вівторок, 28 липня 2015 р.

28 липня Україна відзначає День Хрещення Русі-України та 1000-річчя від дня успіння князя Володимира Великого.


28 липня Україна відзначає   День Хрещення Київської Русі-України та День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича.


















25 лютого  2015 року Президент України Петро Порошенко підписав указ про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого у зв'язку з 1000 річницею його смерті.
Князь Володимир увійшов в історію нашого народу як князь - Святитель, який охрестив Україну - Русь і ввів її в християнську цивілізацію. За його труди на благо рідної землі ще за життя народ назвав його Великим князем, любив його як батька нації, після смерті ввів до лику святих.
В Семенівській центральній районній бібліотеці  відбулася презентація  тематичної книжкової виставки  "Хрещення Русі. Історія віків", проведено історичну годину Хрещення  Русі-найперше свято Вітчизни" з показом слайд-презентації "Сказання про Хрещення Русі."
















Ставши християнином, Володимир Великий цілком змінив своє життя і прожив ще 28 років, ревно дбаючи про поширення християнства. Йому потрібно було багато освічених людей. Тому князь організував школу, де вчилися діти заможних батьків. Крім цього, він закладав і духовні школи, бо хотів мати власне духовенство.
Відразу після охрещення киян Володимир Великий почав будувати величну церкву на честь Успіння Божої Матері, яку назвали Десятинною, бо на її будівництво князь призначив десяту частину своїх доходів. Це був символ перемоги християнства над поганством. Її побудували на тому місці, де колись красувалася статуя Перуна. Будівництво церкви було закінчено в 996 р. Під час татарської навали 1240 р. Десятинну церкву зруйнували.
Володимир Великий помер 15 липня 1015 р., проживши 55 літ. Його поховано в Десятинній церкві біля гробу цариці Анни, яка померла раніше (1011). Мощі великого князя знаходилися тут до 1635 р. Київський митрополит Петро Могила знайшов їх і переніс до Софійського собору. Голову князя Володимира було перенесено до Успенської Печерської церкви.
Князя Володимира зараховано до лику святих завдяки хрещенню ним Русі. Перший раз Володимира Великого названо в літописах святим у 1254 р. Лише 1263 р. князя вперше було згадано як святого православної церкви грецького спрямування. Пам’ять ушановується церквою 28 липня (15 липня за ст. ст.).
Найвидатніший український історик М. Грушевський докладно відобразив у багатотомній «Історії України-Руси» процес хрещення давньоруської держави князем Володимиром Великим.
Пропонуємо переглянути книгу "Повість минулих літ", яка розповідає  коли і як виник Київ, про князів, їхні діяння, про прийняття Київською Руссю християнства. Усі ці процеси непрості, часто сповнені трагедійних подій. Але незмінним є уславлення мудрості й мужності, любові до рідної землі як князів, правителів, так і простих людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар