четвер, 7 листопада 2013 р.

Поетична година "Любов і мудрість панують над усім"

Гордиться Семенівщина славним ім’ям талановитого письменника і поета - земляка Івана Михайловича Перепеляка. Через усе життя він несе синівську любов до рідного краю, до України і є великим її патріотом. Саме Оболонська земля дала Україні багату, творчу і мудру особистість.
Іван Перепеляк народився 7 листопада 1943 року у с. Оболонь Семенівського району Полтавської області.
« Я народився під сузір’ям Скорпіона, коли хижо вили в небі хресні літаки. Під Полтавою загинув у бою дядько Іван, і в пам’ять про нього мені передалося його Ім’я. Тоді мій батько в задумі востаннє схилився до колиски, заповідаючи матері берегти сина, мовляв, коли загину, то хоч прізвище повинне залишитися» - говорить Іван Михайлович.
Один із шкільних учителів, прочитавши його поетичні спроби, авторитетно сказав «Поет – це вічний учень, як говорили древні латиняни. Учитися бути красивим і вдумливим, і в почерку письма, і в поведінці…»
Навчався Іван Михайлович у Крюківському професійно – технічному училищі, працював на вагонобудівному заводі. Але повістка з військомату порушила всі його плани. Служив на Кубі, де зустрів легендарного Ернесто Че Гевару. Це з його рук він отримав Почесну грамоту Кубинських Революційних Збройних Сил, яка освячувала дружбу: кров - за кров, смерть – за смерть.
Іван Михайлович закінчив філологічний факультет Харківського національного університету.
Він трудиться в царині української поезії чотири десятиліття. Чесна наполеглива праця над словом, принциповість і вимогливість до себе, послідовна громадянська позиція, помножена на талант, дали помітні результати, підняли його до рівня чільних постатей нашого красного письменства. Він на повну силу розкрився як блискучий майстер слова, талановитий лірик.
Автор збірок поезій: «На березі світання»; «Тополина Оболонь»; «Над Сулою-рікою»; «Ратний час»; «Вибране»; «Остання любов гетьмана»; «Бунт»; «Поезії»; «Григорій Сковорода»; «Судний день»; «Поезії та поеми у 2-х томах»; «Моєї радості печаль»; «Тринадцятий апостол»; «Тополина Оболонь» — твори у 3-х томах 2011 р. ; «Покаяння Понтія Пілата» ;
Автор повістей: «Великий степ»;
Автор п'єс: «Козацький монастир»; «В обіймах ангелів — Григорій Сковорода».
Іван Михайлович ніколи не забував і незабуває стежку до отчого краю, і є частим гостем у селі де народився, у Семенівській центральній районній бібліотеці проходять зустрічі з любителями поезії, шкільна молодь вивчає його поезію, у школах району проходять відкриті уроки за його участю. Він підтримує зв'язок не тільки з друзями, а й з шанувальниками свого таланту. І як часом буває приємно отримати книгу в подарунок від самого автора.
Цього року 7 листопада Іван Михайлович святкує свій ювілей - 70 річчя від дня народження. 
Говорять, що життя людське, як спалах зірки: засвітиться і погасне. І не кожен за цю коротку мить встигає залишити саме хороший слід на землі. Тож його зірочка вже засвітилася і світитиме не одному поколінню.
В Семенівській центральній районній бібліотеці до ювілею нашого земляка проведено поетичну годину «Любов і мудрість панують над усім». В ході заходу працівники бібліотеки представили розгорнуту книжкову виставку «У сяйві тополиних грацій», знайомили присутніх з сторінками життя і творчості Івана Михайловича. (ведучі Безсмертна Л.О., Мартус О.О.)
«Не охолоне мій козацький дух» таку назву мав бібліографічний огляд літератури який провела провідний бібліограф  Іващенко З.С.
Шанувальники таланту поета-земляка, молодь мали можливість торкнутися душею і серцем до творчості Івана Михайловича Перепеляка (читали уривки з віршів та поем). Було преглянуто відеоролик «Слобожанщина Слово. Іван Перепеляк». 
Поет давно закоханий в історію рідної землі, рідного краю. До історичної тематики автор ішов довго, не розмінюючись на дрібниці, бо для нього українська історія – священна.
Він довго ретельно і клопітливо вивчав історичні манускрипти, оспівуючи героїв, які поклали своє життя за свободу і державність України.
Іван Перепеляк у своїх поемах закликає читача уважно придивитися довкола якнайширше аж до Всесвіту, глибше задивитися у свою душу аж до найпотаємніших закутків, у минуле аж до праукраїнства, у прийдешнє аж до неосяжного майбутнього.
У поета немає місця розподілу на матеріалістичне та ідеалістичне, фанатизм релігійний чи атеїстичний, язичниство і християнство, реалізм і містицизм.
Читаючи поеми Івана Перепеляка, поступово входиш в атмосферу боротьби Добра зі Злом, двобою Правди і Кривди – одвічно непримиренної, яка і є суттю життя.
Історичні поеми Івана Перепеляка посідають цілком особливе місце: «Бунт», «Козацький монастир», «Остання любов гетьмана», драматична поема «Григорій Сковорода», філософські поеми «Теодицея» і «Судний день».
В «Полтавських сонетах», Іван Михайлович розповідає про полтавську землю, про село Оболонь, яке автор називає столицею своєї Долі, про пережите ним на життєвих дорогах, про жінку і кохання. 
«Якось при черговій зустрічі розповідаючи про написання своїх творів автор непомітно , плавно переходить до книги любовної лірики «Моєї радості печаль. Поет посміхнувся і сказав: «Якби не жінки, я б не був поетом»,- згадує працівник бібліотеки.
Його творчість актуальна для сучасності, вона торує шлях кожному читачеві до пізнання своєї національної тотожності, підносить національну свідомість українця, будить гордість за свою державу, її культуру, історичні надбання.
Приємно тримати в руках його книги, які дихають свіжістю та неординарністю роздумів, наповнені духовністю рідної землі та любов’ю до людини. 
Його називають полтавчанином і харків’янином водночас, адже Харків для Івана Михайловича став другою домівкою.
Івана Михайловича, по - праву, земляки називають Великим сином рідної землі України.
Наш земляк має багато почесних звань і нагород: Заслужений діяч мистецтв України, почесний доктор педагогічних наук Харківського національного педуніверситету 
ім. Г.С. Сковороди, професор Харківського науково-дослідного інституту козацтва. Генерал-полковник українського козацтва.
Голова Харківської обласної організації Національної Спілки письменників України. 
Воїн - інтернаціоналіст, учасник бойових дій, нагороджений орденом та медалями. 
Лауреат премій: імені Олександра Олеся; Літературної премії імені гетьмана Мазепи; Харківської обласної премії імені О. Масельського; Міжнародної нагороди «Золотий клейнод Родини Мазеп»; регіонального рейтингу «Харків'янин століття» 2001 року; Міжнародного академічного рейтингу популярності «Золота фортуна» 2002 року; «Харків'янин року» 2003,2004, 2006 років; Міжнародної премії Українського Вільного Університету, Нью-Йорк 2010; літературної премії імені Григорія Сковороди; Почесний громадянин села Оболонь, Полтавської області.
Його поезії друкувалися російською, білоруською, грузинською, молдавською, болгарською мовами.
Хочеться сказати Івану Михайловичу велике спасибі за майстерність, професіоналізм, за відверте правдиве і повчальне слово, спасибі за любов до рідної землі і її людей. Хай ця любов буде взаємною.
Я в світі не був сиротою,
Бо мати
Міцніше пригортала
І тепло було!
Тож тепло сердець сьогодні віддають шанувальники його таланту на семенівській землі. 
Час виправдав його надії і сподівання. Тривоги і сумніви, падіння і злети, невдачі і успіхи – це все було, бо це життя.
Побажаємо Ювіляру міцного здоров’я, довголіття, великої творчої наснаги і миру. Адже він борець за мир у всьому світі.
На могилу до батька
Я приходжу важкої години,
Отут я збагнув
Найсвятішу
У світі свою доктрину –
Мир!

