понеділок, 19 травня 2014 р.

БОРЕЦЬ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ І ДЕРЖАВНІСТЬ УКРАЇНИ (135 років від дня народження С.В. Петлюри)

 Визначний громадсько-політичний, військовий і культурний діяч початку ХХ ст., будівничий української державності. Народився у Полтаві. Початкову освіту здобув у церковнопарафіяльній школі, а з 1895 року навчався в Полтавській духовній семінарії. З неї був виключений за активну діяльність у таємній українській громаді, що складала основу Революційної української партії (РУП) у Полтаві. І відтоді одна ідея – державної самостійності України – надихала Симона Петлюру все життя.
 Через труднощі у працевлаштуванні змушений був поїхати з рідного міста до Галичини. Згодом перебрався на Кубань, де працював в експедиції, що досліджувала історію степових областей. Вивчення архівних матеріалів про самобутність козацьких традицій та розгортання національно-визвольного руху дало поштовх до формування ідеї про визвольну боротьбу.
 Після Лютневої революції 1917 р. організував і очолив Український фронтовий комітет. У травні 1917 р. на І Всеукраїнському військовому з’їзді у Києві входив до складу Всеукраїнського військового комітету, а згодом очолив його. Був міністром у військових справах Центральної ради, спрямувавши всю енергію на створення українських збройних сил. Брав участь у виробленні відомих універсалів Центральної ради, проголошенні Української Народної Республіки.
 За активну участь в Українському національному союзі (УНС) і опозицію до Гетьманщини та німецько-австрійських окупаційних військ був заарештований. У листопаді 1918 р., вийшовши із в’язниці, входив до складу організаторів уряду Директорії, а в лютому 1919 р. очолив його. Був також обраний Головним отаманом військ Української Народної Республіки.
 У боротьбі з радянською владою співробітничав з генералом А. Денікіним, врангелівцями, польським урядом Ю. Пілсудського і країнами Антанти. Після їх поразки в 1920 р. емігрував до Польщі, а в 1924 р. – до Парижа. Там керував діяльністю уряду УНР в екзилі, заснував тижневик

«Тризуб», продовжував публіцистичну діяльність.
Убитий 25 травня 1926 р., він назавжди залишився в пам’яті свідомих українців символом боротьби за державну незалежність.
 У читальному залі оформлена виставка "Борець за незалежність і державність України", на якій представлена інформація про Симона Петлюру.
 Запрошуємо до нашої книгозбірні - переглянути нашу книжкову виставку. Це дійсно цікаво! 
Література яку  можете прочитати в бібліотеці.




Сергійчук, В.І. Симон Петлюра [Текст].- К.: Україна, 2004.- 448с. 

Анотація. У книзі розкривається життєвий шлях, самовіддана боротьба С. Петлюри за самостійну й соборну Україну, розбудову її державницьких інституцій. 


Петлюра, С.В. Статті [Текст]/ упоряд. та авт.. передмови О. Климчук.- К.: Дніпро, 1993.- 341с. 
Анотація. До книги увійшли найважливіші літературознавчі та публіцистичні твори й документи С.В. Петлюри (1879-1926) – видатного українського культурного, політичного та військового діяча. Прозірливого мислителя і будівничого української державності. 
Ворона, П.В. Симон Петлюра – від контроверзи до порозуміння [Текст] / П.В. Ворона, В.Я. Ревегун, А.М. Мучник. - Полтава: Видавець ПП Шевченко Р.В., 2010.- 102с. 
Анотація. Автор пропонованого читачам збірника звертаються до історичної постаті Симона Петлюри через українсько-еврейський діалог. Вони зробили спробу розділити ідеологічні нашарування від соціально-історичної реальності, що панувала в Україні в період Української революції 1917-1921рр. Їх науковий доробок може бути корисним для всіх, хто цікавиться постаттю видатного українського державного діяча, його місцем в історії та взаємоз’язками українського і європейського і єврейського народів в добу Української революції. 
Полтавська Петлюріана [Текст] Число 1. Матеріали ІІ Петлюрівських читань, проведених у Полтаві 15 серпня 1993 р. – Полтава, 1993.- 92с. 


Полтавська Петлюріана [Текст] Число 5. Матеріали Шостих Петлюрівських читань, проведених у Полтаві 22 серпня 2002 р. – Полтава, 2003. - 272 с.. - 15 іл. 




Полтавська Петлюріана [Текст] Число 6. Матеріали сьомих Петлюрівських читань, проведених у Полтаві 25 травні 2004 р. – Полтава, 2005. - 352 с.. - 27 іл.

Полтавська Петлюріана [Текст]Число 7. Матеріали восьмих Петлюрівських читань, проведених у Полтаві 23 травні 2006 р. – Полтава, 2009. - 200 с.. - іл. 




Котляр М. Ф., Кульчицький С. В. Шляхами віків: Довідник з історії України [Текст]. – К.: Україна, 1993. – 384 с.

Анотація. Довідник з історії України охоплює проміжок часу у півтора тисячоліття – починаючи від племінних спільностей V ст.. й до сьогодення. Текст доповнено порівняльною хронологічною таблицею.Розрахований на широке коло читачів. 

Інформація з періодичних видань

  • Цебрій, В. Таємниця вбивства Головного отамана чи був Симон Петлюра військовим злочинцем і «погромником»?[Текст]: (23 травня 1879 року народився Симон Петлюра. 25 травня 1926 року його вбили..)/ В. Цебрій// Полтавський вісник. - 2011. - № 20. - 20 травня. - С.24 
  • Пустовіт, Т. Чоловік «традиційно-полтавської грунтовності» Симон Петлюра [Текст]/ Т. Пустовіт// Зоря Полтавщини.- 2009.- 22 травня.- С.13 
  • До життєпису Симона Петлюри: поборники незалежності [Текст]// Зоря Полтавщини. - 2008. - 30 травня. - С.8 
  • Симон Петлюра – головний отаман армії Української Народної Республіки, голова Директорії УНР [Текст] // Село полтавське. - 2006. - №21. - 26 травня. - С.9 
  • У Полтаві відкрито меморіальну дошку Симону Петлюрі [Текст]// Край. - 2006.- №29. - С.4 

Інформація з Інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар