вівторок, 22 квітня 2014 р.

ВІРТУАЛЬНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА ДО 200-РІЧЧЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

"Шевченкове слово в віках не старіє"      

Шановні користувачі! 
Дана віртуальна виставка, яка представлена Вашій увазі - далеко не повний перелік книг, що містяться в нашій бібліотеці. Змістовніше ознайомитися з бібліотечною "Шевченкіаною", поповнити свої знання Ви можете завітавши до бібліотеки. 


Розділ 1     Хай вовіки святиться ім'я Кобзареве!
"Він був сином мужика, і став володаремв царстві духу. Він був кріпаком, і ставвелетнем у царстві людської культури"  
І.Франко

Гоян, Я. П. Провісники [Текст] : есе / Ярема Гоян. - К.: Веселка, 2011- 526 с.: іл. 
Анотація: Книга «Провісники» продовжує цикл випущених у «Веселці» літературно- мистецьких видань Яреми Гояна: «Воскреснемо!» (2000), «Присвята» (2001), «Воскресни, мамо!» (2006), «Пророк» (2006), «Світло з неба» (2008), «Титани нації» (2010). Усі названі книги - це праця двох Шевченківських лауреатів, виквіт одного роду: видання ілюстровані творами славного митця, академіка Василя Касіяна, рідного брата мами Яреми Гояна - Олени Касіян 

Чанін, С.В. Великий рід великої людини [Текст] : Науково-популярний нарис/ С.В, Чанін. – К.: ТОВ «Елібре», 2008. – 160 с. 
Анотація: Автор використав документальні та мемуарні джерела, відстежив поворотні моменти в долі українського класика, маловивчені лінії двоюрідних родичів поета. У 2-й частині представлено історичне дослідження про рідного брата Г.І.Шевченка – Омеляна, переведеному в херсонський маєток В.В.Енгельгардта близько 1820 року. Показані долі людей, які належать до роду Омеляна Івановича Шевченка.


Спогади про Тараса Шевченка [Текст] : збірник / уклад. і прим. В. С. Бородіна, М. М. Павлюка, О. В. Бороня ; авт. передм. В. Л. Смілянська. - К. : Дніпро, 2010. - 608 с. 
Анотація: До збірника спогадів про Тараса Шевченка ввійшли мемуари його сучасників. Матеріали збірника, в яких розповідається про окремі епізоди життя геніального сина українського народу, створюють цілісну картину життєвого і творчого шляху основоположника нової української літератури. 

Вічний як народ [Текст]: сторінки до біографії Т. Г. Шевченка  / [авт.-упоряд. О. І. Руденко, Н. Б. Петренко]. - К.: Либідь, 1998. - 272 с.
Анотація: Тема України, доля народу, біблійні мотиви  ці невичерпні пласти творчості українського генія, великого поета і художника Т. Г. Шевченка висвітлюються в книзі. Сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників Т. Г. Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.
Для студентів вищих навчальних закладів, учителів та учнів середніх шкіл, ліцеїв і гімназій, усіх шанувальників великого Кобзаря.

Зайцев, Павло Іванович. Життя Тараса Шевченка [Текст] / [вид. підгот., іл. упоряд. та прокоментував Ю. Іванченко ; передм. В. Шевчука]/ П.І. Зайцев. - К. : Мистецтво, 1994. - 352 с. : іл. 
Анотація: Це - перевидання книги, що побачила світ 1955 р. накладом НТШ та Бібліотеки Українознавства в ІІарижі - Нью-Йорку - Мюнхені. П. І. Зайцев (1886-1965) - один з найвидатніших шевченкознавців сучасності, підносить значення Шевченка як національного пророка, під впливом ідей якого розвивалася і досі ведеться боротьба за цілковиту незалежність України. Видання доповнене значною кількістю кольорових та чорно-білих ілюстрацій, архівних матеріалів, фото, репродукцій художніх творів як самого Шевченка, так і його сучасників.

Доля [Текст] : книга про Тараса Шевченка в образах та фактах / автор-упорядник В. Шевчук ; іл. Ю. Іванченка. - К.: Дніпро, 1993. - 779 с.
Анотація: В книзі розповідається про життя Т. Г. Шевченка, про людей, з якими він приятелював та зустрічався, і про світ, який його оточував, про міста села та будинки, де він бував і жив, про буття його народу, який він оспівував, про книги, які він видавав, бачив і читав, про документи за його іменем, про картини, про його прижиттєві зображення в малюнках, гравюрах та портретах, а також про художників, котрі ілюстрували його твори.

Шевченко, Т. Автобиография. Дневник [Текст] / Т. Шевченко ; редкол.: А. Т. Гончар, П. А. Загребельный, Б. И. Олейник [и др.] ; предисл. В. М. Русановского ; прим. В. С. Бородина. - К.: Дніпро, 1988. - 344 с. ? (Библиотека украинской классики «Дніпро»).
Анотація: Автобіографія і щоденник ? цінне джерело фактичних відомостей про життєвий і творчий шлях Т. Г. Шевченка (1814-1861).

Забужко, О. С. Шевченків міф України [Текст] : Спроба філософського аналізу / О. Забужко. - К.: Абрис, 1997. -144 с.
Анотація: На різні філософські питання, пов'язані з постаттю Шевченка в українській духовній культурі, шукає відповіді О. Забужко в своїй книжці, котра ще до виходу в світ здобула високу оцінку провідних фахівців як вітчизняної, так і зарубіжної славістики.

Костенко, А. За горами, за горами [Текст]: художньо-документальна оповідь / А. Костенко. – К.: Рад. письменник, 1984. – 455 с.
Анотація: Книга присвячується життю і творчості письменника під час заслання, його участі в наукових експедиціях на Аральському морі та в горах Каратау і Актау.

Ротач, Петро Петрович Полтавська Шевченкіана [Текст] : спроба обласної (крайової) Шевченківської енциклопедії : у 2-х кн. / П. П. Ротач . - Полтава : Дивосвіт, 2005 - 2009.
Кн. 1 : А - К. - 2005. - 432 с. 

Анотація: Це видання — результат копіткої, без перебільшення — подвижницької праці автора впродовж кількох десятиліть. Тут подаються відомості про перебування Т. Г. Шевченка в Полтавській губернії в 1843—1844, 1845—1846 та 1859 роках: місця, які він тоді відвідав, людей, з котрими зустрічався, присвячував їм свої твори; про полтавців, які працювали над увічненням образу поета і його літературних персонажів; про митців і мистецькі колективи, що торкалися Шевченківської тематики у своїй творчості. Книга нагадує, що зв'язки з Полтавщиною у Кобзаря були міцніші, ніж із якимось іншим куточком України, і наш край не повинен забувати, що по цій землі ходив, її описував і змальовував геніальний син і пророк нашого народу.

«Я дуже щиро Вас люблю…» [Текст]: Шевченко у розповідях сучасників /Упоряд., передм. О.В.Ковалевського. –Х.: Прапор, 2004. – 352 с. 

Анотація: Основою збірника стала повість В.М.Репніної (1808-1891) про Т.Г.Шевченка, з яким вона познайомилася в своєму родовому маєтку 1843 року в Яготині на Полтавщині. Доповнює збірник цілий масив спогадів сучасників Шевченка про нього, серед яких відомі імена - П.Куліш, М.Костомаров, І.Тургенев, М.Лєсков та ін.. 

Тарахан-Береза, Зінаїда Панасівна. Тарас Шевченко, Святиня і сучасна Україна [Текст] / З. П. Тарахан-Береза. - К. : Просвіта, 2001. - 24 с. 

Анотація: Зі всіх кінців України та світу злітаються до Національної Святині у Каневі її діти. Їхні голоси зливаються на Чернечій горі у потужний дзвін, сповнений протесту проти осквернення пам'яті нашого духовного Батька та вимоги до сучасних лідерів і політиків творити у незалежній Державі Шевченкову Україну на міцному фундаменті його високої Духовності та його Заповітів. Автор вважає своїм моральним обов'язком донести голос українського народу до всіх, від кого залежить завтрашній день нашої матері-Вітчизни.

Розділ 2    Сердечні пристрасті й розчарування                             Кобзаря.
"Любов є життєдайний вогонь у душі людини. І все, створено людиною під впливом цього божественного почуття, відзначено печаттю  життя і поезії" 
Т. Шевченко
Ковтун, Ю. Тарасові музи [Текст]/ Ю. Ковтун. – К.: Україна, 2003. – 207 с. 
Анотація: У науково-популярній книзі розповідається про жіноцтво, яке оточувало Тараса Шевченка, його сердечні почуття, його музи, що надихали великого поета, художника на створення геніальних поезій і невмирущих полотен, про музу всього його життя, якою була для нього Україна. 

"На тебе дивлюся, за тебе молюсь" [Текст] : жіночі портрети Тараса Шевченка : комплект листівок. - К. : Слов'янський град, 2002. - 24 с.
Анотація: Тарас Григорович Шевченко — й одвічна жіноча таїна... Вдивімось у ці прекрасні жіночі лики. І ми заново відкриємо для себе високу, земну і безсмертну, таку ніжно-людяну душу Великого Кобзаря. Аби ніколи не зазнати в особистому житті гіркоти Тарасових слів, які обпікають серце: «Невесело на світі жить, Коли нема кого любить». Нещасний в особистому житті, Тарас Григорович, як ніхто інший, був здатний на самозречну любов до ближнього, знедоленого, умів кохати до самозабуття. Вистраждав він і свій ідеал України — оновленої землі, «де... буде син, і буде мати, і будуть люде на землі». Додамо від себе: щасливі люди! Таку щасливу долю поет зичив всім нам, своїм нащадкам. І ми, сьогоднішні, маємо бути гідні свого високого земного призначення — бути на своїй землі, у своєму домі, — ім'я яким Україна, — щасливими людьми! Це також один із заповітів Великого Кобзаря..

Нечитайло І. Я. Мар’янська осінь Тараса [Текст] : поема/ І. Я. Нечитайло. – Полтава: Дивосвіт, 2013. – 88 с.
Анотація: Митець Тарас Григорович Шевченко побував у багатьох містах і селах України. Серед них і село Мар’янське, що нині у Виликобагачанському районі Полтавської області. Будучи уродженцем цих країв, член Національної спілки письменників України Іван Нечитайло спробував у віршованій формі відтворити Мар’янську осінь Т. Г. Шевченка, що й пропонується нині на твій суд, дорогий читачу!

Михайленко, А. Г. Моя ти доле чорнобрива [Текст] : Художньо-публіцистичні нариси/ А. Г. Михайленко. - К.: Вид.центр «Просвіта». - 2004. - 272с.
Анотація: Збірка складається з нарисів відомого письменника Анатолія Михайленка, присвячених видатним особистостям, що зробили вагомий внесок в історію української культури.

Розділ 3      І говорило полотно...

Антонович, Д.В. Шевченко – маляр [Текст]/ Д.В. Антонович. – К.: Україна, 2004. – 272 с. 
Анотація: В книзі детально аналізується малярська творчість Тараса Шевченка, стрижнем якої була велика, безмежна, сильніша за все любов художника до України. 



Касіян, Василь Ілліч. Пророк [Текст] : літ.-мистец. книга / [іл. В. І. Касіяна ; літ.-мистец. есе Я. П. Гояна ; ред., підготов. іл. О. Б. Гоян]. - К. : Веселка, 2006. - 430 с. : іл. - (Серія «Бібліотека Шевченківського комітету»). 
Анотація: Сяйливе слово пророк дало назву новій книжці, унікальній в українському книговиданні, національному мистецтві й шевченкознавстві. Уперше в Україні відкривається скарбниця народу - Шевченкіана видатного художника, академіка, першого із митців лауреата Шевченківської премії Василя Касіяна. Щедро ілюстрований літопис життя і геніальної творчості Тараса Шевченка. Книгою про Тараса Шевченка віддано шану Василеві Касіяну в 110-ту річницю його народження.

Яцюк, Володимир Макарович. Віч-на-віч із Шевченком [Текст] : іконографія 1838-1861 років / В. М. Яцюк. - К. : Балтія-Друк, 2004. - 112 с. 

