середу, 29 липня 2015 р.

Пенсійна реформа: вік, стаж, пільги


Зустріч з працівниками Управління пенсійного фонду

Як відомо, сьогодні виникає багато питань щодо призначення пенсії, її нарахування, пенсійний вік та і взагалі щодо змін в пенсійній реформі.
Що потрібно і необхідно знати кожному про пенсії?





29 липня до Семенівської центральної районної бібліотеки завітали працівники Семенівського районного Управління пенсійного фонду України: Тетяна Василівна Кравець – начальник відділу з питань призначення та перерахунків пенсії; Олена Валеріївна Піхуля  -  головний спеціаліст з обслуговування громадян, Олег Петрович Омельченко - головний спеціаліст відділу призначення  та перерахунків пенсії.
У ході спілкування  працівники Управління пенсійного фонду  ознайомили  з останніми змінами у пенсійному забезпеченні.





Тетяна Василівна розповіла про зміни щодо призначення пенсій, згідно законодавчих документів України, що  регулюють питання пенсійного забезпечення, зокрема це стосується виплати пенсій працюючим пенсіонерам. Присутні були ознайомлені із змінами щодо призначення пенсій на пільгових умовах та призначення пенсій за вислугу років.
Згідно з Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів: солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та система недержавного пенсійного забезпечення. Основна частина населення отримує пенсію за солідарною системою, оскільки накопичувальна система, ще не функціонує в повній мірі, а недержавна система пенсійного забезпечення залишається не дуже популярною серед населення.

Солідарна система базується на виплаті пенсій і наданні соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Закон  визначає такі види пенсій у цій системі:
1) пенсія за віком;
2) пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства);
3) пенсія у зв’язку зі втратою годувальника.
Але не слід плутати пенсійні системи і види пенсійних виплат.
Говорили і про мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком так наприклад : У разі, якщо особа не набула 15 років страхового стажу, органами соціального захисту населення їй може бути призначена державна соціальна допомога відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».
Говорили і про призначення пенсії за віком, перерахунки та про основні напрямки подальшого здійснення пенсійної реформи.
Учасники зустрічі обговорили питання щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій.
Працівники Семенівського районного  Управління  пенсійного фонду  надали консультації та відповіли на питання що виникали в ході спілкування.
Працівники центральної районної бібліотеки акцентували увагу на питаннях функціонування веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, який забезпечує надання інформативних послуг громадянам та застрахованим особам прямо через мережу Інтернет.         
За допомогою "Пенсійного калькулятора" будь-який бажаючий зможе самостійно здійснити розрахунок розміру майбутньої трудової пенсії за віком на загальних підставах у солідарній системі згідно зі статтями 27 та  28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідно до введених Вами даних за допомогою розроблених у Програмі інтерфейсів.
http://www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/category?cat_id=181424
Шановні користувачі Семенівської центральної районної бібліотеки запрошуємо скористуватися прослугами Інтернет-центру!

Немає коментарів:

Дописати коментар