вівторок, 21 жовтня 2014 р.

НА ПОШАНУ БІБЛІОТЕКИ - МОВОЮ АВТОГРАФІВ

                                  Біографія.
  Ніна Супруненко народилася в селі Новоселиця Семенівського району Полтавської області в сім’ї служ­бовців.
Закінчила Лохвицьке медичне училище. Працювала операційною сестрою в лікарні № 4 міста Полтави. Піс­ля одруження та переїзду до Харкова - учасниця На­родного театру гарнізонного будинку офіцерів. Згодом - народження сина Антона, навчання на режисерському відділенні Харківського державного інституту культури.
  Багато подорожувала: учасниця Днів інтернаціональ­ної солідарності в Новосибірську, Форумів миру в Єре­вані, Кишиневі, Вінниці, Києві, XII Всесвітнього фес­тивалю молоді і студентів, фольклорних фестивалів у Польщі, Чехії, Словаччині, Іспанії, Португалії, Угор­щині, Австрії та ін.
  В 1990 році - народження доньки Олесі та вихід пер­шої книги поезій «Дарунок долі» (Київ, «Радянський письменник»), за яку в 1992 році прийнята до Націо­нальної Спілки письменників України.
  Працювала завідувачкою інтернаціонального відді­лу Палацу студентів НТУ «Харківський політехнічний інститут», художнім керівником, директором студент­ського клубу «Сучасник» ХПІ. Закінчила Київську де­ржавну академію керівних кадрів культури та мистец­тва, магістратуру ХНПУ ім. Г. С. Сковороди інституту післядипломної освіти.
  Вийшли книги поезій: «Цветные сны» (Київ), «У лабі­ринтах болю і розлук» (Київ), «Звезда, упавшая вчера» (Москва), «На обрії душі» (Рівне), «Вітри протиріч» (Київ), «Бремена жизни» (Москва), «Полиновий світ» (Рівне), «Преодоление» (Москва), «Закономерная случайность» (Харків), «Оттиск ладони» (Харків).
  Основна тема її творчості - це Батьківщина, мала батьківщина, люди, що своїми руками вирощують свя­тий хліб на святій землі, філософські роздуми про жит­тя та любов у всіх її проявах.
  Багато поезій Ніни Супруненко покладено на музи­ку. Її пісні виконують Володимир Болдирєв, Ваган Гурджан, Олена Плаксіна, Юлія Прядко, Людмила Рубан, Андрій Тимошенко, Катя Чілі, Марина Чиженко, Ва­лентина Шаровська, Ніна Шестакова та ін.
  В 1998 році Ніні Супруненко присуджена Почесна ме­даль «За кращу книгу 1997 року» Ради Міжнародного видавництва «Берегиня».
  Лауреат премії імені Олександра Олеся (1999 рік). Нагороджена Срібним Хрестом ОБВУ Великобританії (2003), орденом Святої великомучениці Варвари (2006).
  Заслужений діяч мистецтв України.
  Поезії перекладені на інші мови народів світу.

 Книги подаровані автором з автографами.

Супруненко, Н. Кольорові сни [Текст]: Вірші / Н. Супруненко. - К.: «Ирис», 1993. - 241 с. (рос.)

Супруненко, Н. А. Сашеньке в подарок [Текст] : стихи / Н. А. Супруненко. - К:, — 2003, — 25 с.

Супруненко, Нина. Времена жизни [Текст]: Лирника. - М.: Новый Центр, 2004. – 206с.


Супруненко, Н. Межа часу [Текст]: Поезії / Н. Супруненко. - X.: Майдан, 2007. - 220 с.
Анотація. 
   Назва нової книги Ніни Супруненко «Межа часу» гово­рить сама за себе. Глибинне філософське начало пронизує книгу з першої до останньої сторінки, даючи змогу тонко відчувати основну тему творчості поетеси - любов у всіх її всеоб’ємлюючих людських проявах.

Супруненко, Н.А. Оттиск ладони [Текст]: Лирика. - Харьков: Федорко, 2008. - 250 с.
Анотація.
  "Оттиск ладони" — нова книга лірики Ніни Супруненко, до якої ввійшли поезії, які раніше не друкувались. Основні мотиви книги - це всебічне, неосяжне почуття кохання, філософські заглиблення в повсякдення, із якого і складається цілісний образ життя.
  Надзвичайно тонке відчуття природи, що нас оточує, спроможність бачити й майстерно передавати читачеві всі її зміни в кольорах, як і зміни настроїв людської душі в почуттях - це те, що вражає і не залишає байдужим.
Відбиток Долі (в філософському розумінні) на долі кожної людини зокрема - ось основна думка, що пронизує книгу Ніни Супруненко "Оттиск ладони" від першої до останньої сторінки.

Супруненко, Н. А. Загадки для маляток [Текст] : вірші /  Н. А. Супруненко. - Харків: Фактор. — 2008. — 48 с.

Супруненко, Н. А. Сонце осені [Текст]: Поезії / Н. Супруненко. — Харків : НТУ «ХПІ», 2009. — 500 с.
Анотація.
  Світла дитинність душі, що не тільки зберігається, а й передається із покоління, трепетна ніжність та гірка печаль кохання, захоплення красою природи, тривога за майбутнє Батьківщини і всієї планети, безмежна любов і гордість за дітей, непереборність закоханість у життя, роздуми про загальнолюдські життєві цінності – ось основні мотиви нової книги Ніни Супруненко «Сонце осені»

Супруненко, Н.А. Вселенна [Текст]: Лирика / Н.А. Супруненко. - Харьков: Федорко, 2009. - 258 с.
Анотація.
   Відчуття всесвіту, сконцентрованого і спресованого у власній душі, яке пульсує то болем, то радістю прочитується у кожному рядку поезій Ніни Супруненко.
   Всесвіт у безмежному філософському аспекті примушує дивитись вглиб віків і майбутнє - одночасно.
  Витончена любовна лірика, нерозривність з малою батьківщиною і всією планетою, розуміння природи і єдності з нею людини - ось основні теми нової книги Ніни Супруненко “Вселенная”, в якій зібрані поезії різних років, що не друкувалися раніше.





Супруненко, Н. А. «У бабусі й дідуся» [Текст] : поезія/ Н. А. Супруненко. - Харків: «Федорко». — 2013. — 52 с.
Анотація.
   Сьогодні я дарую вам книжечку, прочитавши яку, ви згадаєте, як гарно було в селі! Сподіваюся, що вам знову захочеться ступити босоніж на шовковисту траву, погладити бабусине козенятко, взяти на долоньку маленьке курчат­ко, зустрітися на стежинці з їжачком...
   Гарного вам настрою !

1 коментар: