вівторок, 5 листопада 2013 р.

Кришталева ніч, голокост...

XX століття — століття страхів і трагедій. Воно ними пронизано. Століття найкривавіших війн, оголошених і неоголошених. Саме XX вік породив жахливі слова-символи, що таять у собі незбагненні страждання, незчисленні людські жертви. Червоний терор, голодомор, Кришталева ніч, голокост... Перелік нескінченний. І кожне таке слово-символ — осередок полюсу нелюдськості. І всі вони — рани нашої пам’яті, що кровоточать.
Кришталева ніч — вічний біль і пам'ять. 
«Кришталева ніч», або «Ніч розбитих вітрин» — серія єврейських погромів, організованих нацистами в ніч з 9 на 10 листопада 1938 року на території Німеччини та Австрії. Вона стала першою масовою акцією фізичного насильства Третього рейху по відношенню до євреїв. 

9 листопада 1938 нацисти вбили понад 90 осіб, 30 тисяч євреїв були схоплені і відправлені в концтабори. Сотні синагог було спалено дотла, а тисячі вітрин магазинів, що містилися євреями, розбиті — звідси й виникла історична назва погрому. 
«Кришталева ніч» стала першим великим єврейським погромом, який провели нацисти. Згідно з оцінками істориків, практично повна відсутність реакції на погром як всередині самої Німеччини, так і в інших країнах Європи розв'язала фашистам руки й послужила стимулом до початку масового знищення європейських євреїв. 
«Кришталева ніч» стала поворотним пунктом у долі німецького та австрійського єврейства і прямим прологом одного з найстрашніших злочинів нацистського режиму — масового винищення євреїв — Голокосту, що забрав життя 6 мільйонів осіб.
9 листопада у багатьох країнах світу оголошено міжнародним днем проти фашизму, расизму й антисемітизму. Протягом тижня з 9 по 16 листопада тисячі небайдужих людей та організацій з усього світу приєднуються до анти-фашиських акцій.
Так, і в Семенівській центральній районній бібліотеці для широкого кола читачів було проведено історичну годину « Кришталева ніч 1938 року» та влаштовано книжкову виставку « Ні – світу насильства».

Немає коментарів:

Дописати коментар