неділю, 6 квітня 2014 р.

ЧИТАЙТЕ ІСТОРИЧНІ РОМАНИ НАШОГО ЗЕМЛЯКА ВАЛЕНТИНА ЧЕМЕРИСА

 Валентин Лукич Чемерис народився 8 липня 1936 року в с. Заїченці  Семенівського району  на Полтавщині.
 Сорок років (з 1953 року) жив і працював у Дніпропетровську, де й розпочався його творчий шлях. 1971 року закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. М. Горького. Працював у радгоспі, на ряді підприємств Придніпров'я, в редакціях обласних газет, видавництві «Промінь». У 1989-1993 роках був головою Дніпропетровської організації Спілки письменників України. Працював в адміністрації Президента України головним консультантом (1993-1994). У 1996-2001 рр. — секретар Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради. Нагороджений орденами рівноапостольного князя Володимира Великого (І, II, III ступенів) та святого архістратига Михаїла, Почесною грамотою і медаллю Кабміну України та іншими відзнаками.
Нині живе в Києві, працює в редакції газети «Літературна Україна». Свій творчий шлях Валентин Чемерис розпочав як сатирик-гуморист. Видав 16 веселих збірок — гуморески, пародії, веселі повісті. Зібрав і впорядкував том «Українські анекдоти». Лауреат премії в галузі сатири та гумору ім. О. Вишні, літературно-мистецької премії ім. Ю. Маківчука, ім. Ю. Яновського за кращі оповідання.
 Видається з 1962 року, в тому числі й іноземними мовами, автор 40 книг. 

Твори  які раджу прочитати:

Чемерис В.Л. Смерть Атея [Текст]: Роман. Оповідання / Валентин Чемерис. – Х.: БІБКОЛЕКТОР, 2013. – 380 С.
«Атей, який воював з Філіппом, сином Амінти, мабуть, був господарем усіх тутешніх варварів»,  – так писав грецький історик Страбон. А інший історик, римлянин Помпей Трог, зазначав, що Атей «на рівних вів переговори з Філіппом Македонським». Зі слів поважних істориків ми знаємо, що скіфський цар Атей, який жив у IV столітті до н.е., був людиною, якнайменше, неординарною. І дійсно, саме при ньому
Скіфія досягла піку своєї могутності. Військо Атея було непереможним, нігто не міг встояти на його шляху. Про цю людину, про те, як жили ніші далекі предки – скіфи, розповідає у своєму романі відомий український письменник Валентин Чемерис.

 
Чемерис В. Л. Ордер На Любов. Місто Коханців На Кара-Денізі. Засвіт Встали Козаченьки...: Роман І Повісті / В. Л. Че­мерис. — Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. — 444 С.

Що може бути цікавішім за її величність історію? Тільки історія, про яку розповідають цікаво, небайдуже та неупереджено. Саме так, як це робить Валентин Чемерис – відомий український письменник, автор багатьох історичних та фантастичних романів і оповідань, лауреат літературних премій.
Роман «Ордер на любов» розповідає про часи загибелі українського січового козацтва і матері їхньої Запорозької Січі. На тіл сповнених пригодами подій, що визначили долю України, розгортається історія кохання запорожця Тараса й Оксани. До збірки також увійшли дві повісті – «Місто коханців на Кара-денізі» та «Засвіт встали козаченьки…».

 
Чемерис В.Л. Генерали імперії [Текст]: Історичні романи / Валентин Чемерис. – Х.: БІБКОЛЕКТОР, 2013. – 380 с.
Петро Дорофійович Дорошенко і Карл Густав Маннергейм… Що спільно між ними, чому відомий український письменник Валентин Чемерис з’єднав розповідь про долю цих двох історичних постатей в одну книжку? Один жив у ХVІІ столітті, а другий – більш ніж на два століття пізніше, один був українцем, а другий – фіном. Але якщо придивитися уважніше, то спільного в українського гетьмана та національного героя фінів багато. Вони певний час служили імперії, вони обидва домоглися високих чинів у неї. Але і у Дорошенко, і у Маннергейма було в серці щось, перед чим не спроможні встояти ані чини, ані імперії. Це «щось» - любов до Батьківщини. Саме заради цього і Дорошенко, і Маннергейм кинули виклик імперії, саме цьому вони присвятили своє життя.


Чемерис, В.Л. Фортеця на Борисфені [Текст]: роман / В.Л.Чемерис. – Х.: Фоліо, 2013. – 508 с. 
Роман «Фортеця на Борисфені» присвячено досить невеликому проміжку часу в українській історії. Невеликому, але дуже важливому, який став предтечею Великої Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Події починаються з літа 1635 року, коли запорожці на чолі з гетьманом Іваном Сулимою зруйнували Кодацьку фортецю на Дніпрі, і закінчуються Кумейківською битвою, під час якої українці гідно боронили свою честь та землю від польської шляхти, і тільки зрада не дала їм можливості перемогти.


 
Чемерис, В.Л. Ярославна [Текст]: роман / В.Л.Чемерис. – Х.: Фоліо, 2013. – 508 с. 
"Ярославна" – це історичний твір про Стародавню Русь – і, водночас, це роман про сучасність, про нас, хто живе зараз в Україні. Ярославна – одна з найвидатніших постатей Київської Русі, донька галицького князя Ярослава Осмомисла й жінка князя Ігоря Святославовича. Відомі й невідомі перипетії її життя та любові вже дев'ять століть хвилюють всіх, хто небайдужий до історії рідної країни. А взагалі-то «Ярославна» – це роман про княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і загрожують Україні зараз, це розповідь про віковічну боротьбу з кочівниками.
ПРИЄМНОГО ТА КОРИСНОГО ЧИТАННЯ! 

Немає коментарів:

Дописати коментар