Нехай звучить сьогодні його клятва бажаючи вічного миру:
Мир вам, стежки-дороги
Що ранкові збудили коні.
Мир вам, криниці багаті,
Що напоїли добром.
Мир тобі, батьківська хато
В рідній моїй Оболоні,
Мир, солов’їна пісне
Над голубим Дніпром…
Ми надіємось на нові зустрічі, на нових прихильників таланту Івана Михайловича Перепеляка. 

Література:
  • Перепеляк І.М.Бунт: історична поема. – Х.: Фірма ,,Майдан”, 1995 –80 с.
  • Іван Перепеляк //Бутенко Є.П., Прозаїки і поети Семенівщини – Глобино ,,Поліграфсервіс”, 2004 – С.92
  • Перепеляк І.М. Великий степ. Документальна повість. Харків: Прапор,1987 – 136 с.
  • Перепеляк І.М. Козацький монастир: історична поема – Х.: ,,Майдан”,1995 – 32 с.
  • Перепеляк І.М. Матеріали до вивчення творчості поета. ,,Укр. Літ.” Харків, ,,Майдан”, 2002 – 196 с.
  • Перепеляк І.М. Матеріали до вивчення творчості поета в курс «Українська література» для учнів загальноосвітніх шкіл та студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів І-ІУ рівнів акредитації: Методичний посібник/ Передмова О.В. Ковалевського; Упорядкування В.І.Ковальова.- Харків: Майдан, 2002.- 196с.
  • Перепеляк І.М. Поезії та поеми. Т. 1-й -2-й. – Х.: ,,Майдан”, 2003 – 428 с.
  • Перепеляк, І. // Рідний край [Текст] : науковий публіцистичний художньо-літературиний альманах / Голова ред. ради М. Наєнко, Голов. ред. В.О. Пащенко; Полтавський держ. пед. ун-т ім. В.Г.Короленка. - Полтава : [б. и.], 1999 - . С .11-14
  • Перепеляк І.М. Поезії та поеми в 2-х томах / Післямова І. Михайлина.- Х.: Майдан, 2003.- 428с.
  • Перепеляк І. 13-й Апостол: Поема-феєрія/ Передмова А.Ярешенка.- Х.:Майдан, 2006.- 126с.
  • Перепеляк І.Тополина Оболонь: Поезії.Том 1.-Х.: Майдан,2011.- 488с.
  • Перепеляк І.Тополина Оболонь: Поеми.Том 2.-Х.: Майдан,2011.- 648с. 
  • Перепеляк І.Тополина Оболонь: Статті, інтерв’ю, рецензії. Том 3.-Х.: Майдан,2011.- 420с.:іл 

Немає коментарів:

Дописати коментар