понеділок, 25 серпня 2014 р.

90 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГЕНІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОЗИ, РОМАНІСТА П.А. ЗАГРЕБЕЛЬНОГО

"Все, що я досі написав і напишу, у мене тільки про одне :
про збереження людської особистості,
людини як найбільшої коштовності".
П. Загребельний
Український письменник Павло Архипович Загребельний
народився 25 серпня 1924р. в придніпрянському селі Солошине, Кобеляцького району на Полтавщині. 
Ім’я Павла Архиповича Загребельного є не тільки важливою складовою сучасної української літератури, а й знаковим пунктом свідомості кожної людини, що вміє і любить читати. На романах цього письменника зросло кілька поколінь українців. У радянські часи твори Загребельного перекладалися, масово видавалися й розповсюджувалися неймовірними, як на сьогоднішній день, тиражами. Загальний тираж доробку письменника оцінюють у близько 15 млн. книжок, що оприлюднені понад 20-ма мовами. 
Письменник помер 3 лютого 2009 року в м. Київ. Йому було 84.
Біографія Павла Загребельного в основних своїх рисах схожа на біографії багатьох інших письменників, що прийшли в літературу, маючи за плечима досвід участі в одній із найстрашніших воєн. Але є в ній і сторінки, що їх перегорнути довелося не всім. Про творчість письменника та його твори можна дізнатися переглянувши виставку ювілей «Сучасний український прозаїк». Зацікавила користувачів бібліотеки літературна година «Як сонце виплекане слово» на якій було показано відеофільм «Спадок П. Загребельного».
Радимо прочитати:


Загребельний, Павло Архипович. Роксолана [Текст] : роман / П. А. Загребельний. – Харків : Фоліо, 2007. – 688 с.

У романі “Роксолана” відомий український письменник Павло Загребельний відтворює події XVI століття, розповідає про дивовижну долю української дівчини Настасі Лісовської. Її з іншими сільчанами захопив у полон татарський військовий загін. А далі невільничий ринок, і юна красуня опиняється в гаремі турецького султана Сулеймана. Але вона не стала приниженою рабинею. Своїм незвичайним розумом, волею і вродою горда слов’янка виборює собі іншу долю. Запаливши серце могутнього султана вогнем любові, вона незабаром стає його законною дружиною, володаркою Сходу, відомою світу на ім’я Роксолана.


Загребельний, Павло Архипович. Брухт [Текст] : роман / П. А. Загребельний. – Харків : Фоліо, 2003. – 253 с. 

“Брухт” – новий роман Павла Загребельного. Молодий учений Совинський, розум якого бунтував проти прагматизму та технократії ХХ ст., з легкістю погоджується провернути аферу в Німеччині, допомогти інститутському товаришу реалізувати “наліво” радянську військову техніку. А потім, піднесенний мільйонами своєї коханки над своїми колегами та друзями, він стає прес-секретарем в
концерні “Кучметал”, що займається фінансовими махінаціями з продажу металобрухту за кордон. Шалені гроші, розкішне життя. Ні, щастя не було серед брухту та сміття, він і себе вже почуває брухтом... 
Загребельний П. А. Я, Богдан [Текст] : роман / Павло Загребельний. – К. : Укр. центр духов. культури, 1994. – 224 с. : іл. 
У романі «Я, Богдан» зображено драматичні події національно–визвольної війни українського народу проти польської шляхти (1648–1654).­ Епічна масштабність, широта, виразно–полемічний стиль роздумів центральної постаті — гетьмана Богдана Хмельницького — роблять роман цікавим, динамічним, сповненим непередбачених злетів, оман, суперечностей, через які доля веде головного героя.­ Твір написано від імені самого Богдана Хмельницького, який оглядає свій життєвий шлях до і після смерті — «у славі». 
Загребельний, Павло Архипович. Тисячолітній Миколай [Текст] : роман / П. А. Загребельний. – Харків : Фоліо, 2004. – 365 с. 
У цьому творі умовна, майже фантастична конструкція — всі події відбуваються з однією людиною, яка живе тисячу років.­Роман охоплює величезний відтинок історії — з часів Володимира і до перебудови. Головний герой стає свідком і учасником подій часів Богдана Хмельницького, після Переяславської ради, переживає голод 33–го. Далі — війна, події в Західній Німеччині, повернення героя додому і його життя в мирний час.­Паралельний сюжет — про брата головного героя, який несподівано зробив карколомну кар’єру і став одним з керівників республіки. Почалося все з того, що в шкільному драмгуртку він виконував роль Леніна у п’єсі Корнійчука «Правда»… Загребельний,
Павло Архипович. Стовпотворіння [Текст] роман / П.А. Загребельний. - Харків: Фоліо, 2005. - 286 с
Два тексти, що друкуються в цій книжці, витримані в не зовсім звичній для П. Заг-ребельного манері: спроба написання іронічної історії нашої сучасності. Так і здається, ніби письменник під час своєї роботи тримав у пам’яті слова Шатобріана з його «Замогильних записок»: «Коли в тиші зречення чуєш кайдани рабів і голос дощика, коли все дрижить перед тираном і коли так само небезпечно заслужити його прихиль-ність, як і накликати на себе його немилість, з’являється історик, якому доручено помститися за приниження народу. Хай Нерон процвітає, в імперії вже народився Тацит».
Матеріали про життя та творчість П. А. Загребельного: 
Загребельний, Михайло Павлович Павло Загребельний : [біографія] / М. П. Загребельний. – Харків : Фоліо, 2013. – 122 с. – (Замениті українці). 
Павла Загребельного ще за життя називали класиком – і заслужено. Він працював в українській літературі понад сорок років, створивши більше 30 романів, гостро сюжетних повістей і кіносценаріїв. Життя Загребельного завжди було непростим – на його долю випали війна, полон, утиски з боку влади. Людина виняткової освіченості та енциклопедичних знань, він був одним з найпопулярніших українських письменників і залишається таким й понині. Цю книгу написав син Загребельного, який краще за всіх знав Павла Архиповича. 
ПОСТАНОВА Верховної Ради України Про відзначення 90-річчя з дня народження Павла Загребельного [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1616-18




Немає коментарів:

Дописати коментар