середу, 25 січня 2017 р.

Нові надходження


Новинки книг з історії

63.3(4УКР)
 

Антонов-Овсеенко, Антон. Три войны России с Украиной [Текст]/Антон Антонов-Овсеенко; худож.-оформитель Е.А. Гугалова.-Харьков:Фолио, 2016.-346с.:илл.  


Автор книги - російський історик і журналіст Антон Антонов-Овсієнко, онук відомого революціонера В. А. Антонова-Овсієнка та син письменника-дисидента - засновника музею історії ГУЛАГу в Москві А. В. Антонова-Овсієнка.
У виданні йдеться про три війнах України з Росією :. Про першу в 1917-1920 рр, про другий в 1939-1954 рр. і про третій, сучасному конфлікті, який почався в 2014 році. Автор аналізує кілька історичних спроб російської влади захопити територію незалежної України протягом останніх ста років.   
Сучасний військовий конфлікт на сході України виник не відразу: він став продовженням тліли століттями гострих протиріч між Києвом і Москвою. У процесі «збирання земель» протягом багатьох століть Росія намагалася підпорядкувати своєму впливу сусідні території і особливо - Україна територію. Для виправдання цього постійного тиску в усі часи використовувався і використовується зараз один і той же теза: територія України потрібна Росії як буферна зона для захисту від нападів з Заходу. Міркування про те, чи хочуть самі українці бути таким буфером безпеки, в розрахунок ніколи не приймалися раніше і не приймаються тепер. Однак відмінність в цьому питанні минулих часів від нинішніх полягає в тому, що якщо загрози Росії з боку Заходу раніше були цілком реальними, то теперішні твердження про нові загрози з Заходу цілком надумані. Тому дуже важливо розібратися з тим, що відбувалося між Україною і Росією протягом останнього, як мінімум, сотні років, - щоб зрозуміти те, що відбувається зараз.
_________________________________________________________________

63.3
Енглунд П. Захват і біль битви:Перша світова у 211 епізодах/ Петер Енглунд; пер. Н.В. Третякової; худож.-оформлювач Л.П. Виговець.-Харків:Фоліо,2016.-555с.
Петер Енґлунд - шведський історик, археолог, філософ (народився 1957 року). Захистив докторську дисертацію з історії в Упсальському університеті. Спеціалізується на добі величі Шведського королівства у ХVІІ сторіччі.
Його книжки продаються у Швеції великими накладами (понад 200 тис. примірників) і перекладаються багатьма мовами. 2002 року Петера Енґлунда прийнято до Шведської академії, з 1 червня 2009 р. він став її секретарем.
Голова журі Нобелівської премії з літератури - щороку оголошує імена лауреатів нобелівських премій. Його книга про Першу світову війну заснована на щоденниках і спогадах її учасників. Автор, досліджуючи архіви, відновив хід подій Першої світової війни.
Кожен із дев'ятнадцятьох абсолютно різних людей з обох боків конфлікту розповідає про ту війну, що зазнав особисто, зокрема: багатодітна американка, яка влітку перебувала в маєтку в Польщі; датський пацифіст, мобілізований до німецької армії; російська медсестра; австралійка, яка приїхала на своїй вантажівці до Сербії, щоб служити в армії шофером; російський офіцер; німецький матрос; шукач пригод, латиноамериканєць, від якого відмовляються всі армії, крім османської; французький дипломат та ін.
Петер Енґлунд показує, як настрій і сприйняття війни людиною змінюються від захоплення та ентузіазму до тотального страху і ненависті...
Автор таким чином уклав щоденникові записи, що події розтортаються послідовно. Ми можемо побачити війну місяць за місяцем водночас на всіх фронтах. Саме в Першій світовій беруть початок усі жахіття, що відбувалися у світі в ХХ столітті. Про цю війну мало згадують, про неї мало що відомо. Книга «Захват і біль битви. Перша світова у 212 епізодах» заповнює цю прогалину.
______________________________________________________________
63.3
Історія європейської цивілізації. Близький схід/За ред. Умберто Еко; пер. з італ. О.В. Сминтина,В.О. Пшоняк,І.В. Раєвська,О.О. Феденко, І.М. Потапова,Д.В.Кіосак, Ю.В. Григоренко; худож.-оформлювач Л.П. Вировець.-Харків:Фоліо,2016.-1310с.:іл.

Проект "Історія європейської цивілізації" охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність (3 томи - Близький Схід, Греція, Рим), Середньовіччя (4 томи - Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття) і Сучасність (5 томів - XVI-XX століття). При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник - видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко - керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до дисциплін написані провідними італійськими фахівцями в кожній галузі.
Близький Схід - це місце, де зароджувалася цивілізація не тільки Сходу, а й Європи. Саме на території так званого Родючого півмісяця почала розвиватися культура відновлювального землеробства, з'явилося примітивне колесо. Тут найпершими навчилися робити керамічний посуд та обробляти метали. Саме тут виникли перші міста, а потім перші територіальні держави: Ассирія, Вавилон, Хетське царство.
Людям, що жили у Шумері, належить пальма першості у появі писемності і законодавства як такого. Тому не дивно, що найдавніші витвори мистецтва з'явилися також саме тут.
Про все це і розповідає наша енциклопедія. Видання доповнено багатим ілюстративним матеріалом - всесвітньо відомими шедеврами із багатьох музеїв світу.

Запрошуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар