вівторок, 19 листопада 2013 р.

Толерантність врятує світ.

  Толерантність… Як мало в цьому слові для серця українця. Сьогодні воно сприймається багатьма як заморська дивина. Але з часом воно отримає прописку і в нашій мові, і в нашій свідомості.
 Поняття “толерантність” сьогодні трактується дуже різнопланово. Перш за все, це терпиме ставлення до іншого, несхожого на тебе, прийняття іншої людини, інших думок і поглядів. Толерантність в перекладі з англійської – можливість почути іншого, зрозуміти іншого. Це мистецтво жити поруч з несхожим, спосіб вирішення конфліктів, мистецтво цивілізованого компромісу.
  В Україні проживають люди 134 національностей. Кожна має свою самобутню культуру, історію, традиції. Але всім нам слід бути толерантними по відношенню один до одного. Що ж таке толерантність? У перекладі з латинської tolerance означає “терпіння”. Це слово в медицині знають як здатність організму переносити вплив тих чи інших чинників. У суспільстві це означає терпимість до інших думок, поглядів, традицій.
 На Генеральній Конференції ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року була прийнята Декларація принципів толерантності та визнана необхідність впровадження толерантності в суспільство. Адже толерантність – це не тільки позитивний принцип, але і засіб підтримки миру, а також економічного і соціального прогресу всіх народів. 
 Декларація принципів толерантності вступила в силу в новому XXI столітті. 16 листопада проголошено Міжнародним Днем толерантності, який щорічно відзначається в усьому світі. 
 Толерантність – це повага, прийняття і розуміння різноманіття світової культури.
 Толерантність – не поступливість чи примха. Толерантність
вище цього, це активна позиція, викликана визнанням прав і свобод людства. У II столітті в Римській імперії правив імператор Марк Аврелій. Він постійно вів війни і разом з тим був філософом. Вважав, що перед обличчям світового закону всі люди рівні – вільні і раби, греки і варвари, чоловіки і жінки. Марку Аврелію належить ряд висловлювань. 
 Прошу подумати над деякими з них: “Гідність людини полягає в тому, щоб любити тих, хто її ображає”, “Найкращий спосіб помсти – не відповідати злом на зло”
Питання: “Чи могли б ви керуватися в житті цими рекомендаціями древнього філософа?”- так звернулася до присутніх бібліотекар відділу обслуговування Безсмертна Л.О. на уроці толерантності «Толерантність врятує світ». При допомозі учасників зустрічі створили квітку “толерантність”, пелюстки якої були з ознаками що таке толерантність. 
Для відвідувачів бібліотеки була організована книжкова викладка «Школа толерантності та впевненості»
Свою Україну любіть,
Любіть її во время люте,
В останню тяжкую минуту 
За неї Господа моліть.
 Пам’ятаймо цей заклик великого Кобзаря. Якою буде Україна в майбутньому, вирішувати і вам, сьогоднішнім підліткам. Тільки мир і злагода, взаємодопомога, подолання особистого егоїзму принесуть щастя і впевненість у майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар