середу, 14 травня 2014 р.

ВІДКРИВАЄМО ЄВРОПУ РАЗОМ

Історія святкування Дня Європи
День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.
У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. 
Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається ДеньЄвропи.
Щорічне відзначення згаданого заходу в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339, яким встановлено третю суботу травня - дата святкування в Україні Дня Європи.
У 2014 р. День Європи на загальнодержавному рівні відзначатиметься 17 травня.
 В рамках відзначення Дня Європи в центральній районній бібліотеці оформлено книжкову виставку "Європа - наш спільний дім". Матеріали представлені на ній  користуються неабияким попитом користувачів різних категорій та вікових груп.
  Тут зібрана література про тернистий шлях Украни до Європи, адже ця тема хвилює кожного громадянина у наші дні. Висвітлені статті журналістів, державних діячів, у яких висвітлюються проблеми інтеграції до ЄС, аналізується досвід країн, які пройшли цей шлях, а також проблеми і набутки України в реалізації стратегічної мети.
 В нашій бібліотеці небагато сучасних книжок з цього питання,
але ми отримуємо інформаційне видання "Євробюлетень" та черпаємо необхідну інформацію з всесвітньої мережі Інтернет.
 На допомогу читачам відкрита рубрика "Європа – наш спільний дім" в систематичній картотеці статей.
 Відвідувачі книгозбірні  прослухали бібліографічний огляд літератури "Європейський Союз в сучасному світі".
 Сьогодні курс на європейську інтеграцію набув для української держави стратегічного значення. Українці визнають "загальноєвропейські" цінності: свободу, демократію, повагу до людини, верховенство права і сповнені рішучості будувати свою державу на цих основах.
Україна розбудовується як на засадах української духовності і моралі, так і на принципах європейської демократії та політичної культури. Лише проводячи активну політику, проявляючи самоповагу і рішучість, Україна зможе посісти гідне місце в Європі, стати справді європейською країною.
 З погляду економіки європейський вибір підтверджує те, що Україна прагне вільної торгівлі та ринкового розвитку народного господарства, з погляду науки – бажання інтегруватися в загальноєвропейську і світову науково-дослідницьку мережу. Європейська інтеграція – найдієвіший засіб поглиблення співробітництва. Сьогодні Україна і ЄС шукають ефективну модель відносин на найближчий час.
 Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

Немає коментарів:

Дописати коментар