вівторок, 31 січня 2017 р.

До Дня пам'яті Героїв Крут

Вечір пам`яті «Біль навік запікся і застиг…»
30 січня в Семенівській ЦРБ   відбувся вечір пам`яті «Біль навік запікся і застиг…» присвячений   пам`яті Героїв Крут.
Захід відбувся за участю учнів 8-А кл. (класний керівник А.А. Капуста) Семенівського НВК №1 ім. М. Хорунжого.
Мета: Розкрити суть, причини трагедії під Крутами, виховувати в користувачів інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України.
Ведучі О. Мартус та Л. Безсмертна розповіли про трагічні події під Крутами. У виконанні Г. Самбур прозвучали вірші   П. Тичини  «На Аскольдовій могилі», Лесі Храпливої «Крутянцям» та інші.
Лише 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці , створених за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи ім. гетьмана Б. Хмельницького та Студентського куреня ім. Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету , Київського політехнічного інституту та учнів старших класів київських гімназій.  
Те , що зробили у ті буремні дні герої Крут, показало всьому світові, що не згасла і ніколи не згасне яскрава зоря незламного національного духу українського народу.
Тепер на території меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» вшановують також пам’ять вояків, що загинули на Донбасі. А крутянців сучасники називають першими українськими «кіборгами». Вояки  із зони АТО кажуть, що під час Майдану їхні Крути були на Грушевського. Тепер — на Донбасі. Нині, як і раніше, молодь сповнена патріотизму і сміливо йде в перших лавах.
Серед героїв крутянців, що загинули у нерівному бою був   і наш земляк   Микола Васильович Божинський – Божко. Доля відвела Миколі  лише 22 роки.
В пам'ять про героїв Крут було запалено поминальну свічку і вшановано їх хвилиною мовчання.
Учасники заходу  переглянули відеоролик «Пам’яті  Героїв Крут присвячується» та  книжкову виставку «Жертовний хрест під Крутами стоїть».      
Використана література:

        Інтернет видання
        «На поміч – трудно чекати»/29 січня – день пам’яті Героїв Крут: Зі спогадів…Аверкія Гончаренка з Лохвиці// Зоря Полтавщини. - 2016.-№12-13.- 29 січня. - с.2.
        Героїка трагедії Крут / упоряд. В.І. Сергійчук. – К.: Україна, 2008.- 464 с.
        Сорока Ю.В.  Бій під Крутами/ Юрій Сорока.-К.: Золоті Ворота, 2013.-120 с.
 Іващенко З.С. Вони примножили історію Семенівського краю: Біобібліографічні нариси. - Семенівська центральна районна бібліотека,2011.- с.4.







      



Немає коментарів:

Дописати коментар