грушевський. – К.: Наук. Думка, 1991 -.Т.1: до початку XI віка. – 1991. – 648 с.
Видання в цілому зображає становлення й розвиток народу, економіки, культури та державності України. Про Київську Русь читайте в частині ІІ: Епоха державного життя.


Енциклопедія історії України : у 10 т. [Текст]  / редкол. А. Смолій та ін. ; НАН України. – К.: Наук. думка, 2003 -. Т. 4 : Ка- Ком. – 528 с.
Поряд із статтями з історії України у ній друкуються загальнотеоретичні матеріали, які висвітлюють сучасні досягнення світової історіографії та політології, а також подаються відомості про окремих визначних людей.



Шаповал Юрій Іванович «Ілюстрована Енциклопедія України. Держава». – «Балтія-Друк» - 159 с.
Серія видань знайомить з історією, державницькими традиціями, природою, культурою та побутом українського народу. Змістовна інформація, унікальні фотодокументи і яскравий дизайн роблять серію універсальною і цікавою будь-якому читачеві.
Енциклопедія складається з чотирьох книг.
Котляр, М. Шляхами віків: довідник з історії України[Текст] / М. Котляр, С.Кульчицький. – К.: Україна, 1993. – 380 с.
Довідник охоплює проміжок часу у півтора тисячоліття - починаючи від племінних спільностей V cт.й до сьогодення. Текст доповнено порівняльною хронологічною таблицею.


Ілюстрована енциклопедія історії України в трьох томах.[Текст]/ Авт. тексту О. Кучерук; Іл. та худож. оформ. Л. і С. Голембовських, С. Білостоцького — Видання перероблене, доповнене — К.: Спалах, 2004. — Т. 1: (від найдавнішого часу до кінця 18 ст.) — 216 с: іл.
В енциклопедії подано короткі характеристики видатних діячів минулого, розглянуто значну кількість подій, явищ, пам'яток літератури, історії та культури, починаючи з давніх-давен і до кінця 18 ст. Краще осягнути багатовікову історію нашої держави допоможуть численні ілюстрації, карти, схеми. Призначена школярам старших класів,
абітурієнтам, студентам вузів і технікумів, а також широкому загалу читачів, які бажають поглибити свої знання.

Новий довідник[Текст] :Історія України.-К.: ТОВ «Казка»,2005.-736с.
В розділі Середньовічна історія України (УІІІ-ХУІст.). Київська Русь розповідається про виникнення та розвиток, розквіт, політичну  роздрібненість, культура  та розкривається значення Київської Русі.



Полонська-Василенко Н. Історія України [Текст]: У 2 т. Т. 1. До середини XVII століття. — 3-тє вид. — К.: Либідь, 1995. — 672 с.
Цей загальний нарис національної історії свого часу був підготовлений як підручник для вищих шкіл. Висвітлюється передусім політична історія України, багатовікова боротьба її народу за власну державність. Подаються огляди економічного життя, соціальних відносин, розвитку культури, церкви тощо.
У вступній статті подаються відомості про нелегкий життєвий і творчий шлях дослідниці, ім’я якої довгі роки замовчувалося.

Маґочій, Павло-Роберт. Ілюстрована історія України [Текст]/ Павло-Роберт Маґочій ; пер. з англ. [С. Біленький]. - К. : Критика, 2012. - 446, [49] с. : іл., карти.Популярна, проте зіперта на міцному академічному ґрунті синтеза з пера канадсько- американського науковця, очільника катедри українознавчих студій у Торонтському університеті проф. Павла-Роберта Магочія має на меті не тільки дати широкій авдиторії стислий, захопливий, динамічно викладений огляд історії України від античности аж до «постпомаранчевого» сьогодення, але й дослівно зобразити цю історію за допомоги детальних мап на початку кожного із 46 розділів і численних ілюстрацій, що створюють вельми цілісний, хоч і неабияк стереоскопічний, образ навдивовижу розмаїтої та багатокультурної цивілізації. На відміну від більшости дослідників, автор дивиться на свій предмет під територіяльним і мультикультурним, а не етно-національним кутом зору, і його увагу привертають, нарівні з українцями, всі народи, що колись замешкували терени нашої країни в її чинних кордонах. Такий оригінальний і збалансований виклад політичної, соціяльно-економічної та культурної історії Краю стане у пригоді кожному любителю української минувшини, надто освітянам та учнівській і студентській молоді.
Остафійчук,В.Ф. Історія України[Текст]:сучасне бачення.-К.: Знання-Прес,2007.-424с.
Ця книга – одна із вдалих спроб осмислення історичного поступу українського народу з прадавніх часів до сьогодення без міфів і фальсифікацій.

Ричка, Володимир Михайлович. Княгиня Ольга [Текст] / В. М. Ричка. - К. : Видавничий дім "Альтернативи", 2004. - 336 с.: іл. - (Особистість і доба).
В аннали вітчизняної історії свята, рівноапостольна княгиня Ольга ввійшла одночасно Святою і Мудрою. Феномен цієї яскравої історичної особистості полягає не тільки і не стільки в тому, що то була перша та єдина жінка, яка сподобилась обійняти великокнязівський скіпетр і тривалий час успішно врядувати у Київській державі. Їй належить визначальна роль у сполуці Русі язичницької з Руссю християнською, у реформуванні державного управління і утвердженні Київської держави у тогочасному християнському світі.


Образ князя Володимира в художній літературі

«Часи Володимира Святого, або Великого були
кульмінаційною точкою процесу будівництва, завершення,
так би мовити, механічної еволюції процесу створення
стародавньої Руської, Київської держави»
                                                             М. Грушевський
Скляренко,Семен. Володимир[Текст]: Роман.-Д.:»Видавництво Сталкер», 2004.-528с.
Роман відомого письменника-історика С. Скляренка розповідає про життя одного з найбільш прославлених героїв Давньої Русі, великого князя київського Володимира (? -1015). Книга описує рішучу та агресивну політичну діяльність князя та політичне становище на Русі за його правління.

Духопельников, В.Володимир Великий/В. Духопельников.-Х.:ПЕТ,2015.-128с.

Ніхто з перших київських князів не залишив про себе таку пам`ять, як Володимир Великий. Про нього і час його правління на Русі, коли держава досягла вершини своєї могутності, народ створював билини, оповіді та пісні. Він хрестив Русь і таким чином встановив спадкоємний зв`язок з Візантією. яка була на той час центром європейської культури та освіти. Книга розрахована на широке коло читачів.







Шановні користувачі вітаємо зі святом, бажаємо Божої благодаті,міцного здоров'я та добробуту, миру всім нам!








2 коментарі:

  1. в цьому списку книга магочі ,,Ілюстрована історія,, зайва!
    після прочитання цього ,,шедверу,, складається враження, що цю маніпулятивну ахінею написав сам табачнік

    ВідповістиВидалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити