пʼятницю, 1 серпня 2014 р.

ВІРТУАЛЬНА КНИЖКОВА ВИСТАВКА "КРИНИЦЯ ПАМ'ЯТІ РІДНОГО КРАЮ"

Любі друзі!
Книжкова виставка
"Криниця пам'яті рідного краю"
Знайомство з видатними людьми нашого краю, їх творчістю викликало необхідність розповісти широкому загалу читачів про наших славних земляків-письменників і літераторів. Майже всі вони народились у нашому благодатному краї, тут вчились, зростали і своєю звитяжною працею, знаннями, уміннями і талантом досягли вершин заслуженої слави.
Багатьох з них уже немає серед нас, інші працюють у різних регіонах країни, навіть за рубежом. Але корені їх духовного, наукового і мистецького злету – з нашої семенівської землі. 
Книги, представлені на виставці, допоможуть краще вивчити історичне минуле нашого краю, зрозуміти сьогоднішній день та осягнути перспективи на майбутнє.
Тож читайте і захоплюйтесь їхніми творами!
РОЗДІЛ 1    Л. Глібов – поет, байкар, письменник.
РОЗДІЛ 2    Літописець рідного краю (Бутенко Е.П.)
РОЗДІЛ 3  «Знайти я в слові прагнув кольори…»(Перепеляк І.)
РОЗДІЛ 4     Де хазяйнує Валя Чемерис (Чемерис В.)
РОЗДІЛ 5     Поетичними стежками Семенівщини

РОЗДІЛ 1    Л. Глібов – поет, байкар, письменник.
Завидна доля здобути всенародне визнання, але дістається вона не всім. Важким шляхом до цього визнання йшов Леонід Глібов. 
Народився Леонід Іванович Глібов 5 березня 1827 року в селі Веселий Поділ Семенівського району на Полтавщині. Батько Іван Назарович служив управителем панів Родзянків. Після розподілу маєтностей між братами-поміщиками родина Глібових переїхала до села Горби Кременчуцького повіту. Тут і минуло дитинство майбутнього письменника. Серед чарівної природи, в сільському оточенні, серед трударів-кріпаків зростав малий Льолик, як звали його в родині. Звідси бере початок його пристрасна любов до народної пісні, народних переказів, повага до людини праці, які Глібов проніс через усе своє життя, усю творчість. 
Гур’єв, Б.М. Леонід Глібов [Текст]: літературний портрет/ Б.М. Гур’єв. – К.: Видавництво «Дніпро», 1965.- С.99
Видатний письменник Леонід Глібов зайняв помітне місце в літературному процесі ХІХ ст.. праці у популярній формі висвітлює його життя і літературно-громадську діяльність. Подає глибокий аналіз ідей його байок та прозових творів.
Книга розрахована на широке коло читачів – викладачів літератури, учнів старших класів та всіх, хто цікавиться питаннями художньої літератури
Пільгук, І.І. Леонід Глібов [Текст]: література і мистецтво / І.І. Пільгук . - К.: знання, 1977. - 48с.
У брошурі автор показує, що традиції реалістичної байки Л.Глібова вплинули на творчість кращих поетів-байкарів. Розрахована на широке коло читачів.
Глібов, Л.І. Байки [Текст] / Л.І. Глібов. - К.: Дніпро, 1979. - 174С.
До збірки ввійшли краще з творчої спадщини видатного українського поета Л.І. Глібова ( 1827-1893) – його байки, що здобули широку популярність у народі.
Глібов, Л.І. Твори [Текст] / Л.І. Глібов. - К.: Дніпро, 1967. - 263С.
До однотомника творів видатного українського поета-байкаря ввійшли байки, лірика, вірші –загадки і акростихи для дітей, а також п’єса «До мирового» ( жарт на одну дію)
Глібов, Л.І. Цяцькований осел [Текст] / Л.І. Глібов. - К.: Веселка, 1977. - 133С.
Леонід Глібов вміло поєднує у своїх творах гостру сатиру, гумор і глибокий ліризм. Ім’я поета відоме не тільки на Україні, а і в усьому слов’янському світі. Від покоління до покоління, немов скарби, переходять його чудові твори.
Глібов, Л. Твори у двох томах т.2 [Текст] / Л.І. Глібов. - К.: Наукова думка, 1974. - 478С. 
Хропко, Петро Національна основа творчості Леоніда Глібова/ П. Хропко// Дивослово. - 2002. - №3. - С.55-61
РОЗДІЛ 2    Літописець рідного краю
Літописець і краєзнавець, лауреат літературних премій імені Володимира Малика (2005) та Панаса Мирного (2007), почесний громадянин Семенівщини Євген Павлович Бутенко у багатьох своїх творах відтворив забутті сторінки героїчної історії нашого краю. 
Він відшукав і вивів із забуття багато імен наших славних земляків – хліборобів, науковців, митців і воїнів.
Твори Євгена Бутенка – це історично-біографічний літопис Семенівщини. Він присвятив рідному краю романи «Фортеця над Сулою», «Край Дикого Поля» та «Горошинці, козаки і воїни» й продовжує відтворювати славні сторінки історії давно забутих діянь наших пращурів.
Творчі плани письменника сягають в глиб нашої історії. Відчутне місце в них займають вболівання за сьогодення, за розбудову незалежної держави, за Україну.
Бутенко, Є.П. Горошинці, козаки і воїни [Текст]: художньо-історичний роман / Є.П. Бутенко .- Полтава: ТОВ "АСМІ", 2012. - 394с., іл.
Художньо-історичний роман про козаків Посулля, перебування їх на Січі, знищення запорізької вольниці Катериною ІІ і втечу частини козаків за Дунай, де вони півстоліття
поневірялися на землях і під владою Османської імперії. У романі розповідається про життя і долі невигаданих персонажів з Полтавщини на островах Дунайського гирла, північного побережжя Чорного моря і повернення їх до рідного краю.
Бутенко, Є.П. Фортеця над Сулою [Текст]: роман / Є.П. Бутенко.- Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2002. - 256с.
В книзі розповідається про старовинне село Горошине (Горошин), яке вже ось тисячу років стоїть над Сулою… Події, про які йдеться у творі, охоплюють десять років складного і трагічного часу в історії села. Герої твору звичайні козаки Горошиного. Автор майже біографічно змальовує самобутні родини старовинного села. Головний
герой роману Карпо Чайка….
Бутенко, Є.П. Край Дикого Поля [Текст]: роман / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2006. - 240с.
Книга Є.П. Бутенка – це розповідь про тяжкі роки боротьби українського козацтва проти польської шляхти і свого ополяченого панства з кінця ХVІ століття до визвольної війни під проводом Б. Хмельницького. Твір насичений драматизмом, чистотою любовних відносин і вірністю перед Батьківщиною.
Бутенко, Є.П. Славен рід семенівський [Текст] / Є.П. Бутенко. - Семенівка, 1997. - 153 с.
Книга «Славен рід семенівський» - це історія нашого Семенівського районну в особа. Автор коротко зумів і яскраво зумів описати про звитяжців хліборобської праці, талановитих науковців, славних військових і ветеранів Великої Вітчизняної війни, про лікарів, вчителів, митців


Бутенко,Є.П. Поет з Веселого Подолу [Текст] : нарис / Є.П. Бутенко. - Полтава, 2008. - 48с.

В нарисі «Поет з Веселого Подолу» автор Є. П. Бутенко розповідає про талановитого поета пушкінської доби Аркадія Родзянко і одночасно коментує літературно-документальний твір Кармалії Ширяєвої – «У истоков…» про видатних особистостей, в тому числі і про А . Родзянко.

Бутенко, Є.П. Струни серця живі [Текст]: Вірші / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2001. - 47с.
В поетичну збірку автора «Струни серця живі» ввійшли твори різних років, в яких розповідається про чудовий світ природи, вірші-присвяти друзям і знайомим, гумор та сатира, а також віршовані розповіді з історії рідного краю.


 

Бутенко, Є.П. Долі щасливий шлях [Текст] : біографічна трилогія / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2007. - 175с.

Книга «Долі щасливий шлях», - це автобіографічна трилогія, яка складається з трьох книг: «Севастопольський баклан», «Юнга», «Колос життя». У них розповідається про життєвий шлях автора з 60 років (1937-1997).



Бутенко, Є.П. Отамани Посулля [Текст]: повість / Є.П. Бутенко.- Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2005.- 184с.
Про героїчні і трагічні події 1919-1922 років у нашому Посуллі йдеться в повісті « Отамани Посулля».

Бутенко, Є.П. Синиця на долонях [Текст]: оповідання / Є.П. Бутенко. - Видавниче агентство «Псьол, 199. - 63с.
Оповідання про дивний світ диких і свійських тварин, про цікаві спостереження автор за явищами природи, про любов і доброту до «братів наших менших».
Бутенко, Є.П. Слідами голоду с. Очеретувате [Текст] / Є.П. Бутенко. - Семенівка, 1990. - 20с.
Бутенко, Є.П. По слідам Корсака [Текст] : Повість / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2001. - 102с.
Повість «По слідам Корсака» - це перша спроба автора на кримінальну темою події, про які розповідаються у цьому творі, мали місце, але всі прізвища і місця злочинців вигадані.
Бутенко, Є.П. Забуттю не підлягає [Текст] / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2007. - 80с.
Книга розповідає про організований голодомор 1932-1933 років на Семенівщині та політичні репресії 1937-1938 років. Автор зібрав неспростовні докази-свідчення тих живих, щоб ми ніколи більше не допустити таких злодіянь перед людством.
 Бутенко,Є.П. та ін.. Зерна пшеничної віри [Текст]: довідник-антологія «Літератори й митці Семенівщини» / Є.П. Бутенко, М.Шудря. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2007. - 232с.
Пропонований довідник – антологія познайомить читачів, як з часом в нашому краї процвітала неповторна культура пісні, вирощення нових зернових сортів, а з простолюддя виростали поети, композитори, художники й архітектори, співаки і пшеницесії.
Бутенко, Є.П. Щоб онуки не знали війни [Текст] / Є.П. Бутенко . - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2011. - 288с.
«Щоб онуки не знали війни» - це книга про героїчні і славні, скалічені і гіркі долі ветеранів Великої Вітчизняної війни, які винесли жорстоко-непомірний тягар воєнного лихоліття і, здолавши фашистську нечисть, перемогли. Хай багатьох із них вже немає серед нас, але вони залишили майбутнім поколінням свої спогади, які й склали цю книгу.
Бутенко,Є.П. Визволення Семенівщини [Текст] / Є.П. Бутенко. - Глобинське видавництво «Поліграфсервіс», 2005. - 174с
«Визволення Семенівщини» - це розповідь про важкі роки війни, героїчні подвиги наших земляків, які боролися з ворогом, гинули і перемагали. Також тут відображено багато подій, які відбувалися на території Семенівького району, зібрано цікавий та пізнавальний матеріал з історії Семенівщини.
РОЗДІЛ 3     «Знайти я в слові прагнув кольори…»
Перепеляк Іван Михайлович народився 7 листопада 1943 р. в с. Оболонь Семенівського району Полтавської області. Закінчив філфак Харківського національного університету. Воїн-інтернаціоналіст, учасник бойових дій
Заслужений діяч мистецтв України. Нагороджений орденом та медалями, «Дипломом честі» Генерального штабу Революційних Збройних Сил Республіки Куба, який вручив команданте Ернесто Че Гевара. Почесний громадянин с. Оболонь, дипломант Міжнародного академічного рейтингу популярності «Золота фортуна». Лауреат премій ім. О. Олеся, козацької премії ім. Гетьмана України Івана Мазепи, ім. Г. Сковороди, Фонду Воляників-Швабінських (Нью-Йорк).
Член НСПУ з 1980 р.

Переляк, І.М. Тополина Оболонь [Текст]: Поезія. Том 1 / І.М. Перепеляк. - Майдан, 2001. - 488с.
Це видання відомого українського поета, заслуженого діяча мистецтв України Івана Перепеляка складається з віршів і поем, що позначені національними колоритом, глибоким філософським підходом до проблем буття, гострим відчуттям минулого і сучасності.
Переляк, І.М. Григорій Сковорода [Текст] : Драматична поема / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 2008 . - 154с.
У драматичній поемі "Григорій Сковорода"  піднімаються глибокі проблеми суспільного та особистісного життя людини, пізнання сенсу буття, законів світобудови, досягнення внутрішньої рівноваги, щастя та гармонії із зовнішнім світом.


Переляк, І.М. Матеріали до вивчення творчості поета в курсі " Українська література" для учнів загальноосвітніх шкіл та студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів І - V рівнів акредитації [Текст] :Методичний посібник / І.М. Перепеляк. - Харков, 2002 . - 196с.
Першу частину книги складають матеріали про творчість відомого українського поета Івана Перепеляка: це статті і рецензії українських літераторів, поетів і журналістів.
Другий розділ - матеріали до вивчення творчості поета для учнів загальноосвітніх закладів. Методичні розробки вчителів Ніни Шульги і Раїси Зеленець, де частково використані матеріали попереднього розділу.
У додатку наведені листи відомих письменників і фотографії.

Переляк, І.М. Поезія та поеми в 2-х томах [Текст]: Поезія. Том 1 / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 2003.- 428с.
Видання творів у двох томах відомого українського поета, лауреата ім О. Олеся Івана Перепеляка складається з віршів і поем, що позначені національним колоритом, глибоким філософським підходом до проблем буття, гострим відчуттям історичного минулого і сучасності.

Переляк, І.М. Остання любов гетьмана [Текст]: Історична поема / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 2012. - 100с.
В історичній поемі відомого українського поета, заслуженого діяча мистецтва України, генерал-полковника українського козацтва Івана Перепеляка "Остання любов гетьмана" відтворюється одна з маловідомих сторінок життя славного гетьмана Івана Мазепи (1644-1709 рр.)

Переляк, І.М. Моєї радості печаль...[Текст]: Любовна лірика / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 2004. - 132с.
Книга складається з віршів про жінку і кохання. Ліричний герой тут пройшов усіма можливими шляхами, і поет відобразив як найширший діапазон до сумногорозчарування. От тільки байдужості в них нема. Ці вірші складають цілу "ліричну драму". У цій книзі опублікована й історична поема "Остання любов гетьмана".

Переляк, І.М. 13-й Апостол [Текст]: Поема-фієрія. / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 2006.- 126с.
Поема написана на основі манускриптів і маловідомих документів про Іуду, де автор філософськи показує стосунки з Ісусом Христом, гостро порушує проблеми життя і релігії.
Переляк, І.М. Неопалима купина [Текст] / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 1997. - 169с
До книги увійшли філософські і ліричні твори. У поемі "Теодицея" гостро поставлено проблему пошуку людством дороги до Бога, яка пролягає між Добром і Злом.
Переляк, І.М. Янголи і фурії Поета [Текст]: Лірична поема / І.М. Перепеляк. - Х.: Майдан, 2007. - 112с
У книзі поета вперше представлено широке коло коханих жінок геніального Кобзаря.
Автор використовує листи і поетичні твори самого Т.Г. Шевченка, а також роботи дослідників його творчості, зокремв П.Зайцева, М. Шагіняна, Ю. Ковтуна.

РОЗДІЛ 4     Де хазяйнує Валя Чемерис
Читайте історичні романи нашого земляка Валентина Чемериса [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://smbiblio.blogspot.com/2014/04/blog-post_6.html 

Чемерис, В.Л. Веселий смуток мій [Текст]: Автобіографічна трилогія / В.Л. Чемерис. – Київ: Фітосоціоцентр, 2007. - 640с.
Трилогія Валентина Чемериса з дещо породоксальною назвою «Веселий смуток мій» складається з трьох біографічних романів, що як і годиться, пов’язані між собою єдністю задуму і головним героем, в якості якого відважно виступає сам автор.
Чемерис В.Л. День Ворона : повість, оповідання, есе/ В.Л. Чемерис. - Київ: Фітосоціоцентр, 2006. – 391с.
«День Ворона» - нова книга гостросюжетних, пригодницького письма повістей, оповідань та есе сучасного українського письменника Валентина Чемериса, більшість яких має реальну основу.
«Під семизір’ям Великої Ведмедиці”, або перша в Україні розповідь про високопоставленого радянського дипломата, який кілька років, користуючись прихильністю Кремля, працював на розвідку США («Примарна фея Моргана»), оповідання про те, як Сталін підбирав отруту для Леніна….

Чемерис, В.Л. Де хазяйнує Валя Чемерис [Текст]: гуморески, фентезі, кумедні придибенції/ В.Л. Чемерис. – Київ: Фітосоціоцентр, 2006. - 244 с.
В новій збірці письменника зібрані усмішки, гуморески, памфлети, байки, анекдоти, сатиричні фентезі.
Чемерис, В. Убивство на хуторі біля Диканьки [Текст]: Історичний детектив, повісті, оповідання/ В.Л. Чемерис. - Дніпропетровськ: Пороги, 2003. - 284 с.
«Убивство на хуторі біля Диканьки» герої нової книги - невигаданих повістей та оповідань – українські гетьмани І. Виговський, П. Дорошенко, які ще задовго до І. Мазепи розпочали нелегку боротьбу за волю України – перший наклав головою, другий до смерті залишався московським полоняником. У книзі також вміщено твори про отаманів і козаків Запорізької Січі, на читачів чекають незвичайні пригоди…
Чемерис, В.Л. Тайна Агата Крісті [Текст]/ В.Л. Чемерис. – Київ: Фітосоціоцентр, 2006. – 327с.
«Тайна Агати Крісті» - книга динамічних, часом пригодницьких творів Валентина Чемериса, героями яких виступають письменники – творці детективів.


РОЗДІЛ 5     Поетичними стежками Семенівщини

 Дудник, О. Україна долею живу [Текст]: вірші, поеми/О. Дудник. - Глобино: Поліграфсервіс, 1997. - 93с 
Дудник, О. "Весела завірюха"[Текст]: вірші / О. Дудник. - Глобино: Поліграфсервіс, 2003. - 223с.
Дудник, Олексій На життєвих перехрестях [Текст]: поетичні твори / О. Дудник. - Полтава, 2012. - 246с.
Супруненко, Нина Времена жизни [Текст]: Лирика / Н.Супруненко. - М.: Новый Центр, 2004. - 206с.
Супруненко, Н.А. Сонце осені [Текст]: вірші/ Н. Супруненко. - Харків: НТУ "ХПІ", 2009. - 500с.
Таран, Віра Я папороті цвіт знайду [Текст]: поезія/В. Таран. - Семенівка, 2008. - 174с.
Чепурний, І Торкаю нервом білий світ [Текст]: лірика/ І. Чепурний. - Глобино: Поліграфсервіс, 1997. - 61с.
Шугало Василь Там, де живе любов [Текст]: поезія / В. Шугало. - Глобино: Поліграфсервіс, 2007. - 223 с

Немає коментарів:

Дописати коментар