Анотація: Тарас Шевченко... У кожного він свій. Образ найщирішого лірика і гнівного бунтаря, поета, художника, людини, духовного батька відродженої української нації постає перед внутрішнім зором сучасника завдяки поетичним, прозовим і малярським творам митця, щоденнику й листуванню, спогадам друзів. Однак цей збірний портрет з уяви не був би таким виразним, якби не було змоги окреслити його достеменним зоровим образом, ба, - навіть розмаїттям образів, серед яких і автопортрети художника, і портрети роботи його сучасників, і - прижиттєві фотографії Шевченка. Все те - дуже цінне й важливе, бо недаремно ж великі митці твердили, що для них портрет людини є живим відбитком її душі...

Тарас Шевченко [Текст] : альбом / упоряд. Г. П. Паламарчук. - К. : Мистецтво, 1976. - 351 с. :
Анотація: Высочайшим достижением украинского искусства XIX в. является творчество Тараса Григорьевича Шевченко. Великий народный поэт, пламенный революционер-демократ, мыслитель-гуманист, Шевченко был одним из самых выдающихся мастеров украинской живописи и графики, основоположником критического реализма в украинском искусстве.

Шевченко, Тарас Григорович. Альбом малюнків 1841-1843 рр. [Текст] / Т. Г. Шевченко ; НАН України, Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка. - Факс. вид. - К. : Веселка, 2013. - 52 с. 

Анотація: Факсимільне відтворення першого (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Т. Г. Шевченка, що зберігаються в його архіві в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, де містяться ескізи, етюди, зарисовки і начерки, виконані в 1841-1843 pp. у Петербурзі та під час першої подорожі Кобзаря в Україну 1843 року. Первісну цілісність альбому було порушено вилученням із нього трьох аркушів переважно з ескізами та етюдами до офортів серії «Живописная Украйна». Дане факсимільне видання - це спроба відтворення альбому в його первісному вигляді, тобто таким, яким він був до вилучення тих аркушів, що зберігаються нині в Національному музеї Тараса Шевченка. Наукове дослідження і коментарі Сергія Гальченка «Альбом малюнків Т. Г. Шевченка. 1941-1843 pp.». Шевченкознавець Сергій Гальченко присвятив своє дослідження першому (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Т. Г. Шевченка, що зберігаються в його архіві в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, описав і прокоментував кожен аркуш, аргументував і уточнив датування ескізів, етюдів, зарисовок і начерків, що дало підстави гіпотетично визначити хронологічні межі цього альбому 1841 — 1843 роками. Готуючи факсимільне відтворення альбому, вчений відновив первісну цілісність цього раритету, порушену вилученням із нього трьох аркушів, що зберігаються нині в Національному музеї Тараса Шевченка.

Тарас Шевченко. Живопис, графіка [Текст] : альбом / [авт.-упоряд. Д. В. Степовик]. - К. : Мистецтво, 1984. - 18 с. : 134 іл.

Анотація: Із великого художнього доробку геніального українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861) у альбом відібрано 134 картини, малюнки та гравюри, які відображають основні етапи творчості майстра.

Національний музей Тараса Шевченка [Текст]  : альбом / упоряд.: Т. Андрущенко, С. Гальченко. - К. : Мистецтво, 2002. - 224 с. : іл. - Текстівки англ., рос., нім., рос., фр. 

Анотація: Альбом представляє значну частину мистецької колекції творів Тараса Шевченка, рукописи його поезій, прижиттєві видання, меморіальні речі, що зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка. Це неоціненна спадщина генія, постать і творчість якого сфокусувала в собі буття українського народу на всі часи. Репродукції художніх творів супроводжуються науковими коментарями. 

Розділ 4    Цілюща мудрість Кобзаря.
"Поезія його - це меч і ніжний ранок,
Це сонячне тепло, нектар, що з серця ливсь..."

І. Нечитайло.
Шевченко, Т. Г. Повне зібрання творів [Текст]: У 12 т. / Т. Г. Шевченко; Редкол.: М. Г. Жулинський (голова) та ін. — К.: Наук. думка, 2001 - 
Т. 1: Поезія 1837-1847 / Перед. слово І. М. Дзюби, М. Г. Жулинського. — 784 с: портр. 
Т. 2: Поезія 1847-1861. — 784 с.: портр. 
Т. 3: Драматичні твори. Повісті. — 2003. — 592 с: портр. 
Т. 4: Повісті. — 2003. — 600 с: портр. 
Т. 5: Щоденник. Автобіографія. Статті. Археологічні нотатки. «Букварь южнорусский». Записи народної творчості. — 496 с: портр. 
Т. 6: Листи. Дарчі та власницькі написи. Документи, складені Т. Шевченком або за його участю. — 2003. — 632 с: портр. 
Т.7. : Мистецька спадщина. Живопис і графіка. – 2005. – 504с с.: портр. 

Шевченко Т.Г. Усі твори в одному томі [Текст]. - К.: Ірпінь, Перун, 2007.-824 ст. 
Анотація: Вперше в історії української літератури в одному томі вміщено всю літературну спадщину великого українського поета. 

Шевченко, Т. Г. Вибрана поезія. Живопис. Графіка [Текст] / Т. Г. Шевченко ; голов. ред. М. Жулинський, уклад. С. Гальченко, авт. передм. І. Дзюба. - К. : Мистецтво, 2007. - 608 с. : ілюстр. 
Анотація: Поетична і малярська спадщина Тараса Шевченка давно стала набутком світової культури. Його вірші і поеми друкувалися в перекладах багатьма мовами народів світу, але найбільше - російською, англійською, німецькою, угорською, білоруською, іспанською. Дане видання вибраних поезій мовою оригіналу та в перекладах англійською мовою (здійснене лауреатом Перекладацької премії імені Івана Франка Національної спілки письменників України Вірою Річ із Великої Британії) доповнюється репродукціями найкращих зразків живописних та графічних творів, що вдало розкривають різнобічність таланту Тараса Шевченка - поета і художника. У передмові до видання академік Національної академії наук України Іван Дзюба висвітлює основні етапи життєвого і творчого шляху Шевченка, названого в народі Кобзарем, як і головну збірку його поетичних творів.

Шевченко, Т. Г. "Я так люблю її, я так люблю..." [Текст] : вибрані вірші та поеми / Т. Г. Шевченко ; упоряд. М. Павлюка ; вступ. стаття М. Жулинський ; прим. М. Пвлюка. - К. : Либідь, 2004. - 704 с : ілюстр.
 Анотація: У книзі містяться вибрані вірші та поеми Тараса Шевченка, написані в різні періоди його життя. Твори подаються в оригіналі та в перекладі російською мовою. Книга ілюстрована художніми творами автора, які дають уявлення про нього як про художника.

Шевченко, Т. Кобзар [Текст] / Т. Шевченко ; передм. Д. В. Павличка ; післм. В. Бородіна. - Передрук. з вид. 1840 р. - К. : Веселка, 1990. - 144 с. : ілюстр.
Анотація: Дане видання присвячене 150-річчю виходу в світ цієї перлини української літератури світового значення. Воно містить саме ті твори, що складали першу книжку 1840 року. Збережено первісну верстку, формат сторінок. Ілюстрації - з художнього доробку автора. Друкується в сучасному правописі з унікального примірника "Кобзаря" 1840 р., що зберігається в науковій бібліотеці ім. М. Горького Ленінградського державного університету.

Шевченко, Т. Три літа [Текст] : поезії : для середнього та старшого шкільного віку / Т. Шевченко ; уклад., передм. та прим. В. Є. Шубравського ; худ. оформ. В. І. Юрчишина. - К. : Веселка, 1987. - 191 с. : ілюстр.
Анотація: Вірші та поеми, в яких гнівно засуджується феодально-кріпосницький лад, звучать мотиви народної боротьби за волю. Твори супроводжуються репродукціями графіки, малярства та автографів Тараса Шевченка

Корисні посилання

  • Шевченківська енциклопедія  
         http://www.shevchcycl.kiev.ua/
  • Web-версія "Кобзаря" Тараса Григоровича Шевченка в Бібліотеці Української Поезії.

  • Тарас Шевченко. Кобзар. Біографія. Вірші. 

  • Національний музей Тараса Шевченка 

  •    Все про Тараса Григоровича Шевченка 
  • Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка

  • Шевченківський Національній Заповідник




Немає коментарів:

Дописати коментар