пʼятницю, 26 лютого 2021 р.

Письменники - ювіляри

   
         Володимир Малик: літописець з берегів Сули

(до 100-річчя від дня народження)








Володи́мир Кири́лович Ма́лик, справжнє прізвище — Сиченко  автор пригодницьких та історичних творів.

Володимир Малик здобув славу завдяки своїм історичним романам. Багато його творів перекладено іноземними мовами. Завдяки творчому вмінню його твори ставлять поруч з творами Олександра Дюма та Генріка Сенкевича. За романи «Посол Урус-шайтана», «Шовковий шнурок» та «Князь Кий» В. Малик був удостоєний літературної премії Лесі Українки 1983 року.

В літературу приходять по-різному. Автор пригодницьких та історичних творів Володимир Малик увійшов до неї за якихось пів-години. Сталося це так. Одного сонячного червневого дня 1956 року в редакцію видавництва «Молодь» зайшов стрункий чоловік і запропонував письменникові Б. Чайковському прочитати свою поему-казку «Журавлі-журавлики». Ознайомившись з нею, Б. Чайковський з деяким сумнівом у душі дав згоду на друк цього твору, який вийшов у 1957 р. Але не помилився. Вже не одне десятиліття твори Володимира Малика читають діти, молодь і дорослі. Адже, за словами того ж Б. Чайковського, письменник

«… заворожує чудовими й чарівними мандрами з країни в країну, з епохи в епоху, примушує радіти і ридати, любити і ненавидіти, переживати як власні, знегоди й перемоги героїв».
Народився Володимир Кирилович Малик  21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу, а в 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету.

Немає коментарів:

Дописати коментар