понеділок, 27 липня 2015 р.

135 років з дня народження Володимира Винниченка


Бути українцем – це значить бути постійно в
            стані доказування свого права на існування.
В. Винниченко
                                                                                                                                                   

26 липня виповнюється 135 років від дня народження видатного українського  політичного та державного діяча, прозаїка, драматурга та художника - Володимира  Кириловича Винниченка.
Письменнику судилася незвичайна доля, сповнена як тріумфів, так і трагічних епізодів.
  Володимир  Винниченко-письменник світового рівня. В роки радянської влади його було викреслено з української літератури. Сьогодні після тривалого забуття постать В. Винниченка з непоправним запізненням повертається до українського читача.
Бережімо його  заповіт  "Стійте всіма силами за Україну"

В Семенівській центральній районній бібліотеці організовано книжково-ілюстративну виставку  "Я хочу собою возвеличити українське..." під такою ж назвою  було проведено перегляд літератури присвячений життю і творчості Володимира Кириловича Винниченка.

Народився він 26 липня 1880 року в селі Веселий Кут Єлисаветградського повіту на Херсонщині (тепер Григор’ївка Кіровоградської області). Навчався у сільській народній школі, згодом у Єлисаветградській гімназії, на юридичному факультеті Київського університету. Брав участь у діяльності Революційної української партії, потім УСДРП. З 1903 р. — на професійній революційній роботі. Член та заступник голови Центральної Ради, перший голова Генерального секретаріату, генеральний секретар внутрішніх справ. Очолював українську делегацію, яка у травні 1917 р. передала Тимчасовому урядові вимоги Центральної Ради про надання Україні автономії. Автор усіх головних законодавчих актів УНР. Після відставки з поста прем’єра засудив гетьманський переворот. З листопада 1918 до лютого 1919 р. очолював Директорію. Усунутий за ліві погляди. Виїхавши за кордон, організував в Австрії Закордонну групу українських комуністів. У 1920 році повернувся в Україну, але спроби співпрацювати з більшовиками закінчилися невдало. З кінця 20-х років жив у Франції. Помер 6 березня 1951 року. Прах покоїться на цвинтарі Мужена.

Пропонуємо переглянути твори Володимира Винниченка з фонду бібліотеки
Винниченко Володимир Сонячна машина : фантастичний роман / Володимир Винниченко. - Харків : Сакцент Плюс, 2005. – 640 с.
«Сонячна машина» (1924) — це перший український утопічний та науково-фантастичний роман класика української літератури В. Винниченка (1880–1951), який чимало знавців літератури вважають вершиною його творчості.




Винниченко, Володимир  Оповідання. Роман «Слово за тобою, Сталіне!», п’єса «Чорна Пантера і Білий Медвідь».-К.: Наук. Думка, 2001.-440с.
У книзі вміщено оповідання "Суд", "Солдатики”, "Малорос-європеєць”, "Студент", "Кумедія з Костем", "Федько-халамидннк", "Зіна", роман "Слово за тобою, Сталіне", п'єса "Чорна Пантера і Білий Медвідь".




Винниченко В. Вибрані твори/Перед. А. Гуляка.-К.: Сакцент Плюс, 2005.-256с.
До вибраних творів класика української літератури В Винниченка (1880 – 1951) увійшли найвідоміші повісті та оповідання -  «Краса і сила», «Біля машини», «Роботи!», «Солдатики!», «Суд» та інші – у яких з високою художньою майстерністю відтворено соціальні типи і суспільно-політичні процеси початку ХХ століття.





Винниченко, В. Вибрані твори / В. Винниченко; упоряд. текстів, передм. та прим. О. М. Савченко.– Х.: Веста: Видавництво «Ранок»,2005- 352 с.– (Програма з літератури)До книги ввійшли кращі твори з багаторічної творчої спадщини Володимира Винниченка. Яскраві, позначені глибоким психологізмом оповідання, повість, фантастично – утопічний роман, що вміщені у виданні, стали надбанням української літератури після багатьох десятиліть заборони.


Винниченко В. К. Твори в 2-х тт. Том 1. – Київ :  Дніпро, 2000. – 584с.
До першого тому творів класика української літератури Володимира Винниченка (1880 – 1951) ввійшли вибрані оповідання, повісті та п’єси «Між двох сил», у яких з високою художньою майстерністю й глибоким психологізмом відтворено соціальні типи і суспільно-політичні процеси початку XX століття.



Винниченко В. К. Твори в 2-х тт. Том 2. Сонячна машина: Роман. – Київ :  Дніпро, 2000.- 624 с.
До другого тому творів Володимира Винниченка ввійшов перший в українській літературі соціально – утопічний роман «Сонячна машина», написаний під впливом  бурхливих подій 20 – х років у Європі. Детективні колізії роману та характерні для Винниченка цікаві психологічні  спостереження і нині триматимуть читача в постійній  напрузі.



Немає коментарів:

Дописати коментар