неділю, 22 січня 2017 р.

22 січня - День Соборності України

Тобі, Україно, мій мужній народе,                 
Складаю я пісню святої свободи                            
Усі мої сили і душу широку
Й життя я віддам до останнього кроку
Аби ти щаслива була, Україно
Моя Батьківщино!

     День Соборності України відзначається   в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Йому передувало підписання Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об'єднання України завершився 22 січня 1919 року. Ця подія і поклала початок святкуванню цього свята.
До Дня Соборності України в Семенівській ЦРБ  організовано   книжкову виставку «Вона наш витвір, наша мрія – Соборна вільна Україна». Для учнівської молоді проведено історичну годину «День Соборності: від мрії до дійсності».
Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є інтегральним результатом складного і довготривалого процесу її формування.       
                                                         
Рекомендаційний бібліографічний список літератури

Бойко Ю. Шлях нації [Текст].- Париж-Київ-Львів: «Українське слово», 1992.- 126с.

 Найтов В.В. Історія України з давніх-давен до сьогодення [Текст].- Харьків: Книжний клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2006.- 352с.

Національні процеси в Україні[Текст]: Історія і сучасність. Документи і матеріали. Довідник. У.2 ч. / Упоряд.: І.О. Кресіна (керівник). О, В. Кресів, В.П. Ляховський, В.Ф. Панібудьласка; За ред.. В.Ф. Панібудьласки.- К.: Вища школа, 1997.- 583с.

Орест Субтельний Україна. Історія [Текст]. – вид. 3-е перероб. І доповнен.- К.: Либідь,  1993.- 718с.

Основи етнодержавства [Текст]: Підручник для студентів гуманітарних  спеціальностей вищих навчальних закладів освіти.- К.: Либідь, 1977.- 656с.

Сергієнко П.П. Соборність України: поняття, ідея і реальність[Текст]. - К.: ПБП «Фотовідеосервіс», 1993.- 80с.

Україна: проблеми самоорганізації [Текст]. Т.1 Критика історичного досвіду.- К.: «Промінь», 2003.- 384с.

Нагаєвський І. Історія держави двадцятого століття. - К.: Український письменник, 1993. - С. 269.

     Важливо пам'ятати: ми - одна велика родина, Україна у нас, як мати, на всіх одна. Байдуже, ти із заходу чи сходу, півдня чи півночі, знай: ти — частинка прадавнього героїчного народу, тому помисли твої, праця твоя повинні виходити з інтересу народного, бо земля наша свята, і люди на ній Богом обрані. Так і рвуться із серця поетичні рядки:

Об'єднуймося ж, браття,   
Бо в єдності сила.

Немає коментарів:

Дописати коментар